Fıstığın merkezi zeytinde de iddialı
Antep fıstığının ana vatanı Gaziantep şimdi de zeytinde bir numara olmak için kolları sıvadı. Gaziantep'te bu yıl 100 bin tondan fazla zeytin üretilmesi hedefleniyor
07.11.2015 00:00:00
HABER MERKEZİAntep fıstığına adını veren Gaziantep, zeytinde de söz sahibi olmak istiyor. Şehirdeki 430 bin dekarlık alanda bu yıl 100 bin ton yağlık ve 6 bin ton sofralık zeytin elde edilmesi planlanıyor. Bölgenin önemli zeytin üretim merkezlerinden Nizip'te sofralık yeşil zeytinin hasadı için çalışmalar sürdürülüyor. Yöre halkının taraklama yöntemiyle binbir emekle ağaçlardan silkelediği zeytinler, kadınlar tarafından yaprak ve çubuklarından ayıklanarak tüketiciye sunuluyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan yaptığı açıklamada, son yıllarda Gaziantep'te zeytin üretiminin ciddi oranda arttığını belirtti. Yörede geçen yıl yaşanan don olayı nedeniyle üretimde düşüş olmasına karşın bu yıl verimin arttığını kaydeden Karayılan, bu yıl 100 bin ton yağlık ve 6 bin ton da sofralık zeytin hasadının beklendiğini söyledi. Gaziantep'in zeytin konusunda da bölgede söz sahibi olduğunu anlatan Karayılan, "Fıstık, makarna, bulgur üretiminde olduğu gibi zeytin yağı üretiminde de Gaziantep'i önemli bir konuma kavuşturmak istiyoruz. Gaziantep, ülkenin sofralık zeytin ihtiyacının yüzde 3'nü karşılamaktadır ancak Türkiye'nin zeytinyağı üretiminin yüzde 17'si ilimizde üretilmekte. Asıl hedefimiz bunun yüzde 20-25'lere çıkması. Zeytinle ve zeytinyağıyla ilgili ciddi toplantılar yapıyoruz. Ticaret borsamız da iş birliği içinde. Derneklerle de hareket ederek çiftçilerimizi bu konuda eğitmeye çalışıyoruz" diye konuştu. Birim alandan yüksek verim elde etmek için ciddi çalışmalar yapmayı sürdürdüklerini ifade eden Karayılan, boş ve verimsiz tarım arazilerini zeytin bahçesine çevirerek, buralara daha kaliteli zeytinler dikerek verimi artırmayı planladıklarını dile getirdi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.