Daha caydırıcı cezalar olmalı
Koronavirüsle mücadelede en ön safta görev yapan sağlık çalışanlarına yönelik şiddet son günlerde daha da arttı. Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Öğr. Gör. Barış Tuncer, sağlık çalışanlarına yönelik suçlarda cezalar iki katına çıkarılması gerektiğini söyledi
11.04.2020 11:46:00





Sağlıkta şiddet olayları uzun bir süredir kamuoyunun gündeminde ancak pandemiyle mücadelede en ön safta görev yapan sağlık çalışanlarına şiddetin son günlerde giderek arttığı gözleniyor. Hayati risk tehdidiyle çalışan ve yoğun bir iş yükü ve stres altında bulunan sağlık personeline yönelik şiddete daha ağır yaptırımların uygulanması gerektiği her fırsatta ifade ediliyor. Öte yandan bu konuda bir yasa hazırlığı da şu sıralar gündemde. Altınbaş Üniversitesi Başkanı Öğr. Gör. Barış Tuncer hazırlanan yasa taslağını değerlendirerek sağlık çalışanlarına şiddetin önlenmesinde atılması gereken adımları paylaştı.
10 çalışandan 7'si şiddet mağduru
Türkiye'de son 18 ayda 20 bin sağlık çalışanının şiddete maruz kaldığını ve son araştırmalara göre sağlık çalışanlarının hayatları boyunca şiddete maruz kalma oranının yüzde 73 olduğunu belirten Tuncer, "Yani on sağlık çalışanından 7'si şiddete maruz kalıyor. Ayrıca sağlık çalışanlarının yüzde yüzde 82'si şiddete maruz kalma endişesi yaşıyor. Bu durum sağlık çalışanlarında stres, korku, kaygı, depresyon, tükenmişlik, iş veriminde ve tatmininde düşmeye sebep oluyor" açıklamasında bulundu.
Cezalarda erteleme kalktı
Yasa taslağı ile sağlık çalışanlarına yönelik şiddet eylemlerinde cezaların yüzde 50 artırılması istendiğine dikkat çeken Barış Tuncer, "Verilen cezalar yüzde 100 oranında artırılırsa yaptırım gücünün çok daha fazla olacağını düşünüyorum" diye konuştu. Hazırlanan yasa taslağında, fiziksel, sözel ve psikolojik, cinsel şiddetin ayrıntılı olarak tanımlanması gerektiğini de vurgulayan Tuncer, şunları söyledi: "Yeni düzenleme ile sağlık çalışanlarına yönelik bir şiddet eylemi söz konusu olduğunda kişiyle ilgili verilen cezanın infazının ertelenmesi mümkün olmayacak. Bu düzenleme olumlu bir gelişmedir. Sağlık çalışanları hakarete maruz kaldığında, tehdit edildiğinde, yaralanmaları ve görev yapmaya engel bir durum söz konusu olduğunda verilen ceza gerekçesine bakılmaksızın hemen uygulanacak ve fail doğrudan cezaevine girecek. Şiddet eyleminin gerekçesi dikkate alınmayacak, failin eylemi ilk defa yapıp yapmadığına bakılmayacak ve verilen ceza para cezasına çevrilemeyecek. Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayan tüm faillerin cezaevine girmesi amaçlanıyor. Bu düzenlemenin caydırıcı bir etkisi olacağını düşünüyorum. Bu yasa taslağının zaman kaybedilmeden gündeme alınması ve yasal düzenlemelerin acilen yapılması gerekmektedir."
Sağlıkta şiddete sıfır tolerans
Yasaya ilave olarak alınması gereken tedbirler ve etkili bir çözüm için önerilerini paylaşan Tuncer, yasal düzenlemelerin yanı sıra uzun vadede şiddet olaylarının meydana geliş nedeninin araştırılarak girişimde bulunulması, kişi başına düşen hekim ve sağlık personeli sayısının artırılması, hekimlerin günlük muayene ettikleri hasta sayılarının azaltılması ve bekleme sürelerinin düşürülmesi gerektiğini ifade etti. Tuncer, hekimlerin hasta ve hasta yakınlarını yeteri kadar bilgilendirmeleri için gerekli imkanların oluşturulması ve 'sağlıkta şiddete sıfır tolerans' yaklaşımının benimsenmesine de dikkat çekti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.