Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez, Kurban Bayramı'nda et tüketimine karşı dikkatli olmaları konusunda vatandaşları uyardı Güncel beslenme biliminde, ağır bir öğün sonrasında kalp krizi geçirme riskinin artacağını belirten Selahattin Dönmez, "Kurban Bayramı'nda bazı kurallara uyarak, bayramın da zevkini çıkararak beslenebilirsiniz. Kurban Bayramı'nın en önemli konusu kurbanlıklardır. Kurbanlık kesimlerinin mutlaka uygun, sağlıklı ortamlarda yapılması gerekmektedir. Dini kuralların yerine getirilmesinin yanı sıra sofraların temel besin maddesini oluşturan etin uzun bir dönem tüketilecek olması anlamına da gelir. Bu nedenle saklama, pişirme koşullarına dikkat etmek gerekir. Kırmızı et biyolojik değeri yüksek demir minerali, çinko, magnezyum, konjuge linoleik asit, kaliteli protein, doymuş yağlar ve niasin içermektedir. 100 gramında ortalama 250-300 kalori arasında enerji içeren etler, dana, koyun, kuzu olarak tüketilebilmektedir" dedi. Eti az suda pişirinDönmez, etli sebze yemeklerine yağ kullanılmaması gerektiğini ifade ederek, "Kırmızı et tüketimi ile ilgili çalışmalar oldukça fazladır. Epidemiyolojik, kanıta dayalı çalışmalar sıklıkla ve sağlıksız pişirme tekniği ile pişirilen kırmızı et tüketen bireylerde kolon ve mide kanserine yakalandıkları yönünde gelişmiştir. Buna ek olarak yağlı et tüketimi ile birlikte kan yağlarında ve ürik asit düzeyinde artış olduğu bilinmektedir. Bu nedenle kırmızı et tüketiminde sıklık azaltılıp haşlama öncelikli olmak kaydıyla, fırınlama ve ızgara yöntemleri kullanılarak pişirilmesi daha güvenlidir ve uzmanlarca önerilmektedir. Sıklık açısından haftada 2 kez tüketmek en sağlıklısı. Pişirme esnasında pişirme suyu atılmamalı, bu nedenle et az suda pişirilmelidir" diye konuştu. Bu uyarıları dikkate alınSelahattin Demir, bayram süresince sağlıklı beslenme konusunda vatandaşlara şu uyarıda bulundu: "- Mutlaka 3 öğün yemek yiyin. - Size verilen ikramlardan küçük miktarlarda tüketin. - Ziyaretlerde açık çay tercih edin ve günde 1 fincan kahveyi geçmeyin. - Şekerlemeler ve tatlılardan mümkün olduğunca uzak durun. - Kebap, kuzu şiş, pirzola gibi etleri yavaş ve düşük ısıda pişirin. Mutlaka yanında çoban salata veya taze nane-maydanoz tüketin. - Kavurma, kızartma gibi yağlı etlerden uzak durun. - Bol taze sebze ve kabuklu meyve tüketin. - Günde 6-7 su bardağı ılık su tüketin. - Tatili değerlendirerek bol fiziksel aktivite yapın. - Etlerin yanına asitli, gazlı içecekler yerine ayran-yoğurt-cacık tercih edin. - Etleri mutlaka az miktarda tahılla (kuskus, bulgur, esmer pirinç) ve bol taze sebze ile yemeğe özen gösterin. - Kalp sağlığınız ve kanserden korunmak için haftada 2 kereden fazla kırmızı et tüketmemeye özen gösterin". Kurban etinin uygun koşullarda kesildikten sonra, etlerin hayvanın uygun yerlerinden yağlı kısımları ayrılarak parçalanması gerektiğini belirten Demir, "Kesilen kurban eti mutlaka buzdolabında 1 gün bekletilmelidir. Bekleyen et böylece suyunu verecek ve daha iyi pişmeye hazır hale gelecektir. Bekleyen etler kıymalık, kuşbaşılık, pirzola, biftek ve bonfilelik olarak ayrılmalı, günlük pişirilecek miktarlara bölünmeli ve buzdolabı poşetlerine konulup derin dondurucuda saklanmalıdır" dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.