‘Fıkıh, ahiret ilminin komşusudur’
Fıkıh ilmi ahiret ilminin komşusudur. Zira Fıkıh ilmi âzâların yaptıklarına bakmak demektir. Âzâda görülen amellerin kaynağı ise kalptir. Yâni insanın zâhirinde görülen hareketler, kalbinin dışta görülen birer tezahürüdür
04.10.2019 00:00:00





İmam Gazali hazretleri, İhya'da şu bilgileri veriyor:
"Zâhir ilminde asrının en büyüğü olan Süfyan es-Sevrî, 'Fıkıh ilminin gayesi, ahiret azığı değildir' derdi.
Nasıl olsun ki? Selef-i Sâlihîn ittifakla buyurmadılar mı ki ilmin şerefi kendisiyle amel etmektir. O halde zihar, liân, selem, icar ve sarf hususundaki bilgiler nasıl fayda verecek birer amel sayılabilir? Allah'a mânen yakın olmak için bu ilimleri tahsil eden kişi mecnunun ta kendisidir.
Amel ancak kalp ve âzâlarla yapılır. Şeref bu amellerdedir. Şayet 'Bedenin sıhhatine yarayan ve bundan dolayı dinin salâhıyla alâkası bulunan bir dünya ilmi olan tıp ile fıkıh ilmini neden birbirine karıştırıp, neden aynı seviyede mütalaa ediyorsunuz? Sizin bu iddianız bütün müslümanların icmaına muhalif bir iddiadır' derseniz, şöyle cevap veririz: İkisinin eşit olması gerekmez, zaten değildir de... Aralarında büyük farklar vardır.
Fıkıh ilmi diğer ilme nispetle üç bakımdan daha izzetli, daha şerefli ve daha üstündür:
1- Fıkıh, nübüvvetten (peygamberlikten) tevarüs edilmiş şer'î bir ilimdir. Tıb ilmi ise şerî ilimlerden değildir.
2- Ahiret yolcuları hasta olsalar da, olmasalar da Fıkıh ilmine muhtaçtırlar. Tıp ilmine ise ancak bedenen hasta olanlar muhtaçtır.
3- Fıkıh ilmi ahiret ilminin komşusudur. Zira Fıkıh ilmi âzâların yaptıklarına bakmak demektir. Âzâda görülen amellerin kaynağı ise kalptir. Yâni insanın zâhirinde görülen hareketler, kalbinin dışta görülen birer tezahürüdür. İyi ameller ahirette insanı kurtaracak olan iyi ahlâktan; kötü ameller ise kötü ahlâktan doğarlar. Âzâların kalple ilgilerinin olduğu ise açık bir gerçektir.
Bedenin hasta veya sıhhatli oluşuna gelince, onların kaynağı mizacın sağlam veya karışık olması hâlidir. Bu hal de bedenin tabiî özelliklerindendir, kalple alâkalı değildir.
Dolayısıyla Tıp ilmi, ne zaman Fıkıh ile mukayese edilirse edilsin, Fıkıh'ın Tıp'tan üstün olduğu açıkça görülür. Âhiret ilmi de Fıkıh ile kıyas edildiği takdirde, bu sefer Ahiret ilminin Fıkıh'tan üstün olduğu görülür."
OKAN EGESEL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.