Gebelik döneminde bebeğin tek besin kaynağı vardır o da anne... Bunun bilinciyle gebelikte ve gebelikten sonraki emziklilik döneminde çocuğa iyi bir beslenme sağlanması gerekiyor.
Uzmanlar gebe beslenmesinde temel ilkeleri şöyle sıralıyor:& Fizyolojik gereksinmelerini karşılamak.Besin ögesi depolarını dengede tutmak.& Emziklilikte yeterli süt salınımını sağlamak.Bebeğin normal büyüme-gelişmesini sağlamakBeslenme önerileri:& Fazla kilo alımını önlemek için şekerli, unlu yağlı besinler az tüketilmeli& Beyaz et (tavuk, balık) tercih edilmeli& Kırmızı et tüketimi azaltılmalı, tüketildiğinde yağsız olmalı& Organ etleri, sosis, salam, sucuk, pastırma gibi ürünlerin tüketimi bırakılmalı& Kızartma, kavurma yerine haşlama, ızgara, fırında pişirme tercih edilmeli& Yiyecekler az tuzlu olmalı, sofrada tuz kullanılmamalı, tuz iyotlu olmalı.& Sebze/meyve, kurubaklagil ve tahıllar birtakım kimyasal maddeler (pestisit) içerebildiğinden iyice yıkanmalı.& Kahve-çay tüketimi azaltılmalı ve yemeklerden en az 45 dk. önce veya sonra içilmeli& Her öğünde 4 besin grubundan da yiyecek tüketmeye özen gösterilmelidir.& Bulantı ve kusma durumlarında; küçük, sık öğün tüketilmeli ve sabah yataktan kalkmadan kraker, tost, sıcak bitkisel içecek gibi besinler tüketilmeli
Yeterli ve dengeli beslenme önerileri:& Besin çeşitliliği sağlanmalıdır.& Öğün atlanmamalıdır. Günde 3 ana 3 ara olmak üzere 6 öğün beslenilmelidir.& İdeal vücut ağırlığı korunmalıdır.& Şeker ve tatlı tüketimi azaltılmalıdır.& Posa alımı arttırılmalı& Sebze ve meyve tüketimi arttırılmalıdır.& Düşük yağlı ve düşük kolesterollü besinler tüketilmelidir.& Yüksek kalsiyumlu besinler tüketilmelidir.& Tuz tüketimi azaltılmalı, tüketilen tuz İYOTLU TUZ olmalıdır.& Sıvı tüketimi arttırılmalıdır.& Etli sebze yemeklerinin içerisine ayrıca yağ konmamalıdır& İçeriği bilinmeyen yüksek enerjili besinler tüketilmemelidir.& Fiziksel aktivite arttırılmalıdır.& Ağız ve diş sağlığına dikkat edilmelidir.& Kesinlikle sigara içilmemelidir.& Besinler doğru hazırlanmalı ve doğru pişirilmelidir.
Uzmanlar gebe beslenmesinde temel ilkeleri şöyle sıralıyor:& Fizyolojik gereksinmelerini karşılamak.Besin ögesi depolarını dengede tutmak.& Emziklilikte yeterli süt salınımını sağlamak.Bebeğin normal büyüme-gelişmesini sağlamakBeslenme önerileri:& Fazla kilo alımını önlemek için şekerli, unlu yağlı besinler az tüketilmeli& Beyaz et (tavuk, balık) tercih edilmeli& Kırmızı et tüketimi azaltılmalı, tüketildiğinde yağsız olmalı& Organ etleri, sosis, salam, sucuk, pastırma gibi ürünlerin tüketimi bırakılmalı& Kızartma, kavurma yerine haşlama, ızgara, fırında pişirme tercih edilmeli& Yiyecekler az tuzlu olmalı, sofrada tuz kullanılmamalı, tuz iyotlu olmalı.& Sebze/meyve, kurubaklagil ve tahıllar birtakım kimyasal maddeler (pestisit) içerebildiğinden iyice yıkanmalı.& Kahve-çay tüketimi azaltılmalı ve yemeklerden en az 45 dk. önce veya sonra içilmeli& Her öğünde 4 besin grubundan da yiyecek tüketmeye özen gösterilmelidir.& Bulantı ve kusma durumlarında; küçük, sık öğün tüketilmeli ve sabah yataktan kalkmadan kraker, tost, sıcak bitkisel içecek gibi besinler tüketilmeli
Yeterli ve dengeli beslenme önerileri:& Besin çeşitliliği sağlanmalıdır.& Öğün atlanmamalıdır. Günde 3 ana 3 ara olmak üzere 6 öğün beslenilmelidir.& İdeal vücut ağırlığı korunmalıdır.& Şeker ve tatlı tüketimi azaltılmalıdır.& Posa alımı arttırılmalı& Sebze ve meyve tüketimi arttırılmalıdır.& Düşük yağlı ve düşük kolesterollü besinler tüketilmelidir.& Yüksek kalsiyumlu besinler tüketilmelidir.& Tuz tüketimi azaltılmalı, tüketilen tuz İYOTLU TUZ olmalıdır.& Sıvı tüketimi arttırılmalıdır.& Etli sebze yemeklerinin içerisine ayrıca yağ konmamalıdır& İçeriği bilinmeyen yüksek enerjili besinler tüketilmemelidir.& Fiziksel aktivite arttırılmalıdır.& Ağız ve diş sağlığına dikkat edilmelidir.& Kesinlikle sigara içilmemelidir.& Besinler doğru hazırlanmalı ve doğru pişirilmelidir.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.