Ev ve mutfak ürünleri yakın pazara odaklandı
Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) tarafından bu yıl 7.'ncisi düzenlenen 'Turkish Housewares by Invitation Only Türkiye' etkinliği Lütfi Kırdar Fuar ve Kongre Merkezi'nde kapılarını açtı. Etkinlik kapsamında 55 üretici firma, 61 ülkeden 125'in üzerinde alıcıyla İstanbul'da buluştu. EVSİD Başkanı Özger, ihracatın kolay bir iş olmadığını söyledi.
27.05.2024 18:49:00 / Güncelleme: 27.05.2024 18:52:24
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT





Binlerce mağazaları ile perakende sektöründe kendi ülkelerinde ve dünya çapında lider olan firmalar, Türk ev ve mutfak eşyaları ürünlerini satın almak için Türkiye'ye geldi. Ticaret Bakanlığı ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) desteği, İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) iş birliğiyle Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) tarafından bu yıl 7'ncisi düzenlenen 'Turkish Houseware by Invitation Only Türkiye' organizasyonu 27-28 Mayıs tarihlerinde Lütfi Kırdar Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştiriliyor. Bu yıl gerçekleşen Invitation Only organizasyonuna Avrupa, Güney Amerika başta olmak üzere Uzakdoğu, Güney Afrika, Orta Doğu ve çok farklı ülkelerden alıcılar katılım gösterdi. Açılışa İTO Başkanı Şekib Avdagiç ile İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu da katıldı.
Katılımcı sayısında rekor
Şimdiye kadarki en fazla alıcıya ulaştıklarını belirten EVSİD Başkanı Talha Özger, 61 ülkeden 125'in üzerinde alıcının Türk üreticilerle buluştuğunu söyledi. Özger, "Komitelerimiz ve üyelerimiz ile yaptığımız değerlendirmeler sonucunda bu yıl biraz daha yakın pazarları öne çıkarmaya çalıştık. Ayrıca toptancı, distribütör gibi ihracatın görece daha hızlı sonuçlanabileceği alıcı gruplarına ağırlık verdik. Latin Amerika'dan Uzakdoğu'ya, Güney Afrika, Avrupa, Orta Doğu ve birçok farklı ülkelerden alıcılar katılım gösteriyor. Katılacak firmaların seçiminde de çok dikkatli bir inceleme yapıyoruz. Invitation Only sadece ticari bir etkinlik değil, katılan firmalar hem ülkemizi hem de sektörümüzü temsil ettiğinden seçici davranmak durumundayız. Katılım sağlayan firmalarımız sektörün en kaliteli ve en güvenilir firmalarının başında geliyor" dedi.
İhracatta zor bir yıl geçiriyoruz
Ev ve mutfak eşyaları sektörü ihracat rakamlarının bu yılın ilk 4 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 geride olduğunun bilgisini veren Özger, artan Türk Lirası maliyetlerine karşı dövizdeki değişimin sınırlı olmasının sektörün rekabet gücünü zayıflattığını dile getirdi. Özger, "Rakiplerimizin döviz bazında fiyat indirdiği bir dönemde Türk üreticiler olarak döviz bazında artışları doğal olarak yapamıyoruz. Hedefimiz yılın ikinci yarısında ihracatın artması ve geçtiğimiz yılki rakamları yakalamak. Ama en önemlisi küresel ölçekte ihracat sıralamasındaki beşinciliğimizi korumak. İhracatta düşüşte küresel sıkılaşmanın yanı sıra Çin'in açılmasının da etkisi çok büyük. Biz bu yılın ilk 4 ayı için yüzde 10 büyüme beklerken, yüzde 5 daralma yaşadık. Çin'in kapandığı dönemde kazandığımız müşterileri geri kaybetmemiz, bir kısmında hacimlerin düşmesi aslında ihracatımızı orta vadede daha fazla etkileyecektir" ifadelerini kullandı. "yenimesaj.com.tr"nin sorularını da cevaplandıran Özger, şunları söyledi: "Etkinlikte 61 ülkeden 125 satın almacı ağırlıyoruz. Katılımcıların uçak biletini alıyoruz, otelini ayarlıyoruz. En önemlisi Türkiye'de böyle bir sanayinin olduğunu görülüyorlar. Biz burada karma konteyner de yapabiliyoruz, yani farklı markaların ürünlerini tek bir gemi konteynerine koyabiliyoruz. Tek fatura bile kesilebiliyoruz. Bugüne kadar yaptığımız 7 etkinlik dikkate alındığında gelenlerin sadece yüzde 10'u hiç ticaret yapmamıştır. Gerisi bir şekilde ticari katkı sağlamıştır. Bu sene hızlı ticarete dönsün diye yakın coğrafyaya ağırlık verdik."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.