Devir 'devletinse güvenlidir' devri
Araştırma ve danışmanlık şirketi Deloitte, 60 kategoride salgının etkilerini analiz etti. Rapora göre, özel banka kategorisinde Mart ayında başlayan düşüş, Nisan ayında da sürdü. Risk algısının yüksek olduğu bu dönemde özel bankaların daha tedbirli davranmayı seçmeleri nedeniyle talep kamu bankalarına doğru kaydığı gözleniyor.
21.05.2020 17:54:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Küreselleşmenin dünyayı kasıp kavurduğu 1990'lı ve 2000'lı yıllar geride kaldı. Şimdi çok uluslu şirketler, şatafatlı patronlar ve CEO'lar adeta kayıplara karışarak, köşelerine çekildi. Artık Çin'den ABD'ye, Almanya'dan İtalya'ya, Fransa'dan Türkiye'ye ekonomilere bu zor zamanlarda devletler yön veriyor.
Deloitte, değişen tüketici alışkanlıklarını kategori bazlı incelediği Küresel Covid 19 Salgınının Türkiye'de Farklı Kategorilere Etkileri Raporu'nun ikincisini yayımladı. Rapora göre; uzaktan eğitim, ulusal market zincirleri ve hobi kategorilerinde yaşanan pozitif eğilim devam ediyor. Özel bankaların risk algısının yüksek olduğu bu dönemde, tasarruf sahiplerinin tedbirli davranmayı seçmesi, talebi kamu bankalarına yöneltirken; otomobil kategorisinde talepteki canlanmaya dair ilk işaretler gelmeye başladı. Raporda dikkat çeken değişimler ise şöyle:
• Tüketicilerin sosyal alanlardan uzak durması ve evde çalışması sonrasında ev, yaşamın merkezine geldi. Özellikle Nisan ayında tüketiciler gıda alışverişinin ötesine geçerek evlerinde daha iyi vakit geçirmeye önem verdi.
• Nisan ayı içerisinde tüketicilerin fiyat hassasiyeti arttı. Lüks tüketimlerden, yüksek fiyat segmentlerinden ve büyük kalem harcamalardan kaçıp daha küçük ve alt fiyat segmentlerine yönelim artıyor.
• Genel olarak tüketicilerin Mart ayındaki korku halinden endişeli bir hale doğru geçiş yaptıklarını gözlemleniyor. Artan fiyat hassasiyetlerine bağlı olarak, tüketicilerin bazı harcamaları ötelediği ve tasarrufa yöneldiklerini görülüyor. Ramazan ayının da etkisiyle dini içeriklere yönelimde artış yaşanıyor.
Sosyal yaşamda çöküş
• Salgının Çin'de yayıldığı döneme paralel olarak Türkiye'de de Şubat ayının ikinci yarısından itibaren sosyal etkinliklere katılımda düşüş gözlemlendi. Mart ayında artan bu trend önce ilk vakanın duyurulması ve sonrasında okullara ara verilmesi sonrasında hızlanarak ilerledi. Nisan ayında sokağa çıkma yasakları hızla artan vaka ve ölüm sayıları sonrasında birçok sosyal alandan uzak duruldu. Sosyal yaşama bağlı restoran, otel gibi tüketici hizmetlerine olan talep düştü ve sınırlamalar sonrasında neredeyse durma seviyesine geldi.
• e-devlet hizmetlerine talep artıyor. Nisan ayında devlet tarafından sunulan pandemi özel destekleri, işten çıkarmalar gibi nedenler ile e-devlet hizmetlerine olan talepte hızlı bir artış yaşandı.
• Salgın nedeniyle tüketicilerin, kamu hastane ve sağlık kurumlarına gitmemek ve ihtiyaçlarını ötelemek yönündeki negatif trendi nisan ayında da devam ediyor.
Bankacılıkta şok değişim
• Özel bankalar talebi kamu bankalarına kaptırıyor. Özel banka kategorisinde Mart ayında başlayan düşüş, Nisan ayında da sürdü. Risk algısının yüksek olduğu bu dönemde özel bankaların daha tedbirli davranmayı seçmeleri nedeniyle talebin kamu bankalarına doğru kaydığı gözleniyor.
• Büyükşehirlere giriş-çıkışın sınırlanması sonrasında azalan mobilite nedeniyle ulaştırma alanındaki işletmelere olan talep durma noktasına geldi. Deloitte Şirket Ortağı Hakan Göl, talebin hızla dijital ortama kaydığını, toparlanmanın biraz daha uzun süreye yayılacağını belirtti.
Fitch 9 bankanın notunu tırpanladı
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'de faaliyet gösteren ING Bank, Denizbank, QNB Finansbank, Türk Ekonomi Bankası (TEB), ICBC Turkey, Alternatifbank, Burgan Bank, Kuveyt Türk ve Türkiye Finans'ın uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notunu "B+" olarak sabit tutarken not görünümlerini 'durağan'dan 'negatif'e düşürdü. Söz konusu 9 bankanın da özel banka olması dikkat çekiyor!
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.