Bu şartlarda yatırım yapmak kolay değil
İDDMİB Başkan Adayı Çetin Tecdelioğlu, sanayicilere yurt dışından kapasitelerinin üzerinde bir sipariş geldiğini belirterek, "Kapasite artırım yatırımları yapıldığı takdirde toplam ihracatı 2-3 yıl içinde 350 milyar dolara ulaşabilir ancak OSB'lerdeki arsaların fiyatı çok arttı. 10 bin metrekarelik fabrikanın sadece arsa maliyeti 10 milyon dolar" dedi.
15.04.2022 13:56:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkan Adayı Çetin Tecdelioğlu, geçtiğimiz yılı 12.4 milyar dolarla tamamlayan sektörünün ihracatını ilk etapta 16 proje ile 20 milyar dolara çıkarmak istediklerini ve bunun için de e-ihracat, dijitalleşme ve katma değerli projeleri en ön sıraya alacaklarını söyledi. Türkiye'nin pandemi sonrası yakaladığı üretim avantajının özellikle KOBİ düzeyinde firmaların ihracatını artırmak için kullanılabileceğini belirten Tecdelioğlu, ihracatçılarla birlik arasında 7/24 açık olan bir 'kırmızı iletişim hattı' kuracaklarını kaydetti. İDDMİB'in 28 Nisan'da yapılacak seçimlerinde başkan adayı olan Çetin Tecdelioğlu, yönetimiyle basın mensuplarıyla buluştu ve projelerini anlatıp soruları cevapladı.
Sanayide kapasiteler doldu
Pandemi süreciyle birlikte dünyadaki tedarik zincirinin kırılmasının Türkiye için çok önemli şans doğurduğunu belirten Tecdelioğlu, Türkiye'nin dünyanın odak noktası haline geldiğini söyledi. Sanayicilere kapasitelerinin üzerinde bir sipariş geldiğini ve yoğun bir şekilde çalıştıklarını aktaran Tecdelioğlu, gerekli kapasite artırım yatırımları yapıldığı takdirde Türkiye'nin toplam ihracatının iki üç yıl içinde 350 milyar dolara ulaşabileceğini ifade etti. Tecdelioğlu, özellikle makine, endüstri, otomotiv, inşaat malzemeleri ve beyaz eşyada Türkiye'nin bir çekim merkezi konumuna geldiğini ve tüm bu ortamı fırsata çevirmemiz gerektiğini belirtti.
Yatırım maliyetleri yükseldi
Türkiye'de büyük firmaların üretim hattının 4-5 ay dolu olduğunu vurgulayan Tecdelioğlu, şunları söyledi: "Bunun nedenini Avrupa'nın tedarikte yaşadığı sıkıntılar oluşturuyor. Avrupa Türkiye'yi beyaz eşyada, otomotivde vesaire odak noktası olarak görüyor. Çin'de şu an üretim aksamış durumda, 8 eyalette kapanma var. Yeni yatırım yaparak bunu fırsata çevirmemiz gerekiyor. Ancak ham madde tedarikinde ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Alüminyum, bakır, paslanmaz, demir çelikte sıkıntı var. Petrol fiyatının 100 doların üzerine çıkması, şirketlerin işletme sermayesini olumsuz etkiliyor. 2021 bizim için iyi bir yıldı ancak kazandığımız para makine yatırımı, yeni fabrika binası için işletme sermayesi ihtiyacını kapatmıyor. Uzun vadeli leasing ile yürütüyoruz. İstanbul'da Organize Sanayi Bölgeleri'nde (OSB) arsaların metrekare fiyatı 500 dolardan başlıyor. Anadolu'da da fiyat yüksek... 20 bin metrekarelik arsa üzerine kurulacak 10 bin metrekarelik fabrika için sadece 10 milyon dolar arsa için yatırım gerekiyor. Bu da mevcut şartlarda kolay gözükmüyor. Onun için TOKİ'nin devreye girip sanayiciye fabrika yapması gerektiğini savunuyoruz."
Çalışacak insan bulamıyoruz
Sanayide eleman bulmanın giderek zorlaştığını dile getiren Tecdelioğlu, "Özellikle usta bulamıyoruz. Gençler maalesef sanayiyi tercih etmiyor. Meslek lisesi ismini değiştirelim. Meslek lisesinde okuyanlara kısa dönem askerlik fırsatı gibi avantajlar tanınmalı. İkinci, üçüncü vardiya için eleman bulamıyoruz. Şirketlerimde 1800 eleman çalışıyor, en az 500 elemana ihtiyacım var. Vasıfsız elemana da ihtiyaç var! Öte yandan Türkiye'de yabancı uyruklu çalıştırma prosedürü çok ağır" şeklinde konuştu.
Potansiyel büyük, harekete geçmeli
Tecdelioğlu, demir ve demir dışı sektörünün de ciddi bir büyüme potansiyeli olduğunun altını çizerek, geçen yılı 12.4 milyar dolar ihracatla tamamlayan sektörün ilk etapta yıllık 20 milyar dolarlara ulaşabileceğini kaydetti. Tecdelioğlu, "Bu rakamın üzerine de çıkabiliriz. Yeter ki yeni projelerimiz ve hedeflerimiz geniş kitleler tarafından destek görsün. Pandemi sonrası arkamıza aldığımız rüzgarı 2-3 yıl yeni projelerle destekleyerek kapasite artırımlarına odaklanacağız" dedi. Tüm ihracatçıların sesini duymak, dertlerini dinlemek ve çözüm üretmek zorunda olduklarının altını çizen Tecdelioğlu, "Her gittiğim yerde büyük bir üretim var, katma değer var. Bunları daha da ileriye taşımak ve özellikle de KOBİ'lere daha çok destek olmak zorundayız. Şu anda firmalarda artan siparişlerle birlikte müthiş bir çalışma azmi var" diye konuştu. 28 Nisan'da yapılacak İDDMİB seçimlerinde yaklaşık 2200 şirketin temsilcisi oy kullanabilecek.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.