Gayrimenkule Çinli akını
ABD'de yılda 11.5 milyar dolarlık gayrimenkul satın alan Çinliler, rotayı Türkiye'ye de çevirdi. Çinli alıcılar salgın döneminde Türkiye'den 500 konut satın aldı.
31.08.2020 13:12:00





AHMET SAFA TERZİ / DETAY HABER
Yatırım alanında faaliyet gösteren bir şirketin yöneticisi olan Hakan Bucak, gayrimenkul ve inşaat sektöründe 2018 yılında başlayan yabancı yatırımcı hareketliliğinde son dönemde Çinli yatırımcıların ağırlık kazanacağını beklediklerini söyledi. Bucak, "Sektörümüzde salgının gidişatına göre bir Çinli akını yaşanabilir. Pandemi döneminde 500 konut satın aldılar. Talep, normalleşme sürecinin akabinde salgının gidişatına göre hız kazanabilir. 2019'da gelen on binlerce Çinli ülkemizi ziyaret ederek yatırım fırsatlarını keşfetti. Çinliler Türkiye'yi yeni ticaret hayatına açılan bir kapı olarak görüyorlar" dedi. Çinli yatırımcıların gayrimenkul ve inşaat sektörünü en güvenilir yatırım aracı olarak tanımladığını savunan Bucak, şunları söyledi: "Çin'de de konut fiyatları adeta cep yakıyor. Pekin'de, Şanghay'da sadece 20 metrekarelik bir evin fiyatı 1 milyon dolar. Dolayısıyla yatırımcılar farklı ülkede konut alma arayışı içinde. İpek Yolu projesiyle ticaret hayatının yeniden canlandırılmasına yönelik atılan adımlar, Türk gayrimenkul ve inşaat sektörüne yönelik talebi de canlandırabilir. Çin devleti vatandaşlarını bu yol üzerinde yatırım yapmaları yönünde teşvik ediyor. Konut alımında yabancılara vatandaşlık hakkı tanınmasını da ciddi bir avantaj olarak görüyorlar" dedi.
Yılda 3-4 bin konut alıyorlar
Çinlilerin pandemi döneminde Türkiye'den 500 konut satın aldığını söyleyen Bucak, şunları söyledi: "Resmi kayıtlara göre ayda 50-100 adet arası tapu devri yaşanıyor. İstatistiklere sadece tapu devriyle yapılan satışlar yansıdığı için vadeli alımları sadece tahmin edebiliyoruz. Ayda 250-300 arasında vadeli alım yapıldığını düşünürsek, yılda ortalama 3-4 bin konut alıyorlar. ABD'de Çin gayrimenkul yatırımı Mart 2019 ve Mart 2020 arasında 11.5 milyar dolardı. Çinlilerin sadece Londra'da 3-5 milyar pound yatırımları var. Türkiye'nin toplam yabancı gayrimenkul yatırım hacmi 6.7 milyar dolar. Pazarın önü açık." Yükselen rekabetçi kur ile Türkiye'de diğer ülkelere nazaran konut fiyatlarının uygun olmasının da talepte etkisi olacağını kaydeden Bucak, "Bu iki faktör önemli ama Çinliler için en önemlisi Türkiye'den vatandaşlık alabilmeleri. Çünkü uzun vadeli düşünerek hareket ediyorlar. Türkiye'den konut alarak hem yaşamlarını, hem de işlerini ülkemize taşımayı planlıyorlar. Türkiye'de şirketlerini kurup, buradan Avrupa ve Ortadoğu pazarına açılmak istiyorlar. Ülkemizin coğrafi konumunu kullanarak farklı ülkelerdeki pazarların analizini yapacaklar. Çinliler; Halep, Kerkük, Musul gibi şehirlerin yapılanması için 250 milyar dolar ayırdı. Bunu Çin'den yönetmeleri zor ve maliyetli... 5 yıl sonra şirketler açıp üretime de başlayacaklar" diye konuştu.
Başrolde olacaklar
2018 yılında başlayan atağa kalkan yabancı yatırımcı hareketliliğinde Körfez ülkelerinin başı çektiğini hatırlatan Bucak, "Çinliler başrolü kapabilir. Bunu yakında açıklanacak konut satış rakamlarında da görmemiz kuvvetle muhtemel. Çinliler yatırımlarını aynı zamanda ticaret hayatında basamak olarak kullanma yönünde bir strateji geliştirebilirler. Bu yaklaşım, diğer ülkelere de örnek olabilir" diye ekledi.
Hangi projeler Çinlilerin radarlarında?
• İçinde rezidans, ticaret ve sosyal tesisi olan projeler.
• Uzun kulelere sahip dev projeler.
• Metroya, metrobüse şehrin ana arterlerine yakın lokasyonlar.
• İstanbul'da Basın Ekspres, Bağcılar, Avcılar, Maslak bölgesi önde gidiyor.
• Sadece İstanbul'a değil liman kentlere, İzmir ve Mersin'e de ilgileri var.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.