Çilekte maliyet önemli faktör
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, iç ve dış piyasada talep gören çilekte girdi maliyetlerinin önemli bir toplam tuttuğuna işaret ederek, "Girdi maliyetini azaltmak ve geliri artırılabilmek için 'üretici birliği' oluşturulmalıdır" dedi
27.04.2015 00:00:00
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çilek üretiminde Türkiye'nin ABD ve Meksika'nın ardından dünya üçüncüsü olduğuna işaret ederek, "Çilek, TARSİM kapsamında sebze grubundan çıkarılıp meyve grubuna alınmalı, girdi maliyeti azaltmak ve geliri artırılabilmek için 'Üretici Birliği' oluşturulmalıdır" dedi. İç ve dış piyasada ilgi gören çileğin, arz ve talep neticesinde üretim alanları çoğalarak çeşit zenginliği ve süreklilik açısından, alternatif bir ürün olarak üretim miktarının arttığını dile getiren Bayraktar, "Dünyada 2012 yılında 4 milyon 532 bin ton çilek üretildi. ABD, 1 milyon 367 bin ton üretimle dünya üretiminin yüzde 30'unu karşılıyor. Bu ülkeyi 360 bin tonla Meksika, 353 bin tonla Türkiye, 290 bin tonla İspanya, 242 bin tonla Mısır izliyor" dedi. Türkiye'nin 2014 yılında 17 milyon dolarlık 14 bin 286 ton çilek ihraç ettiği, ihracatta Rusya'nın 13 milyon dolarla ilk sırada yer aldığı bilgisini veren Bayraktar, Rusya'yı sırasıyla, Irak ve Romanya'nın takip ettiğini belirtti. Bayraktar, 2014 yılında çilek üretiminin Mersin'de 132 bin 556 ton, Aydın'da 62 bin 859 ton, Antalya'da 56 bin 412 ton, Bursa'da 43 bin 8 ton olduğunu kaydetti. Yapılması gereken çok iş varBayraktar, ABD ve Meksika'nın ardından dünya üçüncüsü olduğu çilekte yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: "Sağlıklı sertifikalı fide kullanılmalı ve fide fiyatları üreticilerin kullanımını zorlayacak düzeyde olmamalıdır. Bununla beraber erkenci çilek üretimi yapılmalı, firigo fide yerine fresh fide kullanımı yaygınlaştırmalıdır. Üretimin pazarlama yönü de düşünülerek, güz dikimine uygun çeşitler ve bunların yetiştiricilik isteklerinin belirlenmesi üzerine çalışmalar gerçekleştirilmelidir. Ayrıca erkencilik, üniform meyve, istenen renk ve aromatik özelliklere sahip, nakliyeye dayanıklı, raf ömrü uzun çeşitlerin kazandırılmasına yönelik çalışmalar olmalıdır. Çilek üretiminde çalışan kişilere toplama usulleri öğretilmeli, gerekli eğitim verilmelidir. Çilek üretimine de ürün desteği verilmelidir. Yola dayanıklı verimi yüksek yeni çeşitler seçilmelidir." ERSAN İLTER/ANKARA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.