Ekonomik kriz nedeniyle fakirleşen vatandaş, kilosu 13 milyon lira olan kırmızı et yerine kilosu 1,5 milyon liradan satılan hamsi balığını tercih ediyor. Dargelirli aileler, pahalı olan kırmızı et yerine ucuz olan hamsi balığını tercih ediyorlar. İzmir'deki Balıkçılar Çarşısı'nın 35 yıllık esnafı Hamdi Bineklioğlu, 13 milyon lira olan 1 kilo kırmızı et yerine, halkın hamsi balığını tercih ettiğini belirterek, "Hamsiyi, kilosu 1.5 milyon liradan satıyoruz. Vatandaş, 1 kilo et yerine 8 kilohamsi alabiliyor" dedi. Balık sezonuyla birlikte hamsi balığında gözle görülür bir bollaşma yaşandığını ifade eden Bineklioğlu, "Avlanma yasağına uyulması sayesinde balık bollaştı, çeşitlilik arttı. 10 çeşit balık satıyoruz. Karadeniz'den gelen hamsinin kilosunu1.5 milyon liradan satıyoruz. Kalkan 20 milyon, Levrek ve Çupra 10'ar milyon, Uskumru 8 milyon, Barbun 4-7 milyon, Sarıkanat 7 milyon, Çinekop 6 milyon, Palamut 2-4 milyon, Zargana 3.5 milyon ve Mezgit 2 milyon liradan satılıyor. Balık bolluğu sonucu, ekonomik sıkıntı çekenvatandaş 1 kilo kırmızı et yerine 8 kilo hamsi alıyor. Bu da et fiyatlarının yükselmesini önlüyor" görüşlerine yerverdi. Kapanönü Çarşısı'nda 36 yıldır kasaplık yapan Osman Kuyu da kırmızı et yerine balığın tercih edilmesinin asıl nedeninin, besicilik kredilerindeki uygulama yanlışlığı olduğunu savundu. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın, hayvancılığı teşvik amacıyla verdiği kredinin denetimini yapmadığını öne süren Kuyu, "Bu yüzden de ahırların yüzde 90'ı boş. Krediyi alan başka alanlara yatırım yapıyor, çocuklarını evlendirmede kullanıyor. Eğer, besicilik için kredi veriliyorsa, mutlaka denetimi yapılmalı. Çünkü, besicilikteki kredi uygulaması yüzünden kesimlik hayvan sayısı her geçen gün azalıyor, bu da kırmızı etin fiyatını yükseltiyor" uyarısında bulundu. Kuyu, kuşbaşı eti 13, kıymayı 12.5, bonfileyi 17 milyon liradan sattıklarını, ancak ekonomik sıkıntı dolayısıyla satışlarda belirgin bir durgunluk olduğunu sözlerine ekledi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.