Gebelik döneminde bebeğin tek besin kaynağı vardır o da anne... Bunun bilinciyle gebelikte ve gebelikten sonraki emziklilik döneminde çocuğa iyi bir beslenme sağlanması gerekiyor.
Uzmanlar gebe beslenmesinde temel ilkeleri şöyle sıralıyor:
Fizyolojik gereksinmelerini karşılamak.Besin ögesi depolarını dengede tutmak.
Emziklilikte yeterli süt salınımını sağlamak.Bebeğin normal büyüme-gelişmesini sağlamakBeslenme önerileri:
Fazla kilo alımını önlemek için şekerli, unlu yağlı besinler az tüketilmeli
Beyaz et (tavuk, balık) tercih edilmeli
Kırmızı et tüketimi azaltılmalı, tüketildiğinde yağsız olmalı
Organ etleri, sosis, salam, sucuk, pastırma gibi ürünlerin tüketimi bırakılmalı
Kızartma, kavurma yerine haşlama, ızgara, fırında pişirme tercih edilmeli
Yiyecekler az tuzlu olmalı, sofrada tuz kullanılmamalı, tuz iyotlu olmalı.
Sebze/meyve, kurubaklagil ve tahıllar birtakım kimyasal maddeler (pestisit) içerebildiğinden iyice yıkanmalı.
Kahve-çay tüketimi azaltılmalı ve yemeklerden en az 45 dk. önce veya sonra içilmeli
Her öğünde 4 besin grubundan da yiyecek tüketmeye özen gösterilmelidir.
Bulantı ve kusma durumlarında; küçük, sık öğün tüketilmeli ve sabah yataktan kalkmadan kraker, tost, sıcak bitkisel içecek gibi besinler tüketilmeliYeterli ve dengeli beslenme önerileri:
Besin çeşitliliği sağlanmalıdır.
Öğün atlanmamalıdır. Günde 3 ana 3 ara olmak üzere 6 öğün beslenilmelidir.
İdeal vücut ağırlığı korunmalıdır.
Şeker ve tatlı tüketimi azaltılmalıdır.
Posa alımı arttırılmalı
Sebze ve meyve tüketimi arttırılmalıdır.
Düşük yağlı ve düşük kolesterollü besinler tüketilmelidir.
Yüksek kalsiyumlu besinler tüketilmelidir.
Tuz tüketimi azaltılmalı, tüketilen tuz İYOTLU TUZ olmalıdır.
Sıvı tüketimi arttırılmalıdır.
Etli sebze yemeklerinin içerisine ayrıca yağ konmamalıdır.
İçeriği bilinmeyen yüksek enerjili besinler tüketilmemelidir.
Fiziksel aktivite arttırılmalıdır.
Ağız ve diş sağlığına dikkat edilmelidir.
Kesinlikle sigara içilmemelidir.
Besinler doğru hazırlanmalı ve doğru pişirilmelidir.
Uzmanlar gebe beslenmesinde temel ilkeleri şöyle sıralıyor:
Fizyolojik gereksinmelerini karşılamak.Besin ögesi depolarını dengede tutmak.
Emziklilikte yeterli süt salınımını sağlamak.Bebeğin normal büyüme-gelişmesini sağlamakBeslenme önerileri:
Fazla kilo alımını önlemek için şekerli, unlu yağlı besinler az tüketilmeli
Beyaz et (tavuk, balık) tercih edilmeli
Kırmızı et tüketimi azaltılmalı, tüketildiğinde yağsız olmalı
Organ etleri, sosis, salam, sucuk, pastırma gibi ürünlerin tüketimi bırakılmalı
Kızartma, kavurma yerine haşlama, ızgara, fırında pişirme tercih edilmeli
Yiyecekler az tuzlu olmalı, sofrada tuz kullanılmamalı, tuz iyotlu olmalı.
Sebze/meyve, kurubaklagil ve tahıllar birtakım kimyasal maddeler (pestisit) içerebildiğinden iyice yıkanmalı.
Kahve-çay tüketimi azaltılmalı ve yemeklerden en az 45 dk. önce veya sonra içilmeli
Her öğünde 4 besin grubundan da yiyecek tüketmeye özen gösterilmelidir.
Bulantı ve kusma durumlarında; küçük, sık öğün tüketilmeli ve sabah yataktan kalkmadan kraker, tost, sıcak bitkisel içecek gibi besinler tüketilmeliYeterli ve dengeli beslenme önerileri:
Besin çeşitliliği sağlanmalıdır.
Öğün atlanmamalıdır. Günde 3 ana 3 ara olmak üzere 6 öğün beslenilmelidir.
İdeal vücut ağırlığı korunmalıdır.
Şeker ve tatlı tüketimi azaltılmalıdır.
Posa alımı arttırılmalı
Sebze ve meyve tüketimi arttırılmalıdır.
Düşük yağlı ve düşük kolesterollü besinler tüketilmelidir.
Yüksek kalsiyumlu besinler tüketilmelidir.
Tuz tüketimi azaltılmalı, tüketilen tuz İYOTLU TUZ olmalıdır.
Sıvı tüketimi arttırılmalıdır.
Etli sebze yemeklerinin içerisine ayrıca yağ konmamalıdır.
İçeriği bilinmeyen yüksek enerjili besinler tüketilmemelidir.
Fiziksel aktivite arttırılmalıdır.
Ağız ve diş sağlığına dikkat edilmelidir.
Kesinlikle sigara içilmemelidir.
Besinler doğru hazırlanmalı ve doğru pişirilmelidir.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.