Çin devi Huaewi ABD'yi panikletti
Çinli teknoloji devi Huawei'nin kurucusu ve patronu Ren Zhengfei, ABD'nin firmasını kara listeye almasını “Bizim gücümüzü hafife alıyorlar” sözleriyle değerlendirdi.





Çinli teknoloji devi Huawei'nin kurucusu ve patronu Ren Zhengfei, ABD'nin firmasını kara listeye almasını "Bizim gücümüzü hafife alıyorlar" sözleriyle değerlendirdi.
Zhengfei, "Huawei'nin 5G'si kesinlikle etkilenmeyecek. 5G teknolojisi açısından bakıldığında diğerleri Huawei'ye iki ya da üç yıl içinde yetişmeyi başaramayacak. Kendimizi ve ailelerimizi, dünyanın tepsinde olma idealimiz için feda ettik. Bu ideale ulaşmak, eninde sonunda ABD ile çekişme yaratır" ifadelerini kullandı.
Geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump, ulusal güvenlik riski teşkil ettiğine inanılan yabancı telekomünikasyon şirketlerinin Amerikalı firmaların teknolojilerini kullanmasını yasakladı.
Ancak bugün Ticaret Bakanlığı Huawei'ye uygulanan ticari kısıtlamaların 'bazılarını' 90 günlüğüne askıya aldığını duyurdu. Buna göre geçiş süreci boyunca Huawei, dünya çapındaki operasyonlarının etkilenmemesi için ABD'de üretilen kimi ürünleri satın almaya devam edebilecek.
"Biz hazırız"
Bu erteleme kararını da değerlendiren Ren Zhengfei, "ABD'nin 90 günlük geçici izninin bizim üzerimizde fazla etkisi olmaz. Biz hazırız" dedi.
Huawei cihazlarında kullanılan mikroçiplerin yarısının ABD'den alındığını diğer yarısının ise Çinli bir firma tarafından üretildiğini söyleyen Zhengfei, "Dünyadan izole olamayız. ABD'nin çiplerinin aynısını da yapabiliriz, ama bu onları artık almayacağımız anlamına gelmez" diye konuştu.
2011 yılından beri Huawei'nin Amerikan pazarına girmemesi için mücadele yürüten Washington, Çinli teknoloji devini ABD'den teknoloji çalmakla ve casusluk yapmakla suçluyor.
ABD'den geri adım
ABD Ticaret Bakanlığı, kara listedeki Huawei'ye uygulanan ticari kısıtlamaların bazılarını 90 günlüğüne askıya aldığını açıkladı. Huawei bu süreçte, dünya çapındaki operasyonlarının etkilenmemesi için ABD'de üretilen bazı ürünleri satın almaya devam edebilecek. ABD, böylelikle Huawei teknolojisine dayanan bazı ürün ve hizmetlerin sekteye uğramasını engellemeyi amaçlıyor. Fakat Huawei, yeni ürün üretmek için ABD menşeli parça ve bileşenleri satın alamayacak