Bulgaristan'daki zulmün aynısı
Bulgaristan'da 1980'lı yıllarda yaşanan Müslümanlara yönelik baskı politikası Orta Afrika Cumhuriyeti'nde tekerrür ediyor. Müslümanlar, Hıristiyan grupların saldırılarından korunmak için isimlerini, tıpkı Bulgaristan'da yaşandığı üzere Hıristiyan isimleriyle değiştirmek zorunda kalıyor.
24.12.2020 17:05:00





Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 27 Aralık'ta yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi güvenlik güçleri ile isyancı gruplar arasında yaşanan çatışmalar ülkeyi savaş alanına çevirdi.
İsyancı gruplar, Bossembele ve Yaloke gibi başkent Bangui'ye yakın mesafedeki kentlerin kontrolünü ele geçirerek başkente yaklaşırken, çatışmalar günlerdir sürüyor. Ülkedeki çatışmalar nedeniyle Birleşmiş Milletler Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu (MINUSCA) sükunet çağrısı yaparken, Rusya ve Ruanda gibi ülkeler de cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde ülkeye asker gönderdi.
16 adaylı seçim yarışı
Ülkede 27 Aralık'ta yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçiminde, en güçlü aday olan mevcut Cumhurbaşkanı Faustin Archange Touadera'nın yanı sıra 16 aday yarışacak.
Muhalefet partileri ise çatışma ortamında yapılacak seçimlerin demokratik ve şeffaf olmayacağını ileri sürerek, 27 Aralık'taki seçiminin ertelenmesi çağrısında bulundu.
Çatışmaların geçmişi
Fransa'dan bağımsızlığını 1960'ta kazanan ülke, sık sık darbelerle yüz yüze geldi. Eylül 2012'de dağınık Müslüman milis örgütler, 'Seleka Koalisyonu' adı altında bir araya geldi ve Aralık 2012 sonrası yükselen çatışmaların ardından Bozize iktidarını Mart 2013 tarihinde devirmeyi başardı. 2013'te Hıristiyan anti-Balaka ile çoğunluğu Müslüman Seleka grupları arasında çıkan ve iç savaşa dönüşen çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetti. Darbe sonrası Cumhurbaşkanlığı görevini üstlenen Seleka lideri Djotodia uluslararası baskılara dayanamayarak istifa etti.
Seleka isyancı grubu, 2015'te ülkedeki Hıristiyan ve Müslümanların bir arada yaşamasının mümkün olmadığını gerekçe göstererek, ülkenin kuzeyinde "Dar El-Kuti" adında özerk bir bölge ilan etti.
Ülkede çoğunu Hıristiyanların kurduğu 20'den fazla silahlı grup bulunuyor. Hıristiyan silahlı gruplar, özellikle ülkedeki Müslüman sivillere saldırı düzenliyor.
Müslümanlar isimlerini değiştirmek zorunda kalıyor
Müslümanların bir kısmı ülkedeki baskı ve şiddet nedeniyle komşu ülke Çad ve Kamerun'a sığınırken, ülkede kalanların ise Hıristiyan grupların saldırılarından korunmak için isimlerini Hıristiyan isimleriyle değiştirmek zorunda kaldığı belirtiliyor. Ülkede, 2013'ten beri yaşanan şiddet olaylarında çoğunluğu Müslüman binlerce kişi katledilirken 1 milyondan fazla kişi de yerlerinden oldu. YENİ MESAJ / AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.