Gazeteciler hedefte!
Birleşmiş Milletler (BM), geçen yıl 62 gazetecinin görevi başında öldürüldüğünü açıkladı. Gazeteciler için tehlikeli ülkelerin başında Afganistan, Meksika, Rusya, Irak, Pakistan, Hindistan ve Suudi Arabistan geliyor.
04.11.2021 10:59:00





AHMET TURAN YİĞİT / İSTANBUL
Birleşmiş Milletler (BM), geçen yıl 62 gazetecinin görevi başında öldürüldüğünü açıkladı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "2 Kasım Gazetecilere Karşı Suçlarda Cezasızlıkla Mücadele Uluslararası Günü"nde yayımladığı video mesajında, "Yanlışları araştıran ve doğruları söyleyen gazeteciler olmadan hiçbir toplum özgür olamaz" dedi. Geçen yıl 62 gazetecinin görevi başında öldürüldüğünü söyleyen Guterres, son yıllarda yolsuzluk ve insan hakları ihlallerini araştırırken öldürülen gazetecilerin sayısının arttığına dikkati çekti. Gazetecilere yönelik işlenen her 10 suçtan 9'unun cezasız kaldığını da belirten Guterres, gazetecilerin işlerini yaparken kaçırılma, sindirilme ve işkence gibi tehditlerle de karşı karşıya olduğuna işaret ederek, ülkelere gazetecilere yönelik suçları soruşturma ve cezasız bırakmama çağrısında bulundu.
Hangi ülkelerde risk yoğun?
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü de bu yılın başında yayınladığı raporda 2020'de en az 50 gazetecinin yaptıkları haberler sebebiyle öldürüldüğünü bildirmişti. Çoğu gazetecinin çeşitli gösteriler sırasında haber yaparken öldürüldüğünün belirtildiği raporda, bu yıl haberciler için en tehlikeli ülkelerin Meksika, Irak, Afganistan, Hindistan, Suudi Arabistan, Rusya ve Pakistan olduğuna işaret edildi. Örgütün raporunda dünya çapında yüzlerce gazetecinin de Covid-19'dan hayatını kaybettiği ancak bunların kaçının mesleki çalışmaları sebebiyle enfekte olduğunun belirlenemediği vurgulandı. Mısır, Rusya ve Suudi Arabistan'daki hapishanelerde tutulan 3 gazetecinin de Covid-19'a yakalanmaları sonucu tıbbi bakım eksikliği sebebiyle yaşamını yitirdikleri kaydedildi. İran'da 12 Aralık'ta Ruhullah Zem'in idam edilmesi ile 30 yıl sonra ilk kez bir basın mensubunun çarptırıldığı ölüm cezasının infaz edildiği belirtilen raporda, bu yıl öldürülen 50 gazeteciden 2'sinin de kadın olduğu bildirildi. Toplamda 53 gazetecinin öldürüldüğü 2019'a kıyasla çok az şeyin gözle görülür şekilde iyileştiği vurgulanan raporda, son 10 yılda gazetecilik çalışmaları nedeniyle en az 937 kişinin öldürüldüğü aktarıldı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.