Cevizde üretim yetmeyince ithalatta patlama yaşanıyor
Türkiye'de ceviz tüketimi hızla artıyor. Anadolu cevizin anavatanı olmasına rağmen, Türkiye Kanada ve Şili'den ceviz ithal ediyor
29.10.2013 00:00:00
YENİ MESAJ / ANKARATürkiye'de ceviz üretimi, tüketim artışına yetişemiyor. Türkiye 100 bin ton iç ceviz üretimiyle dünyada dördüncü sırada yer alıyor. Ancak ülkemiz dünya üretiminin sadece yüzde 6'sını karşılıyor. Bu nedenle Türkiye yüksek miktarda ceviz ithal ediyor. Dünya üretiminin yarısı Çin'denTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dünya ceviz üretiminin iç ceviz olarak yaklaşık 1.5 milyon ton olduğunu, bunun 720 bin tonunu karşılayan Çin'in birinci sırada yer aldığını, Çin'i, ABD ve Ukrayna'nın takip ettiğini, Türkiye'nin 100 bin ton üretim ve yüzde 6 payla dördüncü sırada yer aldığını bildirdi. Kabuklu ceviz üretiminde 13 bin 98 tonla Hakkâri'nin birinci olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Hakkâri'yi, 6 bin 952 tonla Kahramanmaraş, 6 bin 863 tonla Bursa, 6 bin 458 tonla Denizli, 6 bin 406 tonla Çorum, 6 bin 375 tonla Mersin takip ediyor. Yıllık üretimi 5 bin tonu geçen iller arasında Antalya, Konya, Aydın, Van, Tokat ve Sakarya da var" dedi. Ağaç başına verim yetersizTürkiye'de ceviz üretiminin artmasına karşın, bölgelere, illere hatta yıllara göre üretimin düzenli olmadığını, ağaç başına 34 kilogramlık verimin yetersiz kaldığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti: "Verimsizliğin sebebi, ceviz ağaçlarının arazi sınırlarında tek tek ağaçlar şeklinde, kültürel işlemlerden yoksun, bakımsız olarak yetiştirilmesidir. Bu durum hem verimi hem de kaliteyi olumsuz etkilemektedir. Bu şekilde üretim artsa bile ürün standardı tutturulamayacağı için dış pazarda rekabet şansı olmaz, mevcut pazarlar da kaybedilir. Anadolu cevizin anavatanı. Ülkemizin her tarafında ceviz yetiştirilebiliyor. Üretim hızla artırılabilir."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.