Bakliyat üretimi geriledi
Uzmanlara göre Türk mutfağında önemli bir yer teşkil eden bakliyat ürünleri, obezite ve kolestrol gibi hastalıklara sağlıklı çözümler barındırıyor. Bakliyat tüketiminin önemi giderek artıyorken üzücü olan şey ise Türkiye'nin bakliyat üretiminin geriliyor olması. Son 18 yılda bakliyat ekim alanları 13 milyon dekar azaldı
08.02.2020 20:08:00





Sağlık açısından birçok faydası olan ve unutulmaya yüz tutan bakliyat ürünler, için Türkiye, Birleşmiş Milletler'de girişimlerde bulundu ve BM, 10 Şubat'ı Dünya Bakliyat Günü olarak ilan etti. Türkiye'nin bakliyat konusundaki ısrarlı girişimlerinin temelinde önemli bir bakliyat üreticisi olmamız ve bu ürünlerin sağlığa faydaları yatıyor. Fakat 1990'lara göre üretim oranlarındaki çarpıcı düşüş dikkat çekiyor. Bakliyatın sofralarda önem kazanmasının bir diğer nedeni ise 'fast food' ve hazır gıdaların insan sağlığına verdiği zararlar. Bakliyat obezite, kolestrol ve gluten gibi günümüz dünyasının önemli sorunlarına sağlıklı çözümler barındırıyor.
Neredeyse et ürünleri kadar protein barındıran bu ürünler, lifli yapıları sayesinde hazmı kolaylaştırırken kolestrol ve gluten içermemelerinden dolayı da sağlıklı yaşamın kapılarını açıyor. Uzmanlar düzenli bakliyat tüketiminin kardiyovasküler ölüm oranlarını düşürdüğünde de hem fikir. Hazır gıdalar yerine bakliyat tüketiminin artırılmasını öneren Uluslararası Bakliyat Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Arslan, "Fast food dediğimiz şey aslında hazır gıdanın da ötesinde bir kavram. Bu kavram, dünyada yok olmaya başlıyor, herkes buna karşı. Bunun çözümü de var, bakliyat. Yani Anadolu diyeti" şeklinde konuştu.
Bakliyat ekimi geriliyor
Bakliyatın önemi dünya genlinde artıyor, ancak önemli bakliyat üreticilerinden Türkiye'de maalesef üretim geriliyor. 2015 verilerine göre Türkiye nohut üretiminde dünya üçüncüsü, mercimekteyse dünya dördüncüsüydü. Fakat bakliyatın hızlı bir yükseliş trendi yakalamaya başladığı günümüzde ekim alanlarındaki gerileme dikkat çekiyor. Bu bağlamda açıklamalarda bulunan Tarım Ürünleri Hububat, Bakliyat İşleme ve Paketleme Sanayicileri Derneği (PAKDER) Başkanı İsmet Aral, 1990'dan bu yana üretim miktarının yüzde 41, ekim alanlarnın ise 20 milyon dekardan 2018'de 7 milyon dekara kadar düştüğünü açıkladı. SELİM AYANOĞLU / İSTANBUL
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.