Cari fazla sıcak parayla geldi
Türkiye'nin 12 aylık cari yani döviz açığı, Mayısta 2 milyar 370 milyon dolarla Şubat 2003'ten bu yana gördüğü en düşük seviyesine geriledi. Cari işlemler hesabı ise yine 16 yıl sonra ilk kez Mayıs 2019'da fazla verdi. Cari fazla verilmesinde; Mayıs ayında 1.5 milyar dolarlık portföy girişi (sıcak para) etkili oldu





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Türkiye'nin cari işlemler hesabı Mayısta 151 milyon dolar fazla verirken, 12 aylık cari açık 2 milyar 370 milyon dolar oldu.
Böylece yıllıklandırılmış cari açık, Şubat 2003'ten bu yana gördüğü en düşük seviyeye inmiş oldu. Uzun yıllar sonra ilk kez cari yani döviz fazla verilmesinde; dış ticaret açığının kapanması, turizmin iyi gitmesi ve Mayıs ayında 1.5 milyar dolarlık portföy girişi (sıcak para) etkili oldu.
Oysa Nisan ayında 4.4 milyar dolarlık portföy çıkışı olmuştu.
Türkiye geçen yıl Mayıs ayında 6 milyar 172 milyon dolar açık vermişti. Türkiye uzun yıllar boyunca ABD ve İngiltere'nin ardından dünyada en fazla cari açık veren 3. ülke konumundaydı. Yüksek cari açık döviz kurlarının yukarı yönlü hareket etmesine neden olan temel faktör olarak öne çıkıyor.
Dengeyi enerji ve altın bozuyor
Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı, Mayısta 3 milyar 469 milyon dolar fazla verdi. Söz konusu hesapta geçen yılın Mayıs ayında 1 milyar 204 milyon dolar düzeyinde açık oluşmuştu.
Bu dönemde, hizmetler dengesi altında turizm kaleminden kaynaklanan net gelirler, 257 milyon dolar artarak 1 milyar 846 milyon dolara ulaştı. Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, 194 milyon dolar artarak 1 milyar 299 milyon dolar oldu.
Haziranda cari açık sıfırlanabilir
Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı, yıllık açıkta düşüş eğiliminin korunduğunu belirterek, Haziran ayına ilişkin dış ticaret verilerinin yıllık açığın sıfıra yakın seviyelere inebileceğine işaret ettiğini söyledi.
Gelişmeler sonrası 2019 sonu cari açık tahminlerini 13.5 milyar dolardan 9.5 milyar dolara revize ettiklerini aktaran Tokalı, "Dış açıktaki sert düşüş ve turizm gelirlerinde yıllık artış ana destekleyici unsurlar.
Petrol fiyatlarında mevcut seviyelerin korunması da cari açıktaki düşüşün hızı açısından önemli" ifadelerini kullandı. Tokalı, 2017 sonunda gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranla yüzde 5.6 düzeyinde olan ancak 2018'i yüzde 3.5 seviyesinde tamamlayan cari açık oranının 2019 sonunda yüzde 1.3'e kadar inebileceğini dile getirdi.
Öte yandan resmi rezervlerde Mayıs ayında 3 milyar 8 milyon dolar artış gözlendi.
Merkez Bankası toplam rezervleri, 5 Temmuz itibariyle 851 milyon dolar artarak 97 milyar 248 milyon dolara çıktı. Bu arada AK Parti Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, Mayıs ayında fazla veren cari dengenin Türkiye için tarihi bir dönüm noktası olduğuna işaret ederek, "Ekonomide yerlilik ve milliliğin ete kemiğe bürünmüş hali, fazla veren bir cari denge tablosudur" ifadelerini kullandı.