Aslında ucuz elektriğin yolu var da, nerede o akıl!
Dünya Bankası raporuna göre, Türkiye’de 54 gigavat deniz üstü rüzgar santrali kurulumu mümkün. Kasım 2022 itibarıyla Türkiye’nin kurulu gücünün 103.5 gigavata ulaştığı dikkate alındığında, ülkemizin mevcut elektrik ihtiyacının yarısını deniz üzerine kurulacak rüzgar santrallerinden sağlamak mümkün.
21.01.2023 00:36:00





YENİ MESAJ / DETAY HABER
Dünya Bankası raporuna göre, Türkiye'de belirlenen dört bölgede yüzer olarak 47 gigavat ve sabit temelli 7 gigavat olmak üzere toplamda 54 gigavatlık deniz üstü rüzgar enerjisi kurulumu potansiyeli bulunuyor.
Rapora göre, Türkiye'de yüzer ve sabit temelli kurulumlar için dört potansiyel alan bulunuyor. Karadeniz'de yüzer kurulumlar için 13.9 gigavat ve sabit temelli kurulumlar için 1.3 gigavatlık bir potansiyel tespit edilirken, Marmara Denizi'nde yüzer kurulumlar için 19.2 gigavat ve sabit temelli kurulumlar için 2.8 gigavatlık bir potansiyel mevcut.
Çanakkale'de 7.5 gigavat yüzer ve 1.6 gigavat sabit temelli kurulumların, Ayvalık'ta da 2.8 gigavat yüzer ve 1 gigavat sabit temelli kurulumların yapılabileceği hesaplanıyor. Böylece, diğer küçük alanlarla birlikte, Türkiye'nin dört bölgesinde yüzer olarak toplamda 47 gigavat ve sabit temelli 7 gigavat olmak üzere toplamda 54 gigavatlık deniz üstü rüzgar santralinin kurulabileceği öngörülüyor.
Deniz üstünde Türkiye'de henüz kurulan santral yok
Dünya Bankası Baş Enerji Uzmanı Yasemin Örücü, raporun üzerinde pek çok paydaşla birlikte yaklaşık 3 yıldır çalıştıklarını belirterek, "Türkiye'nin yeni açıkladığı 2035'e kadar 5 gigavatlık deniz üstü rüzgar enerjisi kurulum hedefini memnuniyetle karşılıyoruz. Bu oldukça büyük bir adım. Biz de yol haritamızda bazı senaryolara yer verdik ve 2022 ile 2030 arasındaki dönem bu sektörün gelişimi açısından oldukça kilit bir öneme sahip" dedi. 2022 yılı Kasım ayı sonu itibarıyla Türkiye'nin kurulu gücü 103.5 gigavata ulaştı. Bunun yüzde 30.5'ini hidrolik enerji, yüzde 24.4'ünü doğal gaz, yüzde 21.1'ini kömür, yüzde 11'ini rüzgâr, yüzde 9'unu güneş, yüzde 1.6'sını jeotermal ve yüzde 2.4'ünü ise diğer kaynaklar teşkil ediyor. Hidrolik, güneş ve rüzgarda kurulu güçten yeterli enerji elde edebilmek için hava koşullarının uygun olması gerekiyor. Örneğin bu yıl ülke genelinde kuraklık yaşandığından barajlardan üretilecek elektriğin azalması bekleniyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.