logo
20 NİSAN 2025

Geleceğin aşçılarının ilk dersi deniz ve balık oldu

Geleceğin aşçıları Beylikdüzü'nde Balıkçı Kenan Tesisleri'ni ziyaret etti. Kenan Balcı ile birlikte mutfağa giren genç aşçılar, balık türlerini, temizleme ve pişirme şekillerini öğrendi

15.01.2023 18:05:00
Geleceğin aşçılarının ilk dersi deniz ve balık oldu
Geleceğin aşçılarının ilk dersi deniz ve balık oldu

Beylikdüzü 75. Yıl Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek İçecek Hizmetleri Aşçılık Dalı Öğrencileri Balıkçı Kenan Tesisleri'nin gezdi. Yiyecek İçecek Hizmetleri Aşçılık Dalı öğrencilerinin ilk dersi deniz ve balık oldu. Yarım asırlık balıkçı Kenan Balcı'nın tecrübelerinden yararlanan öğrenciler balıklar hakkında merak ettiklerini uygulamalı şekilde öğrendi. Balık türlerini ve temizlenme şeklini gösteren Kenan Balcı, daha sonra öğrencilerle birlikte ızgara başında balık pişirdi.

Aşçılığın çok disiplin isteyen bir meslek olduğunu öğrencilere aktaran Balıkçı Kenan Balcı yemek konusunda ayarın kaçırılmaması gerektiğini belirtti. Balcı, 'Balık çok hassas bir yiyecek. Onu pişirirken çok dikkat etmemiz gerekiyor. Bir anlık dalgınlık balığı yakmamıza neden olur. Balık yandı mı işimiz bitmiştir. Aşçılıkta o lezzeti, o güzelliği tutturmamız lazım. Müşterilerimiz yada yakınlarımız o yemeği yiyince tadından mest olması lazım' dedi.

Balığı temizlerken bıçağın mutlaka sağ elde olması gerektiğini vurgulayan Balcı, 'Balığı bıçağın ters tarafıyla temizlememiz gerekiyor. Balık kaygan olduğu için elimizi kesme riskimiz oldukça yüksek. Bıçak her zaman sağ elde olması gerekiyor. Sol elimizle de balığın kafasını tutup balığımızı rahatlıkla temizleyebilirim. Balığımızı fileto haline getirdikten sonrada ortadan ikiye bölüp hem tavada, hem de ızgarada rahatlıkla pişirebiliriz' diye konuştu.

Programın sonrasında ızgara başına geçen öğrenciler palamut şiş, palamut köfte ve palamut pirzola pişirdi. Balık ekmek ziyafeti çeken öğrencilere balık pişirmek hakkında da bilgi veren usta balıkçı Kenan Balcı, 'Balığı kurutmadan pişirmeliyiz. Balık omega 3 kaynağı. Besin değeri çok yüksek. Bir tarafı pembeleştiği zaman diğer tarafını pişirelim. Böylelikle hem balığımız kurumaz. Hem de içindeki besin değeri yok olmaz. Çünkü balık anne sütünden sonra yıpranan dokuları onaran tek besin kaynağı. İçinde hiç bir katkı maddesi yok' ifadesini kullandı.

Günün finalini Türkiye Deniz Canlıları Müzesi'nde yapan Beylikdüzü 75. Yıl Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek İçecek Hizmetleri Aşçılık Dalı Öğrencileri mumya balıkları tek tek inceledi. Orkinostan, köpekbalığına, vatozdan, kılıçbalığına kadar içerisinde binlerce deniz canlısının olduğu müzeye girişler ücretsiz. Mumya balıkları inceleyen öğrencilere müze kurucusu Kenan Balcı, sergilenen tüm balıkların Türk karasularında yakalandığı bilgisini paylaştı.

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
1 ayda 595 çocuk katledildi
18 Mart'tan bu yana katliam sürüyor
Meteorolojiden çarşamba uyarısı
3 büyükşehirde hava durumu
Erdoğan'dan 'normal doğum' açıklaması
Sivasspor'un pankartına destek
İzmir'de şok cinayet!
Eski milletvekilinin oğlu annesini öldürdü
Bilecik’te facia ucuz atlatıldı
Öğrenci taşıyan otobüse arkadan tır çarptı: 18 kişi yaralandı
Ege'de korkutan deprem
Birçok şehirde hissedildi
Bu altın yatırımlık değil yemeklik
Birçok hastalığa iyi geldiği söyleniyormuş...
Gazze'de katliamın bilançosu açıklandı
Katledilenlerin sayısı 51 bin 200'ü aştı
New York'ta Trump'a protesto
Elon Musk da nasibini aldı
Zelenskiy'den ateşkes uzatılsın çağrısı
'Bir günlük ateşkes yetmez 30 gün olsun'
'Asıl beka sorunu...'
Erdoğan'a çarpıcı cevap
Katil durmayacak!
Netanyahu: Tek seçenek savaş
Astronotlar Dünya'ya döndü
Soyuz MS-26 uzay aracı Kazakistan'a indi
Elektrik otomobil sayısı hızla artıyor
Bir yılda 2 katına çıktı
AKP Rümeysa konusunda neden sessiz?
Özgür Özel'den hükümete zor soru!
1 ayda 595 çocuk katledildi
18 Mart'tan bu yana katliam sürüyor
Meteorolojiden çarşamba uyarısı
3 büyükşehirde hava durumu
123456789101112131415
1 ayda 595 çocuk katledildi
18 Mart'tan bu yana katliam sürüyor
Meteorolojiden çarşamba uyarısı
3 büyükşehirde hava durumu
Erdoğan'dan 'normal doğum' açıklaması
Sivasspor'un pankartına destek
İzmir'de şok cinayet!
Eski milletvekilinin oğlu annesini öldürdü
Bilecik’te facia ucuz atlatıldı
Öğrenci taşıyan otobüse arkadan tır çarptı: 18 kişi yaralandı
Ege'de korkutan deprem
Birçok şehirde hissedildi
Bu altın yatırımlık değil yemeklik
Birçok hastalığa iyi geldiği söyleniyormuş...
Gazze'de katliamın bilançosu açıklandı
Katledilenlerin sayısı 51 bin 200'ü aştı
New York'ta Trump'a protesto
Elon Musk da nasibini aldı
Zelenskiy'den ateşkes uzatılsın çağrısı
'Bir günlük ateşkes yetmez 30 gün olsun'
'Asıl beka sorunu...'
Erdoğan'a çarpıcı cevap
Katil durmayacak!
Netanyahu: Tek seçenek savaş
Astronotlar Dünya'ya döndü
Soyuz MS-26 uzay aracı Kazakistan'a indi
Elektrik otomobil sayısı hızla artıyor
Bir yılda 2 katına çıktı
AKP Rümeysa konusunda neden sessiz?
Özgür Özel'den hükümete zor soru!
1 ayda 595 çocuk katledildi
18 Mart'tan bu yana katliam sürüyor
Meteorolojiden çarşamba uyarısı
3 büyükşehirde hava durumu
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.