CHP Niğde Milletvekili Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonunda bütçeyle ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu
Hazine ve Maliye Bakanlığının 2024 yılı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonunda söz olarak, bütçeye ilişkin eleştirilerini sıralayan CHP Niğde Milletvekili Gürer, tarımsal üretimde ve çalışma yaşamındaki sorunlara değinerek düşük taban fiyat uygulamasının, çiftçiyi üretimden uzaklaştırdığını söyledi
01.11.2023 14:30:00 / Güncelleme: 01.11.2023 14:55:28
YENAL ARMAN
YENAL ARMAN





CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Mehmet Şimşek'in sunum yaptığı ve 2024 yılına ait Hazine ve Maliye Bakanlığının bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonunda bütçeyle ilgili eleştirel değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasında, Hazine ve Maliye Bakanına çeşitli sorular yönelten Gürer, kamu fabrikalarının özelleştirilmesinden elde edilen gelirin ne kadar olduğu, çiftçinin kullandığı mazottan KDV ve ÖTV'nin kaldırılması talebinin yerine getirilip getirilmeyeceği gibi konuların açıklığa kavuşturulmasını istedi. Son yirmi iki yılda özelleştirmeyle satılan kamu fabrikalarının sayısını soran Gürer, Hazine ve Maliye Bakanlığından şu soruların da yanıtlanmasını istedi: "Ne kadar gelir sağlanmıştır? Bugün özelleşen kaç eski kamuya ait fabrika faaldir? Ne kadar kamu arazisi bu kapsamda satılmıştır? Ne kadar gelir elde edilmiştir? Kamu kuruluşlarının kaçı kiralık bina kullanmaktadır? Kaç lojman boştur? Kaç lojman yıkılmıştır? Yabancılara, konut ve arazi satışı yapılarak ne kadar gelir sağlanmıştır? Yem ve gübrede sübvanse düşünülmekte midir? Çiftçinin mazotundan ÖTV ve KDV'nin kaldırılması düşünülmekte midir?"
Çiftçinin; pirinçte, fındıkta, ayçiçeğinde, pamukta şu anda tüccarın eline bırakılmış durumda olduğuna işaret eden Gürer, "TMO'nun önümüzdeki yıl alacağı buğday için de 3,5 milyon tonluk bir rakam ifade ediliyor, oysa bu yıl 10 milyon ton aldı. Bu durumda kamu kuruluşları önümüzdeki dönemde çiftçinin yanında olmayacak mı? O destekler sağlanmayacak mı? Bu konuya bir açıklık getirirseniz iyi olur" ifadelerini kullandı. Tarımda uygulanan bu tür yanlış politikaları eleştirerek, "Bu, tarıma planlı bir darbe mi?" diye soran Gürer, "Yine, çünkü bildiğiniz gibi "Sanayi ve turizmde Türkiye gelişsin. Tarımda, pahalı üretiyorsunuz, ithal ürün gelsin." mantığı vardı, yeniden buna dönüş mü var?" ifadelerini kullandı. Gürer, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Burada arkadaşlar konuşurken benim aklıma hep gelen bir konu var, onu da paylaşayım. 1939'da Erzincan depremi olmuş, İkinci Dünya Savaşı koşullarında Türkiye olabildiğince sorunlu bir süreçte, Osmanlı'nın borcunu ödüyor. O yeni cumhuriyetin yöneticilerine yıllarca "Ekmeği karneye bağladınız." diye ağzına geleni söyleyen insanlar bugün günah çıkarıp dünyadaki krizi, Türkiye'deki depremi anlatıyorlar. Vicdanen onun için de bir öz eleştiri yapın da o dönemin koşullarını irdeleyip o insanlardan bir özür dileyin…" Bakan Şimşek soruları yazılı yanıtlayacağı belirtip "çalışanları enflasyon ezdirmiyoruz" dedi.
Devletin çiftçiye borcu var
Tarım Kanunu'na göre 2024 yılında millî gelirin yüzde 1'i olan 411 milyar 500 milyon liranın çiftçiye verilmesi gerekirken neden 91 milyar 600 milyon lira destekte kalındığının açıklanmasını isteyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e hitap ederek, "Çiftçiler, siz Bakan olduktan sonra uygulanan taban fiyat uygulamasından kaygılı duruma geldiler çünkü mısırda yüzde 5'lik bir taban fiyat artışı var, pancarda da yüzde 27'lik. tabii, bu artışların bu kadar olması enflasyonu da dikkate aldığımızda, düşük taban fiyat politikasının önümüzdeki süreçte sürme ihtimali çiftçiyi kaygılandırıyor" dedi.Çiftçinin; pirinçte, fındıkta, ayçiçeğinde, pamukta şu anda tüccarın eline bırakılmış durumda olduğuna işaret eden Gürer, "TMO'nun önümüzdeki yıl alacağı buğday için de 3,5 milyon tonluk bir rakam ifade ediliyor, oysa bu yıl 10 milyon ton aldı. Bu durumda kamu kuruluşları önümüzdeki dönemde çiftçinin yanında olmayacak mı? O destekler sağlanmayacak mı? Bu konuya bir açıklık getirirseniz iyi olur" ifadelerini kullandı. Tarımda uygulanan bu tür yanlış politikaları eleştirerek, "Bu, tarıma planlı bir darbe mi?" diye soran Gürer, "Yine, çünkü bildiğiniz gibi "Sanayi ve turizmde Türkiye gelişsin. Tarımda, pahalı üretiyorsunuz, ithal ürün gelsin." mantığı vardı, yeniden buna dönüş mü var?" ifadelerini kullandı. Gürer, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Burada arkadaşlar konuşurken benim aklıma hep gelen bir konu var, onu da paylaşayım. 1939'da Erzincan depremi olmuş, İkinci Dünya Savaşı koşullarında Türkiye olabildiğince sorunlu bir süreçte, Osmanlı'nın borcunu ödüyor. O yeni cumhuriyetin yöneticilerine yıllarca "Ekmeği karneye bağladınız." diye ağzına geleni söyleyen insanlar bugün günah çıkarıp dünyadaki krizi, Türkiye'deki depremi anlatıyorlar. Vicdanen onun için de bir öz eleştiri yapın da o dönemin koşullarını irdeleyip o insanlardan bir özür dileyin…" Bakan Şimşek soruları yazılı yanıtlayacağı belirtip "çalışanları enflasyon ezdirmiyoruz" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.