Hazır giyime de okkalı zam yolda
TGSD Başkanı Ramazan Kaya ise maliyet artışları nedeniyle 2022'nin ilk çeyreğinde hazır giyime yüzde 30 zam geleceğini söyledi.
29.09.2021 08:48:00





RECEP BAHAR / İSTANBUL
Bu yıl 19-20 milyar, yakın gelecekte ise 30 milyar dolarlık ihracata ulaşmak için çalışmalarını hızlandıran hazır giyim sektörü, değişen dünya dinamiklerine uyum sağlayabilmek için beş maddelik eylem planı hazırladı.
Yaklaşık 450 üyesi ile Türkiye'nin toplam hazır giyim ihracatının yüzde 60'ını gerçekleştiren sektörün çatı kuruluşu Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği'nin (TGSD) başkanları Ramazan Kaya ile Sanem Dikmen, eylem planının ayrıntılarını paylaşmak için basınla bir araya geldi. Pandemi ile birlikte hazır giyim sektöründe iş yapma süreçleri yüzde 30-40 oranında değiştiğine işaret eden Kaya, "Bir buçuk yıldır müşterinin ayağına gidip mal satamıyoruz. Dijital pazarlama yapıyoruz. Küresel rekabette gücümüzü koruyabilmemiz için yeni dönemin temel dinamiklerini oluşturan dijitalleşme, sürdürülebilir ve yeşil üretimde çok hızlı mesafe kat etmeliyiz" dedi. Kaya, şunları söyledi:
"TGSD olarak sektörün yeni döneme en iyi şekilde hazırlanabilmesi için 5 maddelik bir eylem planı hazırladık. Başarıya ulaşabilmemiz için kamu otoritesinin desteğinin hayati önem taşıdığı eylem planımızdaki başlıklar şöyle:
• Sürdürülebilir enerjiye dönüşüm yatırımları teşvik kapsamına alınmalı.
• 1. ve 2. bölgelerdeki firmaların dönüşüm yatırımları yerinde teşviklerle desteklenmeli.
• Sektörün düşük faizli krediye erişimine imkân sağlanmalı, hammadde maliyetlerindeki artış nedeniyle ortaya çıkan finansman ihtiyacı için Eximbank devreye girmeli.
• İnsan kaynakları politikaları sektörün değişen ihtiyaçları doğrultusunda gözden geçirilmeli.
• Organik ve sertifikalı pamuk üretimi 250 bin tona çıkarılmalı. 'İzlenebilir' pamuk ekim alanları hızla arttırılmalı. Türkiye yaklaşık 22 bin tonla organik pamuk üretiminde dünyada 2. sırada yer alıyor."
Organik pamukta fırsat var
Sanem Dikmen de Türkiye'nin yıllık 1.3 milyon ton civarında hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı bulunduğuna işaret ederek, "Rekabet gücümüzü kaybetmememiz için 2025'e kadar ihracatımızın yüzde 20'sinin organik pamuk temelli iplik ve kumaş içeren ürünlerden oluşması gerekiyor. Hazır giyimde halen 16.5 dolar civarında olan kilogram başına ihracat birim fiyatımızı sadece sürdürülebilir üretim kapasitemizi arttırarak 20 doların üzerine çıkarabiliriz" dedi. Türkiye yaklaşık 22 bin tonla organik pamuk üretiminde dünyada 2. sırada yer alıyor.
Pamuk ithalatı yüksek
Ramazan Kaya da Türkiye'nin yılda 600-650 bin ton pamuk ürettiğine işaret ederek, "Oysa 1.7 milyon ton pamuk ihtiyacımız var. Dahası pamukta GDO'suz üretim yapan tek ülkeyiz. Bu avantaj... Öte yandan pamukta fiyatlar dolar bazında yüzde 50 artış gösterdi. Konteynır ücretleri ise dörde katlandı. Bunlar ihracatçının kâr marjını düşürüyor" dedi. Bazı hammadde kalemleri tedarik edilemediği için karşılanamayan siparişler olduğunu dile getiren Kaya, maliyet artışları nedeniyle 2022'nin ilk çeyreğinde hazır giyime yüzde 30 zam geleceğini söyledi.
Sektör eleman tedarikinde zorlanmıyor
TGSD Başkanı Sanem Dikmen, kapasite kullanımında pandemi öncesi oranlara yaklaştıklarını ifade ederek, Eylül ayında kapasite kullanımında yüzde 81'e ulaşıldığını bildirdi. Dikmen, "Yeni yatırımlarla hızla büyük ölçekli kapasite yaratmalı, mevcut 3.3 milyon tonluk üretimimizi 4 milyon tona çıkarmalıyız. Kapasite artışını ikinci vardiya ile halletmek mümkün. Burada çalışan sorunu yaşamayız zira çalışanlarımızı biz eğitiyoruz. Tek sorun var o da hazır giyimde çalışanların yarıdan fazlası kadın ve Anadolu'da kadınlar akşamları çalışma taraftarı değil. Ek vardiyada çalışmak isteyenler psikolog talebinde bile bulunuyor! Öte yandan teknisyen seviyesinde eleman açığımız var" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.