logo
19 NİSAN 2025

Çanakkale eşsiz bir zaferdir

Çanakkale Zaferi’nin üzerinden tam 107 yıl geçti. Dünya tarihine geçen 18 Mart Çanakkale Zaferi Türk Tarihi’ndeki eşsiz zaferlerden biri. Bu eşsiz zaferin en önemli mimarlarından olan Mustafa Kemal, Çanakkale Zaferi’nden sonra bir güneş gibi Türk milletinin üzerine doğdu

18.03.2022 01:00:00
Çanakkale eşsiz bir zaferdir
Çanakkale eşsiz bir zaferdir
Çanakkale Savaşı, I. Dünya Savaşı sırasında 1915-1916 yıllan arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir. İtilaf Devletleri; Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'u alarak İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek, Rusya'yla güvenli bir erzak tedarik ve askeri ikmal yolu açmak, başkent İstanbul'u zapt etmek suretiyle Almanya'nın müttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak İttifak Devletlerini zayıflatmak amaçlan ile ilk hedef olarak Çanakkale Boğazı'nı seçmişlerdi. Ancak saldırılan başarısız olmuş ve geri çekilmek zorunda kalmışlardı.

Kara ve deniz savaşı sonucunda iki taraf da aşırı kayıplar vermişti. Osmanlı İmparatorluğu, Almanya'nın Rusya'ya savaş ilan ettiği 1 Ağustos 1914'ün hemen ertesi günü, Almanya ile bir ittifak antlaşması imzalamıştır.

Bu antlaşma, imparatorluğun eninde sonunda Almanya'nın ana gücünü oluşturduğu İttifak Devletleri safında fiilen savaşa gireceği anlamına geliyordu. Enver Paşa, fiilen savaşa girmeyi, seferberliğin tamamlanmamış olması ve Çanakkale Boğazı savunmasının tamamlanmaması gibi gerekçelerle ertelemeye çalışmıştır.

Ancak Almanya, bir an önce savaşa fiilen girilmesi için baskılarını sürdürdü. Bu baskılar, Akdeniz'de İngiliz donanması önünden çekilen Goeben ve Breslau savaş gemilerinin İstanbul'a gelmesiyle bir oldubittiye getirildi. Daha sonra Osmanlı Donanması'na bağlı bir grup gemiyle Karadeniz'e açılan bu gemiler 27 Ekim 1914 tarihinde Rus limanlarını bombalayınca Rusya, Osmanlı İmparatorluğu'na savaş ilan etti.


Rahatını değil vatanını düşündü


I. Dünya Savaşı başladığında Bulgaristan Sofya'da "ateşemiliter" olan Mustafa Kemal, "Avrupa'daki rahatını" bırakarak "vatan ve millete borcunu ödemek için" adeta "gönüllü" olarak Çanakkale Savaşlarına katıldı.

Mustafa Kemal'in çok fazla ısrarları üzerine, 20 Ocak 1915'te, Esat Paşa komutasındaki, 3. Kolordu'ya bağlı olarak Tekirdağ'da kurulacak 19. Tümen Komutanlığı'na atandı. Çanakkale'ye İngiliz çıkarmasının, Saroz Körfezi ve Anadolu kıyılarından, özellikle Bolayu'dan yapılacağı düşünülürken, Yedek Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal, Çanakkale'ye İngiliz çıkarmasının Anafartalar bölgesinden; Alçıtepe ve Kocaçimen'den yapılacağını belirtti. Gelişmeler, Mustafa Kemal'i haklı çıkardı.

25 Nisan 1915'te İngiliz, Fransız ve Anzak birlikleri Çanakkale'de sabaha karşı Arıburnu, Seddülbahir ve Kumkale sahillerinden çıkarma yapmaya başladı. Seddülbahir'e çıkan düşman, kıyı topçusunun yoğun ateşi ve kuvvetlerimizin karşı taarruzuyla durdurulmuş, Kumkale kıyılarından yapılan çıkarma gelişememiş, Arıburnu'na çıkan düşman ise, Mustafa Kemal komutasındaki birliklerce geri püskürtülmüş ve bozguna uğratılmıştı.

17 Mayıs 1915'te Mustafa Kemal'e, Arıburnu muharebelerindeki başarısından dolayı padişah adına "Muharebe Altın Liyakat Madalyası" verildi.


Çanakkale Zaferi'ni kazandıran iman gücü


Prof. Dr. Haydar Baş 'Hoş Geldin Atatürk' eserinin 187. sayfasında Mustafa Kemal'in, ordunun önünde Allah için savaşan bir asker olduğundan bahseder:

"Çanakkale savaşlarında yaşanan olağanüstü haller, tüm güçlüklere karşın kazanılan zafer dikkate alındığında; Ehl-i Beyt soyundan gelen bir liderin iman gücüyle verdiği mücadele fark edilir. Denilebilir ki bu savaş, O'nu Allah'a daha da yakınlaştırdı.

Yarbay Mustafa Kemal, bu savaşta 3. Kolordu Komutanı Mehmet Esad Paşa'nın emrinde savaşmıştır. Onu meşhur eden, Arıburnu'nda Anzak (Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu) birliklerini Conk Bayırı'nda durdurmasıdır. Bu başarısı ile, 5. Ordu Komutanı Mareşal Otto Liman von Sanders tarafından takdir edilmiş, 1 Haziran 1915'te albaylığa yükselmiştir. 19. Fırka'ya Gelibolu'ya tayin edilmiş.

Albay rütbesindeki Mustafa Kemal, generalleri dize getirmiştir. Bazıları, O'nun bu savaşlardaki sadece askeri dehasını öne çıkarmak isterler. Oysa, Çanakkale'de karşımıza çıkan, "Allah Allah" nidalarıyla şehit olmak için en ön safta koşan bir ordunun, Allah için savaşan bir askeridir. Başka türlü yedi düvele karşı zafer söz konusu olabilir miydi?"


YENİ MESAJ


Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Almanya'dan Türkiye'ye uzanan dolandırıcılık operasyonu
Almanları dolandırıp, Türkiye'de yatırmışlar
Trabzonspor zorlandı
Adana Demirspor'u 1-0 ile geçti
MİT Başkanı Kalın, Hamas heyeti ile bir araya geldi
Gündem: İsrail'in 'tehcir' baskısı
CHP lideri Yozgat'tan iktidara seslendi
AKP'nin kalesinde CHP mitingi
Erdoğan'dan sığınmacı savunması
'Onlar olmasa pek çok sektör sıkıntıya düşer'
Başarı sansı ne?
Müzakereler Roma'ya taşındı
Katledilenlerin çoğu çocuk ve kadın
En aşağılık canlı tayfası Gazze'de yine katliam yaptı
Bakalım Çin'den turist gelecek mi?
Çinliler Trabzon'a yoğun ilgi gösterdi
İkisi kırmızı bültenle aranıyordu
Gürcistan'da enselendiler
Açılış fiyatı 3500 TL!
Bu yıl Mayısta kiraz almak zengin işi!
Peki fiyatlar düşecek mi?
İstanbul'da konut ihtiyacı azaldı!
Vefatının 10. yılında anılıyor
Büyük insan, mütevazi mezar
İşte güncel fiyatlar
Zirai don sonrası sebze-meyve fiyatları fırladı
İsrail Gazze’de yine sivillere saldırdı
En az 7 ölü, çok sayıda yaralı
TESK: Enflasyona bağlı kira artışları stopajı artırdı
"Kira stopajı tamamen kaldırılmalı"
Almanya'dan Türkiye'ye uzanan dolandırıcılık operasyonu
Almanları dolandırıp, Türkiye'de yatırmışlar
Trabzonspor zorlandı
Adana Demirspor'u 1-0 ile geçti
MİT Başkanı Kalın, Hamas heyeti ile bir araya geldi
Gündem: İsrail'in 'tehcir' baskısı
CHP lideri Yozgat'tan iktidara seslendi
AKP'nin kalesinde CHP mitingi
Erdoğan'dan sığınmacı savunması
'Onlar olmasa pek çok sektör sıkıntıya düşer'
Başarı sansı ne?
Müzakereler Roma'ya taşındı
Katledilenlerin çoğu çocuk ve kadın
En aşağılık canlı tayfası Gazze'de yine katliam yaptı
Bakalım Çin'den turist gelecek mi?
Çinliler Trabzon'a yoğun ilgi gösterdi
İkisi kırmızı bültenle aranıyordu
Gürcistan'da enselendiler
Açılış fiyatı 3500 TL!
Bu yıl Mayısta kiraz almak zengin işi!
Peki fiyatlar düşecek mi?
İstanbul'da konut ihtiyacı azaldı!
Vefatının 10. yılında anılıyor
Büyük insan, mütevazi mezar
İşte güncel fiyatlar
Zirai don sonrası sebze-meyve fiyatları fırladı
İsrail Gazze’de yine sivillere saldırdı
En az 7 ölü, çok sayıda yaralı
TESK: Enflasyona bağlı kira artışları stopajı artırdı
"Kira stopajı tamamen kaldırılmalı"
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.