Bal meme kanserini tedavi ediyor
İstanbul'da düzenlenen ‘Arı Ürünlerinin Sağlık Üzerine Etkileri' konulu sempozyumda konuşan uzmanlar bal ve diğer arı ürünlerinin meme kanserini önlemede ve gidermede önemli rol oynadığını dile getirdi
07.07.2012 00:00:00
YENİ MESAJ - İSTANBUL
İstanbul Kalkınma Ajansı 2010 Mali Destek Programı tarafından desteklenen ‘Bal ve Diğer Arı Ürünleri ile Sağlıklı Yaşam Platformu' projesi kapsamında gerçekleştirilen ‘Arı Ürünlerinin Sağlık Üzerine Etkileri' konulu sempozyum üretici, sanayici ve sektörün önde gelen akademisyenlerinin geniş katılımı ile İstanbul'da gerçekleştirildi.
Bal ve Diğer Arı Ürünleri ile Sağlıklı Yaşam Platformu Koordinatörü Aslı Elif Sunay, platformun gerçekleştirdiği araştırmalarla pek çok ‘ilk'e imza attığını belirterek, “Bu platform çatısı altında, dünyada ilk kez gıda, kimya, biyoloji, ziraat, farmakoloji ve tıp gibi farklı bilim dalları bir araya gelerek, arı ürünlerinin sağlık ve beslenme üzerine etkilerini çok yönlü olarak araştırmışlardır” dedi.
BAL-DER Arı Ürünleri ile Sağlıklı Yaşam Platformu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak ise “Bal ve diğer arıcılık ürünlerinin belirlenen antioksidan içerikleri ve bioyararlılık özellikleri ile bal ve propolisin meme kanseri üzerindeki etkilerinin araştırılmasıyla elde edilen umut vadeden sonuçları, arı ürünlerinin sağlığımız üzerinde ne denli olumlu etkileri olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir” dedi.
Bal meme kanserini önlüyor
Proje kapsamında İTÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, bal ve diğer arıcılık ürünlerinin antioksidan içeriklerini ve biyoyararlılık özelliklerini araştırdıklarını ifade ederek, bu araştırmaların sonuçlarını açıkladı. İTÜ adına proje yürütücüsü olan Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, dünyada ilk kez arı ürünlerinin mevcut antioksidan maddelerinin biyoyararlılıklarını belirlediklerini ifade etti ve araştırma sonuçlarına göre; arı ürünleri içerisinde propolisin yüksek antioksidan kapasitesi ile öne çıktığını açıkladı. Boyacıoğlu, şunları söyledi: “Propolis, yüksek antioksidan içeriğine sahip olduğunu saptadığımız, nar suyu ile kıyaslandığında 62 kat daha yüksek, domates ile kıyaslandığında ise 120 kat daha yüksek antioksidan içeriğe sahiptir.”
İstanbul Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü (DETAE) adına söz alan Prof. Dr. Oğuz Öztürk ise, propolis ve balın meme kanseri hücreleri üzerinde yok edici etkileriyle ilgili yaptıkları araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Araştırmada umut vaat eden sonuçlara ulaştıklarını belirten Öztürk, deney ortamında kültür yöntemleri kullanarak, en yaygın görülen üç farklı meme kanseri türünü temsilen, meme kanseri hücre soylarında ve kontrol amaçlı sağlıklı meme epitel hücrelerinde, bal ve propolis örneklerinin, olası hücre öldürücü etkilerinin incelendiğini ve bu etkinin hücrelerde tüm genler seviyesinde ne şekilde gerçekleştiğini ortaya koymaya çalıştıklarını belirtti.
İstanbul Kalkınma Ajansı 2010 Mali Destek Programı tarafından desteklenen ‘Bal ve Diğer Arı Ürünleri ile Sağlıklı Yaşam Platformu' projesi kapsamında gerçekleştirilen ‘Arı Ürünlerinin Sağlık Üzerine Etkileri' konulu sempozyum üretici, sanayici ve sektörün önde gelen akademisyenlerinin geniş katılımı ile İstanbul'da gerçekleştirildi.
Bal ve Diğer Arı Ürünleri ile Sağlıklı Yaşam Platformu Koordinatörü Aslı Elif Sunay, platformun gerçekleştirdiği araştırmalarla pek çok ‘ilk'e imza attığını belirterek, “Bu platform çatısı altında, dünyada ilk kez gıda, kimya, biyoloji, ziraat, farmakoloji ve tıp gibi farklı bilim dalları bir araya gelerek, arı ürünlerinin sağlık ve beslenme üzerine etkilerini çok yönlü olarak araştırmışlardır” dedi.
BAL-DER Arı Ürünleri ile Sağlıklı Yaşam Platformu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak ise “Bal ve diğer arıcılık ürünlerinin belirlenen antioksidan içerikleri ve bioyararlılık özellikleri ile bal ve propolisin meme kanseri üzerindeki etkilerinin araştırılmasıyla elde edilen umut vadeden sonuçları, arı ürünlerinin sağlığımız üzerinde ne denli olumlu etkileri olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir” dedi.
Bal meme kanserini önlüyor
Proje kapsamında İTÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, bal ve diğer arıcılık ürünlerinin antioksidan içeriklerini ve biyoyararlılık özelliklerini araştırdıklarını ifade ederek, bu araştırmaların sonuçlarını açıkladı. İTÜ adına proje yürütücüsü olan Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, dünyada ilk kez arı ürünlerinin mevcut antioksidan maddelerinin biyoyararlılıklarını belirlediklerini ifade etti ve araştırma sonuçlarına göre; arı ürünleri içerisinde propolisin yüksek antioksidan kapasitesi ile öne çıktığını açıkladı. Boyacıoğlu, şunları söyledi: “Propolis, yüksek antioksidan içeriğine sahip olduğunu saptadığımız, nar suyu ile kıyaslandığında 62 kat daha yüksek, domates ile kıyaslandığında ise 120 kat daha yüksek antioksidan içeriğe sahiptir.”
İstanbul Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü (DETAE) adına söz alan Prof. Dr. Oğuz Öztürk ise, propolis ve balın meme kanseri hücreleri üzerinde yok edici etkileriyle ilgili yaptıkları araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Araştırmada umut vaat eden sonuçlara ulaştıklarını belirten Öztürk, deney ortamında kültür yöntemleri kullanarak, en yaygın görülen üç farklı meme kanseri türünü temsilen, meme kanseri hücre soylarında ve kontrol amaçlı sağlıklı meme epitel hücrelerinde, bal ve propolis örneklerinin, olası hücre öldürücü etkilerinin incelendiğini ve bu etkinin hücrelerde tüm genler seviyesinde ne şekilde gerçekleştiğini ortaya koymaya çalıştıklarını belirtti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.