Ayakkabı sektörü can çekişiyor
AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, ayakkabı ihracatının yüzde 27 düştüğüne işaret ederek, "İhracattaki daralmanın tek etkeni tabii ki düşük döviz kuru değil; ölçek ekonomisi, genel giderler, yeterli üretim kapasitesinin olmaması gibi sebepler de bu daralmanın bir parçası. İhracatta düşüş olmasının yanı sıra ithalatta da artış var" dedi.
13.09.2024 22:20:00
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT





Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) İstanbul'da "Peki Şimdi Ne Olacak?" başlıklı toplantı düzenledi. Burada konuşan AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, bugünün dünün eseri olduğuna işaret ederek, "Maalesef son 2 yılda ihracatımızda inanılmaz bir düşüş var. 2023 ve 2024 yıllarının Ocak-Temmuz dönemleri karşılaştırıldığında ihracatta yüzde 27.1 düşüş gözlemlenmekte. İhracattaki daralmanın tek etkeni tabii ki düşük döviz kuru değil; ölçek ekonomisi, genel giderler, yeterli üretim kapasitesinin olmaması gibi sebepler de bu daralmanın bir parçası. İhracatta düşüş olmasının yanı sıra ithalatta da artış var" dedi.
Markalaşmak gerekiyor
Salıcı, şunları söyledi: "Bugün, her sektörde olduğu gibi ayakkabı sektöründe de sorunlar var. Kaldı ki resesyon, daralma, alım gücünün azalması gibi sorunlar tüm dünyada yaşanmakta. Sektörümüz, hepimizin bildiği gibi, emek yoğun bir sektör. Bazı devletler emek yoğun sektörlere tam destek verdiği için bizden hep bir adım öndeler. Hepinizi sektörel milli seferberliğe; zihniyet değişimine davet ediyorum. Ayakkabı yan sanayi ürünleri markalaşmaz diye bir şey yok. Ancak bunun için de hep dile getirdiğimiz gibi bir zihniyet devrimine ihtiyacımız bulunuyor. Sektörün ihtiyacı olan nitelikli personelin yetişmesi için eğitimde, üretimin daha verimli olabilmesi için finansmana erişimlerde, yerel üreticilerin daha fazla artması için de yatırım kolaylıklarının sağlanmasında zihniyet değişikliklerine ihtiyacımız var. Emek yoğun sektörlerde ekonomik milli seferberlik içinde olmamız lazım ki, sektörler gelişebilsin, diğer ülkelerle rekabet edilebilsin. Türkiye üretim gücü olarak dünyada markalaştı ancak bir elin parmaklarından daha fazla ürün markası çıkaramadı. Daha çok üretip kazanalım dönemi sona erdi."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.