logo
18 NİSAN 2025

'Genç nüfusu hedef alıyorlar'

Sigaranın içinde 4000'den fazla kimyasal madde olduğunu ve bunların en az 250'sinin zararlı, 50'sinin ise doğrudan kansere neden olduğu belirten İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bünyamin Sertoğulları, yetişkinlerdeki bilinçlenme nedeniyle sigara firmalarının genç nüfusu hedef aldığını söyledi

15.02.2016 00:00:00
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bünyamin Sertoğullarından, yetişkinlerdeki bilinçlenme nedeniyle sigara firmalarının genç nüfusu hedef aldığını söyledi. Doç. Dr. Bünyamin Sertoğullarından, dünyada kadın ve genç nüfusun sigara kullanımında artış görüldüğünü, bununla birlikte akciğer hastalıklarında da ciddi tırmanış kaydedildiğini dile getirdi. Erkeklerde kanser ölümlerinin yüzde 35'i sigara içimine bağlı, kadınlar da bu oranın yüzde 15 olduğunu anlatan Sertoğullarından, şöyle konuştu: "Sigara içmeyen ancak dumanına maruz kalanların kansere yakalanma riski 3 kat artıyor. Sigara içenlerde akciğer kanseri dışında, ağız, dil, dudak, gırtlak, yemek borusu, pankreas, mesane, böbrek, prostat ve rahim ağzı kanseri riski de 30 kat yükseliyor. Sigara içenlerde kronik bronşit ve amfizemden ölüm riski de, içmeyenlere göre 40 kat daha fazla. Dünyada 600 bin insanda, sigara içmediği halde, ikinci el sigara sebepli ölüm yaşanıyor. 2020'de, yılda 8 milyon insanın sigara içimine bağlı olarak hayatını kaybetmesi öngörülüyor. Sigara içiminin ekonomiye olan etkisi büyük. Amerika'da 94 milyar dolarlık iş kaybına yol açan sigara kullanımı, 89 milyar dolarlık sağlık harcamasına neden oldu."
  
10 yıl daha yaşamak varken
 
Nikotin bağımlılığı, sigarayı bıraktıktan üç hafta sonra ortadan kalkıyor ancak hekimler en çok, psikolojik bağımlılığı tedavide zorluk çekiyor.
Ölümlerin engellenebilir en büyük nedeninin sigara kullanımı olduğunu söyleyen Doç. Dr. Sertoğullarından, sigara içenlerin içmeyenlerden 10 yıl daha az yaşadığını ifade etti.
Sertoğullarından, İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde iki poliklinikte sigara bırakma hizmeti verildiğini ve yüzde 30 oranında başarıya ulaştıklarını belirtti. Sigarayı bırakanlarda, 20-30 dakika içinde kalp hızı ve kan basıncının normale döndüğünü anlatan Sertoğullarından, "12 saatin sonunda solunumda rahatlama görülüyor. Bir yıl içinde kalp krizi, 10 yıl içinde de kansere yakalanma riski önemli ölçüde azalıyor. 40 yaşına varmadan sigarayı bırakanlar ise hiç sigara kullanmayanlar kadar yaşama şansını yakalıyor."
 
Çocuğunuzu zehirlemeyin!
 
Sertoğullarından, sigara içen anne ve babaların çocuklarına büyük oranda zarar verdiğini söyledi. Akciğerde zehirli maddenin uzun süre kaldığını anlatan Doç. Dr. Sertoğullarından; "Evde içtiğimizde veya dışarıdan içerek geldiğimizde solunum yoluyla bu zararlı maddeyi çocuklarımıza bulaştırıyoruz" dedi.
Dünyada her yıl 6 milyon insanın sigara ile ilişkili hastalık nedeniyle öldüğünü anlatan Sertoğullarından, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun altı yüz bini sigara içmeyen insanlardan oluşuyor. Dünyada 40 bin çocuk, sigara içen yakınları nedeniyle ölüyor. Anne ya da babası sigara içen çocuklarda astım riski artıyor, nedeni açıklanamayan ölüm meydana geliyor. Eğer hamilelik sırasında sigara kullanımı devam ederse; erken doğum ve düşük riski artıyor. Cilt bozukluğu, şeker, kısırlık ve erken yaşlanmanın nedenleri arasında yine sigara kullanımı yer alıyor. 2004 yılında yapılan bir araştırmaya göre; dünyada yüzde 28 oranında çocuğun ölümü, ailelerinin sigara kullanımı ile ilişkilendirildi."
Ülkemizde sigara içme oranının erişkin erkeklerde yüzde 40, kadınlarda ise yüzde 13 olduğunu söyleyen Doç. Dr. Sertoğullarından, bu rakamın Avrupa ülkelerinde eğitimli insanlar arasında yüzde 5 düzeyinde olduğunu fakat ülkemizde eğitimli insanlar arasında bu düşük seviyelerin izlenemediğini belirtti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
İmamoğlu’ndan Kanal İstanbul uyarısı
‘24 bin konutun inşaatını başlattılar’
ABD Suriye'den asker çekiyor
Yeni planları ne?
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Emanete riayet
CHP'li belediyelere operasyonun yeni adresi İzmir Kemalpaşa
Biri Belediye Başkan Yardımcısı 5 gözaltı
CHP Kurultayı'nın iptali davası başladı
Duruşma 26 Mayıs'a ertelendi
Trump, Avrupa'ya satmak istiyor
Avrupa ise 'iğrenç' diyor
Sürpriz faiz kararı
MB kararını açıkladı
Sırrı Süreyya Önder'in son durumu
'Hayati tehlikesi devam ediyor'
Yüksek bonservisle yurt dışına gitmişlerdi…
Peki, performansları nasıl?
Vergi affı mı geliyor?
Bakanlık noktayı koydu
Rusya'dan Avrupa'ya şok suçlama
Avrupa savaş bitsin istemiyor
'Mümkün değildir
Bahçeli'den CHP'ye kayyum açıklaması
Yunanistan'a 12 mil cevabı
'Uluslararası hukuka aykırıdır'
Suud ile İran'dan dikkat çeken temas
Suudi Bakan Bin Selman, İran'da
Brüksel'in başı evsizlerle dertte!
Son 4 yılda 2'ye katlandı
İmamoğlu’ndan Kanal İstanbul uyarısı
‘24 bin konutun inşaatını başlattılar’
ABD Suriye'den asker çekiyor
Yeni planları ne?
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Emanete riayet
CHP'li belediyelere operasyonun yeni adresi İzmir Kemalpaşa
Biri Belediye Başkan Yardımcısı 5 gözaltı
CHP Kurultayı'nın iptali davası başladı
Duruşma 26 Mayıs'a ertelendi
Trump, Avrupa'ya satmak istiyor
Avrupa ise 'iğrenç' diyor
Sürpriz faiz kararı
MB kararını açıkladı
Sırrı Süreyya Önder'in son durumu
'Hayati tehlikesi devam ediyor'
Yüksek bonservisle yurt dışına gitmişlerdi…
Peki, performansları nasıl?
Vergi affı mı geliyor?
Bakanlık noktayı koydu
Rusya'dan Avrupa'ya şok suçlama
Avrupa savaş bitsin istemiyor
'Mümkün değildir
Bahçeli'den CHP'ye kayyum açıklaması
Yunanistan'a 12 mil cevabı
'Uluslararası hukuka aykırıdır'
Suud ile İran'dan dikkat çeken temas
Suudi Bakan Bin Selman, İran'da
Brüksel'in başı evsizlerle dertte!
Son 4 yılda 2'ye katlandı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.