Buğdayda sıkıntı büyük!
Sektör yetkililerine göre Türkiye geride kalan 2020/2021 sezonunda yaklaşık 10 milyon ton buğday ithal etti. Bunun önemli bir bölümü un, makarna ve bulgura dönüşerek başta Irak olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç edildi. 2021/2022 döneminde ise buğday ithalatının 14 milyon tona çıkması bekleniyor. Buğday ithalatına bugünkü fiyatlarla yaklaşık 4 milyar dolar ödenecek!
27.07.2021 18:24:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Mardin'de '2021/2022 Hasat Yılı ve Sonrası" temasıyla düzenlenen toplantıda; un ihracatına yönelik riskler, iç piyasadaki sorunlar, buğday üretimi, kuraklık ve etkileri üreticiler, uzmanlar ve sektör temsilcileri tarafından tartışılarak, çözüm yolları arandı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) yanı sıra bölge un sanayicileri olmak üzere yaklaşık 300 kişinin katılımıyla 3 gün süren toplantıda; un sanayinin durumu, dış ticaret, buğday politikaları, rekolte ve buğday üretimini artırmaya yönelik çabalar, fiyatlar, TMO politikaları ele alındı.
Güneydoğu'daki un fabrikaları buğday bulamıyor
Toplantıda, yaşanan kuraklık ve rekolte kaybı dolayısı ile bölgedeki un sanayicilerinin hammadde yönünden sıkıntıda olduğu, TMO'nun bölgeye buğday tedarik etmesinin gerektiği, Mardin'deki 43 un fabrikasının zorlandığının altı çizildi. Panelde rekolte kaybının buğday genelinde yüzde 30'larda olduğu vurgulanırken, buğday ekimindeki azalmanın ciddi sıkıntı doğurduğu ve yeterlilik sorunu başladığı vurgulandı.
Geçen yılki ithalat 10 milyon ton
GUSAD Onursal Başkanı Erhan Özmen, Türkiye buğday ihtiyacının 18 milyon ton, buğday ekim alanının 7.2 milyon hektar olduğunu ve 2020/2021 hasat döneminde buğday üretiminin 17 milyon ton olarak gerçekleştiğini belirtti. Toplam un, makarna, bulgur ihracatının 6.6 milyon ton olduğu 2020 senesinde, buğday ithalatının yaklaşık 10 milyon ton olduğunu belirten Özmen, buğday üretiminin arttırılması gerektiğinin altını çizdi. Toplantıda buğday ekim ve üretimini artırmak için 2 milyon hektar civarı ekilmeyen boş arazilerin üretime kazandırılması gerektiği, bunun için kırsala yönelik yeni üretim modellerine ihtiyaç olduğunun ve iklim değişikliğinin tehdit ettiği bölgelerde sulama yatırımlarının tamamlanması gerektiğinin önemi vurgulandı. Sektör yetkilileri 2021/2022 sezonunda buğday ithalatının Türkiye'deki yaygın kuraklık nedeniyle 14 milyon tona çıkmasını beklediklerini kaydetti. Buğday ithalatına bugünkü fiyatlarla yaklaşık 4 milyar dolar ödenecek! Dünya piyasalarında buğday fiyatlarının oldukça oynak olduğunu da not edelim.
İthal edilen ürünlerin bir bölümü işlenip ihraç ediliyor
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerine göre, Türkiye'den yılın ilk 6 ayında dünya geneline yapılan hububat ve bakliyat ihracatından 4 milyar 155 milyon 643 bin dolar gelir sağlandı. Bu dönemde bisküvi-pastadan 582 milyon 603 bin dolar kazanan Türkiye, bitkisel yağlardan 555 milyon 313 bin dolar, buğday unundan ise 492 milyon 898 bin dolar kazanç sağladı. Türkiye, bu dönemde en fazla ihracatı 656 milyon 364 bin dolarla Irak'a yaptı. Irak'ı 272 milyon 8 bin dolarla Suriye ve 236 milyon dolarla ABD takip etti.Buğday, arpa, nohut, mercimek, kuru fasulye ithal eden bir ülke, nasıl hububat ve bakliyatta ihracatçı oalbilir? Bunun cevabı 'dahilde işleme rejimi'nde yatıyor. Yurtdışından ithal edilen buğday, una, bisküviye ve makarnaya dönüşerek ihraç ediliyor. Mercimek, pirinç vesaire de ayıklandıktan sonra poşetlenerek satılıyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.