Ev kiraları enflasyonu solladı
Endeksa, Haziran 2022’de yürürlüğe konan ve Temmuz ayı itibarıyla sona ermesi beklenen yüzde 25 kira artışı sınırlamasının piyasaya olan etkilerini değerlendirdi. Buna göre, 2 yıllık dönemde Türkiye genelindeki kiralık evlerin değeri nominal olarak yüzde 265 arttı. Enflasyondan arındırıldığında ise kira değerleri yüzde 47 oranında yükseldi.
02.06.2024 19:58:00
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT





Pandemi sonrasında kira artış oranlarında yaşanan büyük sıçramayı frenleme amacıyla Haziran 2022'de yürürlüğe konan yüzde 25 kira artışı sınırlamasının, Temmuz ayı itibarıyla sonlanması bekleniyor. Yeni dönemde kiralık ev piyasasında nasıl değişimler yaşanacağı merak konusu. Endeksa, iki yıllık bu düzenlemenin piyasaya etkilerini değerlendirdi. Endeksa'nın analizine göre, 2 yıllık sınırlama dönemi boyunca Türkiye genelindeki kiralık evlerin değeri, nominal olarak yüzde 265 oranında arttı. Bir başka ifadeyle iki yıl önce 1 milyon lira olan bir konut 2 milyon 650 bin liraya yükseldi. Bu veriler enflasyondan arındırıldığında, Türkiye genelindeki ortalama kiraların iki yıllık süreçte reel olarak yüzde 47 oranında artmış olduğu görülüyor.
Ordu'da konut fiyatları uçuşta
İl bazındaki 2 yıllık nominal kira değişimlerine bakıldığında ise, bazı kentlerde Türkiye ortalamasının çok üzerinde artışlar kaydedildiği görüldü. Örneğin en yüksek nominal değer artışlarının görüldüğü Ordu, Manisa, Edirne, Hatay ve Kocaeli'nde kiralık konutlar Haziran 2022 sonrasında ortalama 5-6 kat arasında artarken, aynı illerde enflasyondan arındırılmış verilere göre kira bedelleri 2 kat artmış durumda. Bu veriler, özellikle pandemi öncesinde ortalama kira fiyatları Türkiye ortalamasının altında kalan birçok ilde yüzde 25 sınırlamasına rağmen astronomik kira artışları yaşandığını ortaya koyuyor.
Ankara 'kamunun merkezi' olmanın avantajından yararlanıyor
Pandemi nedeniyle yaşanan kapanmalar sırasında kira artışları konusunda rekor kıran Antalya, Adana, Muğla gibi illerde ise son iki yıllık süreçte kira bedellerinin reel (enflasyondan arındırılmış halde) olarak yüzde 10-24 oranında düştüğü görülüyor. İstanbul, Ankara ve İzmir olarak en büyük 3 ilin kira değişim seviyeleri analiz edildiğinde ise Ankara'nın diğerlerinden farklı bir seyir izlediği görülüyor. Buna göre Türkiye reel değişim ortalaması yüzde 47 iken, İstanbul yüzde 31 ile ortalamanın altında artışlar kaydetti. Ortalamanın üzerinde kira artışı gösteren iki ilden İzmir'de ise 2 yıllık reel kira değişimi yüzde 52 iken, Ankara'da ise bu oran yüzde 105.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.