Göç edenlerin kaçta kaçı Müslüman?
İstanbul'da sohbet toplantısına katılan Katarlı yazar Dr. Casim Sultan, şu an dünyada milyonlarca insanın göç ettiğine işaret ederek, "Yarın bir gün herkes göç edebilir. Dünyada göç eden 3 kişiden biri Müslüman. Kitlesel göçlerin maruz bıraktığı sorunlar kapsamında göç edenlerin gittikleri diyarda nasıl bir hukukla, adaletle var olacaklar. Buna da kafa yormamız lazım" dedi.
09.08.2022 12:43:00





Taksim Camii Kültür Merkezi tarafından düzenlenen "Doğudan Batıdan Sohbetler" başlıklı programın ilkine Katarlı düşünür, yazar ve edebiyatçı Dr. Casim (İngilizce yazılışıyla, Jassim) Sultan konuk oldu. Wijdan Culturel Center'in (Vicdan Kültür Merkezi) yöneticiliğini yapan Dr. Casim Sultan, yaklaşık bir buçuk saat süren programda, İbn Tufeyl'in Hay bin Yakzan ve Daniel Defoe'nin Robinson Crusoe hikayelerinin karşılaştırmasını yaparak, gelecekte gerçekleşebilecek toplumsal sorunlar üzerine konuştu. Türkçeyi öğrenmeye çalışan ve kitapları Mana Yayınları'ndan çıkan Sultan, düşünce ve fikir bağlamında dünya toplumlarının maruz kaldığı durumlara değinerek, "Şu an gerçekten dünya üzerinde çok ciddi bir mücadele ve çekişme yer alıyor. İnsanın onuruna dair bir takım tasavvurlar söz konusu" dedi. Sultan, gelecekte karşılaşılacak problemlerin en büyüklerinden birinin ekonomi olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: "Gelecekte karşılaşacağımız bir diğer sorun ise siyasal sistemler. Yani burada özellikle kastettiğim ve konuşmak istediğim şey bireysel olarak kişilerin kamu ve kamuoyuna mal olacak birtakım işlerde ve düzenlerde nasıl bir katkı ya da nasıl bir görüş sunabilecek? Yani bu konuların hepsini belki zihinlerimiz, akıllarımız çok basit bir şekilde algılayabilir. Fakat burada zihnimizi ve aklımızı bir başka aleme götürüp gerçekten hayrette bırakacak bir başka şey teknoloji. Peki teknoloji bizi nereye götürecek? Şu anda yapay zeka sektörüyle ilgili girişimlere ve yaratıcılığa baktığımızda, insanın karşı karşıya kalmış olduğu sorunların çözümünde yapay zeka ile normal insan aklı yarışabilecek."
Sanal dünya gerçek dünya gibi sunuluyor
Sultan, tüm bu konular karşısında insanın karar mekanizması içerisindeki yerinin ne olacağına dair araştırmalar yapıldığını aktararak, şunları kaydetti: "Biz şu anda sanal dünyanın gerçek dünya olarak sunulduğu ve sanalın gerçekliğe dönüştüğü bir dönemdeyiz. Halihazırda gerçekte dünya vaktini sanalda geçiriyor. Fakat önümüzdeki yıllarda insanlar bütün hayatlarını sanal dünyada geçirecek, hakiki dünyayla konuları olmayacak. Bu nasıl bir değişim getirecek hepimize? Bütün bunlar, hem toplumu hem insanı hem felsefeyi, siyaseti, sosyolojiyi değiştirecektir. Bunu oturup düşünmemiz gerekiyor. Aynı şekilde bu durum insanın düşüncelerini ve insanın çevresiyle olan ilişkilerini de etkileyecektir. Gerçekten bu basit ve ikincil bir konu değil. Bu dönüşümün nerede duracağını ve bunun içinin neyle doldurulacağını kestiremeyecek bir duruma gelebiliriz. Bütün değişimi ve dönüşümü kontrol altında tutabilecek miyiz? Bizler Müslüman toplumlar olarak, bütün bu değişim ve dönüşümün olumsuz tarafına katkı yapan bir toplum mu olacağız?"
Kitlesel göçler de sorun kaynağı
Herkesin şu anda bireysel özgürlük konusunu tartıştığına işaret eden Dr. Sultan, "Bu konu sorun olarak gittikçe büyüyecek. Şu anda birçok toplumda evlilikle ilgili konular, evlilik dışı ilişkiler farklı şekilde düşünülmeye başlandı. Şu an içerisinde yaşadığımız bir başka sorun da, savaşlardan ya da farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkan kitlesel göçler. Şu an milyonlarca insan göç ediyor ve yarın bir gün herkes göç edebilir. Dünyada göç eden 3 kişiden biri Müslüman. Kitlesel göçlerin maruz bıraktığı sorunlar kapsamında göç edenlerin gittikleri diyarda nasıl bir hukukla, adaletle var olacaklar. Buna da kafa yormamız lazım. İnsanlar artık eğlencenin peşinde. Toplum içerisinde eğlenceye olan rağbet birçok normu da değiştirecektir. Batı'da yaşayan birçok anne bana 'çocuğumu koruyamıyorum, nasıl koruyabilirim' diye mesajlar atıyor. Toplumun gelişmesiyle beraber bu sorulara cevap verecek insanların çok zeki olması lazım. Bu soruların kökünde düşünce sistemi vardır" değerlendirmesinde bulundu. 'Dirilişten Uyanışa', 'Toplumsal Dönüşümün Yasaları', 'Stratejik Tarih Yorumu' ve 'Stratejik Düşünme' kitaplarını kaleme alan Dr. Casim Sultan, tüm bu sorunlara devletlerin ya da siyasilerin değil, entelektüel ve aydınların, aynı zamanda sivil toplum örgütlerinin kafa yorması ve çözüm bulması gerektiğini ifade etti. HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.