Bugün dünden pahalı, yarından ucuz!
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Sekreteri Özgür Aras, "Bugünün dünden pahalı, yarından ucuz olduğu ekonomik kriz koşullarından geçiyoruz" dedi.
16.08.2023 17:40:00
Haber Merkezi
Haber Merkezi





YENİMESAJ.COM.TR / DETAY HABER
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Sekreteri Özgür Aras, hükümetin krizi derinleştiren politikalar uyguladığını ve seçim sonrası ekonomik krizin tüm faturasını halkın sırtına yüklediğini savundu. Aras, şunları söyledi: "Bugünün dünden pahalı, yarından ucuz olduğu ekonomik kriz koşulları yaşanmaktadır. Ülkenin gerçek gündemi olan 'zamlar, hayat pahalılığı, açlık, işsizlikle' ilgili gerçekçi adımlar atılmamaktadır. TÜİK'in resmi enflasyon hesabı ile ENAG'ın, Kamu-Ar'ın enflasyon hesapları arasında büyük fark var. Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı aydan aya değil haftalık, hatta günlük olarak değişiklik göstermektedir. Hatırlanacağı üzere Temmuz ayının zamlı ücretleri çalışanların cebine henüz girmeden artarda vergi artışları getirilmişti. Asgari ücrete yüzde 35, memur maaşlarına altı aylık enflasyon artı kök ücrete yansıtılmayan 8 bin 77 lira seyyanen zam gelmişti. Emekli maaşları için ise oran yüzde 25'te kalmıştı. Ülkedeki yüksek enflasyon, döviz kurunun yükselişi ve TÜİK manipülasyonlu rakamları üzerinden maaş artışları milyonlarca emekçiyi kriz koşullarıyla baş başa bırakmıştır. Kısaca akaryakıttan gıdaya her kalemde peş peşe gelen zamlar karşısında emekçiler çaresizdir."
Fatura vatandaşa kesiliyor
Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşulların milyonlarca emekçi ve ailelerinin yaşamlarını sürdürülemez noktaya getirdiğine işaret eden Aras, "AK Parti iktidarı ve bakanları uzun süredir yanlış ekonomi politikalarının derin sancılarını ülkeye yaşatmaktadır. Türkiye'de vergi gelirlerinin yüzde 30'u gelir ve kurumlar vergisi kaynaklı, doğrudan vergilerdir. Buna karşılık yüzde 70'i tüketim sırasında satın almalarda herkesin aynı şekilde yüklenip ödediği dolaylı vergilerdir. Bir vergi reformundan söz edilecekse, bunun ilk ayağı dolaylı ve dolaysız vergiler arasındaki dengesizliğin giderilmesidir.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak diyoruz ki: Bugünkü siyasi iktidarın önündeki ekonomi modeli; sermayeyi kurtarma ve ekonomik krizin faturasını tüm emekçilere yıkma planı vardır. Bu politika IMF politikalarıdır. Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle işçi ve kamu emekçileri açısından enflasyona endeksli ücret/maaş düzenlemesi uygulamasının anlamını yitirdiği anlaşılmıştır. Enflasyon verilerinin sağlıklı olmaması nedeniyle, ücret artışları belirlenirken açlık ve yoksulluk sınırı ve temel yaşam maliyetini esas alan yeni bir yöntem uygulanmadıkça emekçiler enflasyon karşısında ezilecektir. Enflasyon ve işsizlik acilen düşürülmelidir."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.