logo
04 NİSAN 2025

Çalışana zorluk yok

07.09.2004 00:00:00
"Şimdiki nesilde bir acayip durum var. Şimdiki nesil günlük hayat yaşıyor. Kolaycılığa kaçıyor. Kolay yoldan zengin olacaklar. Kolay yoldan para kazanacaklar. Kolay yoldan geçinecekler. Kolay yoldan yediği, içtiği, giydiği güzel olacak. İşte eziyet çekmeyecekler. İş hafif, parası çok olacak. Ortada böyle bir nesil var."

Nüfus hüviyet cüzdanında 1934 doğumlu olup şu anda 70 yaşında bulunan İbrahim Diner, gözlerini hayata açıp da dünyanın farkına varmaya başladığı zamanda ailesi tarım ve hayvancılık ile uğraşırlarmış. Ticareti yapılmak, ürünlerini satmak suretiyle aile bütçesine büyük bir yana küçük oranda bile katkı sağlayan bir tarım ve hayvancılık değilmiş bu. Ancak ailenin ihtiyaçlarını birebir giderecek kadarmış icra ettikleri tarım ve hayvancılık. Büyüdükçe yeni yeni iş kapıları aranmaya başlanması önce gurbet unsuru sonra da inşaatçılık ile tanışmayı beraberinde getirmiş. En son olarak da inşaat ustalığı cami inşa ustalığında zirve noktaya tırmanmış. Yokluğu da varlığı da görmüş, yılların tecrübeli ustası İbrahim Diner'i, hayata gözlerini açtığı Geyikli Beldesi'nde yaşının 70 olmasına rağmen yine çalışırken, tırpan ile çayır biçerken bulduk.

n Cami ustalığınız ne zaman başladı?

İbrahim Diner- 1980'de başladı. İstanbul'da zarureten başladı. Bir kapı komşum geldi. "Bir mescit yapacağız. İcra eder misin?" dedi. Biz de memnuniyetle icra ettik, yaptık. Ondan sonra devamı geldi.

n Caminin kubbesini yapmak herhalde zor bir iş olsa gerek. Bunu nereden öğrendiniz?

Diner- Osmanlı mimarilerine baktım. Selçuklu mimarilerine baktım. Dolmabahçe Sarayı'nın yanındaki cami, Selçuklu mimarisi eseridir. Altunizade'de Marmara Üniversitesi Hastanesi'ne inmeden bir cami var. Onları gezdim. Ölçü aldım. Ölçtüm, biçtim, sonra da yapmaya başladım. Bizim işimiz ekseriyetle kafa ile oluyor.

n Genelde bu işler usta-çırak ilişkisi çerçevesinde olur. Siz de usta-çırak kuralı yoluyla mı yetiştiniz?

Diner- Biz zaten temelden beri ustayız. Babam küçük yaştan beri ustadır. Babam ile biz ev yapıyorduk. Ustalığı, marangozluğu ben babamdan öğrendim. Ondan sonra da betonarme inşaata başladık. 1959'dan beri inşaat yapıyorum. 1980'den bu yana da cami inşaatı ile uğraşıyorum. Toplam olarak da 10 civarında cami yaptık.

n Yanınızda hiç usta yetiştirdiniz mi?

Diner- Çok yetiştirmeye uğraştım ama olmadı. Bir tane benim biraderin oğlu vardı. İyice öğrendi idi. Ama elinde inşaatta çalışmaya engel bir rahatsızlık çıktı. Vazgeçti. Daha başka da öğrenme kabiliyetini bu yönde geliştirene az rastladım. Öğrense bile bu işi bırakıyor.

Kolaycı bir nesil türedi

n Niye bırakıyor?

Diner- Bilmiyorum. Şimdiki nesilde bir acayip durum var. Nesil çok bozuldu. Bir şeyi benimseyip "bu işi ben yaparım. Böyle devam ettiririm" anlayışı yok. Şimdiki nesil günlük hayat yaşıyor. Bugünkü bizim yetişen nesil günlük hayat yaşıyor. Kolaycılığa kaçıyor. Kolay yoldan zengin olacaklar. Kolay yoldan para kazanacaklar. Kolay yoldan geçinecekler. Kolay yoldan yediği, içtiği, giydiği güzel olacak. İşte eziyet çekmeyecekler. İş hafif, parası çok olacak. Ortada böyle bir nesil var. Hatta parası bol olsun, olmasın, bir işte çalışma kabiliyeti de yok. Hiç bir yerde istekle çalışmıyorlar. Yani, "Ben bu işte başarılı olurum. Ben bu işten bir şey alırım. Çoluk çocuğuma da bir şey bırakırım" diye bir düşünce yok. 1980'den bu yana yetişen nesil maalesef böyle. Neden olduğunu ben de anlamıyorum. Bizim yetiştirmemizden mi böyle? Başkalarının tesirinden mi böyle? Bilmiyorum.

n Kabahat neslin kendinde mi yoksa büyüklerde mi?

Diner- Neslin kendinde değil. Memlekete kötü bir teknoloji yaydılar, kötü bir hayat tarzı yaydılar. Tembellik yaydılar. Eğitimde çok büyük mesele var. İşin başı eğitimde. Eğitim ise bozuk. Çocuklara bir şey aşılamıyorlar, öğretmiyorlar. Bir insan doğru dürüst matematiği yapamazsa ondan ne olur. Matematiği eliyle yapmayı bilecek genç. Dağın başında kaldığını varsayalım. Teknolojik aletler yok. O zaman genç matematik hesap yapmak zorunda ise yapmayacak mı? Ya teknolojik alet bozulursa ne olacak? Hesap yapmaktan vaz mı geçecek? Dünya işi, bozulur. Bir yıldırım atar, bozulur. İş başa düşer. İş başa düştüğü zaman o çocuk kalemi defteri eline alacak, yeniden yapacak. Ama genç bu kafa yapısında olmazsa, hep düğmeye basmakla iş yapmaya alışırsa sonu ne olacak?

Çalıştıkça hayat kolaylaşıyor

n Hayatın zor mu geçti?

Diner- Benim hayatım zor geçmedi. Ama çok çalıştım. Bugünkü teknolojik imkanlar varmış gibi çalıştım. Onun için hayatımda hiç bir zorluk çekmedim.

n O zaman çalışan insanın hayatı kolay olur, diyebilir miyiz?

Diner- Çalışan insanın hayatı kolaylaşıyor. Çünkü çalıştıkça hayat kolaylaşıyor. Bir insana muhtaç olmamak, el açmamak, karşındaki adama mahcup olmamak için çalışacaksın. Dünya beşiğinden âhiret beşiğine kadar çalışacak, ilim öğreneceksin, derler.

n "Bu nesli anlamıyorum" dediğin nesle, inşaat ustası, cami ustası, hayat tecrübesi olan biri olarak ne tavsiye edersiniz?

Diner- Çalışmalarını tavsiye ederim. Devlet kapısında iş aramakla vakit geçirmemelerini tavsiye ederim. Ben









Alınteri gerçeğinin unutulduğunu, bir kenara atıldığını, helal ve haram sınırlarına riayet edilmediğini, "günah" kelimesinin neredeyse ortadan kalktığını söyleyen İbrahim Diner, "Oysa işin sırrı bunlarda. Benim hayatım zor geçmedi. Çünkü çalışan insanın hayatı kolaylaşıyor, çalıştıkça hayat kolaylaşıyor" diyor

1959'da Ankara'ya gittim. 15-20 kişi vardık. Ankara'ya, "inşaatçılığa başlayacağız" diye gitmedik. Gurbete çıktık. Ankara'da kaldık. Trabzon Milletvekili Cahit Samangil vardı. "Onun yanına, Millet Meclisine gidelim. İş talebinde bulunalım" dediler. "Bu adam bize ne iş verecek? Fabrikası yok, iş sahası yok" dedim. "Tanıdığı olan vardır" dediler. Gittik. Ulus'taki eski Meclis'in giriş kapısında bir odası vardı. Bekledik. Geldi. Hoş beş ettik. "Genel Kurul'da az işim var. Gelirim" dedi. Geldi. Bizi dinledi. Hepimiz devlet mekanizmalarında iş arıyorduk. "Ben sizi bir yere gönderirim. Bir kart veririm. Bu adamları işe alın, derim. Ama oraya gidersiniz, iş işinize gelmez. Çalışmazsınız. Bırakıp gidersiniz. Ben mahcup olurum. Veyahut da siz adamın işine gelmezsiniz. Çalıştırmaz. Gene mahcup olurum. Kendi işinizi kendiniz bulun" dedi. O adamın bu lafı hâlâ kulağımdadır. Hiç unutmam. Allah rahmet eylesin! Şimdiki gençler böyle değil. Kalem ellerinde, akşama kadar masanın başında oturacaklar. Kağıdı yırtıp çöp kutusuna atacaklar. Ay sonunda da maaş alacaklar. "Ben bu maaşı hak ettim mi? bunu çoluk çocuğuma yedireceğim, haram mı, helal mı?" demiyorlar. İşte bu düzensizlik bu memleketteki gençlerin bu şekilde yetişmesine sebep oldu.

n Yani helal ve haramı unuttuk. Alınterini bir kenara attık. Öyle mi?

Diner- Unuttuk. Alınterini bir kenara attık. Helal kalmadı. Haram kalmadı. Günah da ortadan kalktı. Eskiden günah vardı. Birinin kalbini kırdın mı dünya yıkılır sanılırdı. Cenab-ı Allah, "Kalp benim nazargâhım" diyor. Bir insanın kalbini kırdın mı dünyayı yıktın demektir. Şimdi böyle bir anlayış kalmadı.

Bu memlekette bizim büyük hizmetimiz oldu. Bu memlekette (Geyikli'de) ilk arabacı bizdik. Bu derede damperli arabası, taksisi, pikapı olan sadece bizdik. Bu memleketin çoluğunu, çocuğunu taşırdık. O zamanlarda kamyonun sırtında ineği, danası ile giden adamlar hep araba sahibi oldu, şimdi selam da vermiyorlar. Bu ne haldir?
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Güney Kore'de, mahkeme kararını verdi
Devlet Başkanı Yoon azledildi
Hatay'da deprem
Valilikten deprem açıklaması
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Eksik ölçenler, yanlış tartanlar
'İsrail en büyük tehdit'
Dışişlerinden açıklama
Beşiktaş'a Göztepe şoku
Türkiye Kupası'na veda ettiler
Tır otomobili biçti
4 kişi öldü, 1 kişi yaralandı
'Aday değilim'
Kılıçdaroğlu açıkladı
3 ay sonra çıkıyor
Yarın Türkeş'in mezarına gidecek
Görüntüler endişe yarattı
CHP standına bıçaklı saldırı
Kendi kriptosunu da yiyip bitirdi
Trump'ın tarifeleri Bitcoin'i yere serdi
Resmen çakıldı
Tesla satışlarında şok düşüş
Soykırım sürüyor
Gazze'de İsrail terörü
İşte zam şampiyonu
Mart'ta en çok patates pahalandı
Tavan yüzde 51,26
Kira artış oranı belli oldu
TÜİK'e göre yüzde 38,10
Mart ayı enflasyonu açıklandı
Güney Kore'de, mahkeme kararını verdi
Devlet Başkanı Yoon azledildi
Hatay'da deprem
Valilikten deprem açıklaması
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Eksik ölçenler, yanlış tartanlar
'İsrail en büyük tehdit'
Dışişlerinden açıklama
Beşiktaş'a Göztepe şoku
Türkiye Kupası'na veda ettiler
Tır otomobili biçti
4 kişi öldü, 1 kişi yaralandı
'Aday değilim'
Kılıçdaroğlu açıkladı
3 ay sonra çıkıyor
Yarın Türkeş'in mezarına gidecek
Görüntüler endişe yarattı
CHP standına bıçaklı saldırı
Kendi kriptosunu da yiyip bitirdi
Trump'ın tarifeleri Bitcoin'i yere serdi
Resmen çakıldı
Tesla satışlarında şok düşüş
Soykırım sürüyor
Gazze'de İsrail terörü
İşte zam şampiyonu
Mart'ta en çok patates pahalandı
Tavan yüzde 51,26
Kira artış oranı belli oldu
TÜİK'e göre yüzde 38,10
Mart ayı enflasyonu açıklandı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.