Eylül’de ekonomi ısınacak
Aşılamanın hızla devam etmesi ve okulların açılacak olmasının ekonomiye canlılık katması beklenirken, gelecek hafta başından itibaren açıklanacak çok sayıda veri ekonomi gündemini hareketlendirecek. Zafer Bayramı nedeniyle iç piyasalar resmi tatildeyken, yurtdışı piyasalarda dövizin bugün yükselişe geçmesi dikkat çekiyor. Dolar, 8.34'ten 8.38'e yükseldi.
30.08.2021 13:26:00





YENİ MESAJ / DETAY HABER
Türkiye'de Eylül ayı, ekonomi veri gündemi açısından yoğun geçecek. Bu yıl Covid-19'a karşı 29 Nisan - 16 Mayıs tarihleri arasında 'tam kapanma' önleminin alındığı ikinci çeyreğe (Nisan-Haziran dönemi) ilişkin büyüme rakamları 1 Eylül Çarşamba günü açıklanacak. Bu yılın Nisan-Haziran dönemine ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verileri TÜİK tarafından duyurulacak. Tüm bu önlemlere rağmen 2020 yılı aynı dönemdeki baz etkisi de dikkate alındığında AA Finans Büyüme Beklenti Anketi'ne göre ekonomistler yılın ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 21.8 büyümesini bekliyor. Geçen yıl Nisan-Haziran döneminde ekonomi salgın nedeniyle tepetaklak olmuştu. Baz etkisi nedeniyle bu yıl ikinci çeyrekte ekonominin yüksek oranda büyümesi bekleniyor. Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 büyümüştü.
İhracat ve enflasyon verileri önemli
Ticaret Bakanlığı tarafından da 2 Eylül Perşembe günü Ağustos ayına ilişkin geçici dış ticaret verilerinin açıklanması bekleniyor. Türkiye ihracatı, Temmuz itibarıyla son 12 aylık ihracatta Cumhuriyet tarihi rekoruyla ilk defa 200 milyar doları geçerek 201.5 milyar dolara yükseldi. Temmuz ayı ihracatı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artışla 16.4 milyar dolar oldu. İhracatta yılın tamamı için 210 milyar doların aşılması hedefleniyor. Buna karşılık ithalatın da 250 milyar doları aşması bekleniyor.
Gelecek hafta açıklanacak bir diğer veri ise enflasyon rakamları olacak. TÜİK, 3 Eylül Cuma günü ağustos ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi ile yurt içi üretici fiyat endeksini kamuoyuna duyuracak. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) temmuzda yıllık yüzde 18.95, aylık yüzde 1.8 artmıştı.
İşsizlik oranı artacak mı?
Gözlerin çevrileceği bir diğer veri olan işsizlik rakamları ise 10 Eylül'de belli olacak. TÜİK, Temmuz dönemine ilişkin iş gücü istatistiklerini açıklayacak. İşsizlik oranı Haziran'da bir önceki aya göre 2.5 puan azalışla yüzde 10.6 olmuştu. Temmuz verisi salgın dönemi Kısa Çalışma Ödeneği uygulaması kaldırıldıktan sonraki ilk işsizlik verisi olarak önem arzediyor.
Ekonominin yol haritası belli oluyor
Makro ekonomik göstergelerin yanı sıra Eylül'de açıklanması beklenen ve Türkiye ekonomisinin üç yıllık yol haritası niteliğini taşıyan Orta Vadeli Program'ın (OVP) ayrıntıları da yakından takip edilecek. OVP ile 2022-2024 dönemine ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat, cari açık gibi temel makro göstergeler de belirlenmiş olacak.
Merkez Bankası, faizi indirebilecek mi?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı 23 Eylül'de gerçekleştirilecek. Kurul, son toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 19 düzeyinde sabit tutmuştu. Döviz kurlarında hareketlilik olmadığı ve Ağustos itibariyle yıllık enflasyonun yüzde 17'nin altına indiği takdirde politika faizinin yüzde 17'ye çekilmesi bekleniyor. Merkez Bankası, Mayıs ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerini de 13 Eylül'de açıklayacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı Haziran ayı bütçe gerçekleşmelerini 15 Eylül'de duyuracak.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.