Beyrut Limanı, Lübnan'ın can damarı
Türkiye-Lübnan İş Konseyi Başkanı Abdülkadir Akkuş, Türkiye - Lübnan ticari ilişkilerinde Beyrut Limanı'nın stratejik bir öneme sahip bulunduğuna işaret ederek, "Konumu dolayısıyla Akdeniz ve Batı’yı Ortadoğu ve Asya’ya bağlayan bir pozisyonda yer alıyor. Liman, ülke ekonomisinin can damarı niteliğinde" dedi.
06.08.2020 18:00:00





AHMET SAFA TERZİ / İSTANBUL
Türkiye-Lübnan İş Konseyi Başkanı Abdülkadir Akkuş, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta yaşanan trajik patlamanın ardından Lübnan Uluslararası Ticaret Odası Başkanı Vecih Bizri ile görüşerek Türk halkı ve iş dünyası adına üzüntülerini bildirdiklerini ifade etti. Akkuş, "Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yanlarında olacağımızı ve yaşanan bu vahim durum karşısında her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu kendilerine ilettik" dedi.
Liman stratejik öneme sahip
Lübnan'ın Türk iş dünyası için çok önemli olduğunun altını çizen Akkuş, şunları söyledi: "Türkiye - Lübnan ticari ilişkilerinde Beyrut Limanı stratejik bir öneme sahip bulunuyor. Konumu dolayısıyla Akdeniz ve Batı'yı Ortadoğu ve Asya'ya bağlayan bir pozisyonda yer alıyor. Bu liman 2005 yılında 89 milyon dolar olan gelirini, kademeli olarak 335 milyon dolara ulaştırdı. Yıllık yaklaşık 1 milyon 200 bin konteynır taşıma kapasitesine sahip olan liman, ülke ekonomisinin can damarı niteliğinde. Liman üzerinden Ro-Ro gemileri ile özellikle sağlık ve gıda ürünleri ihracatımız sürüyor. Türkiye, Lübnan'a 2019 yılında 1 milyar dolara yakın, 2020 yılının ilk 3 ayında 300 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleşti. Yılsonu hedefimiz 1 milyar dolar. Lübnan, tüm Ortadoğu coğrafyasının parlayan bir yıldızı, Ürdün'den Suriye'ye tüm ülkelere yakın konumda. Türkiye-Lübnan İş Konseyi olarak, 2002 yılından bu yana Lübnan Uluslararası Ticaret Odası ile Türkiye- Lübnan arasındaki ticari faaliyetlerin geliştirilmesi yönünde karşılıklı işbirliği içerisindeyiz."
İhracatımız artacak
Türkiye'de irili ufaklı iş geliştiren çok sayıda Lübnanlı vatandaş yaşadığına işaret eden Akkuş, "Onların işlerini geliştirmeleri yönünde yol gösterici bir pozisyonda yer alıyoruz. Lübnan, içerisinde olduğu finansal krize rağmen, gelişime açık ticari konumuyla Türk iş dünyası için çok önemli fırsatlar barındırıyor. Patlamanın etkilerinin hızla yok olmasıyla yıllık ihracatımız 2 milyar dolara kadar çıkabilir" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.