Samsun Devlet Hastanesi Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, Ramazan ayında beslenme kurallarına sağlık açısından dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "İftar sofrasından doymadan kalkmak erdemdir" dedi. Dr. M. Emin Dinççağ, iftarda birden ve aşırı yemek yemenin doğru olmadığını belirtti ve iftara önce çorbayla başlamak gerektiğini söyledi. Dr. Dinççağ, çorbanın ardından hafif bir şeyler yedikten sonra ara vermenin ve daha sonra tekrar yemek yemenin doğru olduğunu ifade etti. Dr. Dinççağ, Ramazan ayında turşu gibi yiyeceklerin yenmemesi gerektiğine işaret etti ve Ramazan ayının sigara bağımlılarının sigarayı bırakmaları için iyi bir fırsat olduğunu söyledi.
Salata sindirim için gerekli
Tatlı ve meyvelerin iftardan bir süre sonra yenmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Dinççağ, "Uzun bir oruç süresinden sonra yemek yerken lokmaları iyi çiğnemek ve bu arada bol su içmek gerekir. Ağır yağlı yiyecekler yerine az yağlı, mümkünse sıvı yağlarla yapılmış yiyecekler yenilmelidir. Salata yenilmesi hem sindirim sistemi hem de bağırsakların sağlığı için gereklidir. Kabızlık probleminin çözümü için bol sıvı alınmalı, posalı yiyeceklere ağırlık verilmelidir. Kepek ekmeği, bol meyve ve sebze yemekleri yanında, kuru incir ve kayısı kabızlık probleminin çözümüne yardımcı olabilir. Sofradan doymadan kalkmak erdemdir. Yemekten sonra yürüyüş yapmak sağlık açısından faydalıdır" diye konuştu.
Ülser olanlar da oruç tutabilir
Kronik hastalıklarından dolayı ilaç kullanmak zorunda olanların mutlaka oruç tutmadan önce doktora danışması gerektiğine dikkat çeken Dr. Dinççağ, "Yüksek tansiyonu olan hastalar sahurda ilaçlarını aksatmamaları, iftarda çok miktarda ve hızlı yememeleri şartıyla, hekimin onay vermesi durumunda oruç tutabilirler. Mide ülseri olanların ve mide kanaması geçirenlerin oruç öncesi hekime danışmaları ve oruç tutup tutamayacaklarını öğrenmeleri gerekir. Eğer oruç tutacaklar ise mutlaka mide asidini önleyen ilaç almaları gerekir. Çünkü oruç döneminde mide ülseri olanlarda mide kanamaları sıktır. Bu tür şikayetleri olanların asitli, kolalı içeceklerden sakınmaları gerekir" şeklinde konuştu.
Salata sindirim için gerekli
Tatlı ve meyvelerin iftardan bir süre sonra yenmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Dinççağ, "Uzun bir oruç süresinden sonra yemek yerken lokmaları iyi çiğnemek ve bu arada bol su içmek gerekir. Ağır yağlı yiyecekler yerine az yağlı, mümkünse sıvı yağlarla yapılmış yiyecekler yenilmelidir. Salata yenilmesi hem sindirim sistemi hem de bağırsakların sağlığı için gereklidir. Kabızlık probleminin çözümü için bol sıvı alınmalı, posalı yiyeceklere ağırlık verilmelidir. Kepek ekmeği, bol meyve ve sebze yemekleri yanında, kuru incir ve kayısı kabızlık probleminin çözümüne yardımcı olabilir. Sofradan doymadan kalkmak erdemdir. Yemekten sonra yürüyüş yapmak sağlık açısından faydalıdır" diye konuştu.
Ülser olanlar da oruç tutabilir
Kronik hastalıklarından dolayı ilaç kullanmak zorunda olanların mutlaka oruç tutmadan önce doktora danışması gerektiğine dikkat çeken Dr. Dinççağ, "Yüksek tansiyonu olan hastalar sahurda ilaçlarını aksatmamaları, iftarda çok miktarda ve hızlı yememeleri şartıyla, hekimin onay vermesi durumunda oruç tutabilirler. Mide ülseri olanların ve mide kanaması geçirenlerin oruç öncesi hekime danışmaları ve oruç tutup tutamayacaklarını öğrenmeleri gerekir. Eğer oruç tutacaklar ise mutlaka mide asidini önleyen ilaç almaları gerekir. Çünkü oruç döneminde mide ülseri olanlarda mide kanamaları sıktır. Bu tür şikayetleri olanların asitli, kolalı içeceklerden sakınmaları gerekir" şeklinde konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.