Arıların 14 önemli özelliği
Arılar, dünyanın en dikkat çeken canlılarından biri. Bu vesileyle arıların 14 bilinmeyen özelliğini derledik
27.10.2019 00:00:00





En çalışkan hayvan: Bal peteği bir mühendislik harikası... Petekte bulunan gözlerin duvarlarının kalınlığı bir milimetrenin 10'da 1'inden daha az. Buna rağmen kendi ağırlığının yüzlerce katı ağırlıktaki bal yükünü taşıyabiliyor.
Az üretiyor: Bir arı, hayatı boyunca bir çay kaşığı balın 1/12'sini üretiyor.
Havalandırma sistemi: New York Devlet Üniversitesi biyologları, arılar üzerinde yaptıkları incelemelerde yüzlerce arının kovanın girişinde, iç ve dış kısmında durarak hava dolaşımını sağladıklarını gördü.
Toplu iğne kadar mideleri var: Bal arısının midesi, bir toplu iğne başı büyüklüğünde. Bir yüksük dolusu bal toplamak için arının midesini 60 defa doldurup boşaltması gerekiyor!
Bal üretimi zor: Arıların yarım kilo bal yapabilmesi için yaklaşık 2 milyon çiçeği ziyaret etmeleri ve 88 bin kilometre yol katetmeleri gerekiyor.
Kanat çırpışları şaşırtıcı: Bir arı yanınıza yaklaştığında duyduğunuz ses, dakikada 11 bin 400 kez çırptıkları kanatlarının sesidir. Arıların kanatlarının kopması halinde bile vızıltı çıkarabildiği gözlemlendi. Bunun sebebi arıların çıkardıkları vızıltıların göğüslerinden geliyor olmasıdır.
Balın yararları: Birinci Dünya Savaşı sırasında bal, askerlerin yaralarını iyileştirmek için kullanılıyordu. Çünkü bal, iyileştirici bir etkiye sahip ve de asla bozulmuyor. Bu, günümüzde halen uygulanan etkili yöntemlerden biridir.
Emeğin sembolü: Bal arıları kovandaki bir adet peteği doldurabilmek için yaklaşık 100 milyon kadar çiçeğin nektarını emerler. Bu süre zarfında ise yaklaşık olarak 90 ila 100 bin kilometre kadar kanat çırpmış olurlar.
Enteresan varlıklar: Bal arılarının iki bitişik gözleri başlarının yanında, üç tekil gözleri ise başlarının üzerinde. Bunun yanında iki çift kanatları, bir nektar keseleri ve bir de mideleri var.
Dişi arılar iğne batırıyor: Çünkü sadece dişi arıların iğneleri vardır. Fakat arılar iğnelerini geçirdikleri zaman ölürler.
Yön bulabiliyorlar: Bal arıları, polenleri toplanmış çiçeğe diğer arıların bir daha uğramaması için polen aldıkları çiçeğin üzerini elektriksel bir alanla kaplıyor. Vücutlarındaki elektro alıcılar sayesinde bu izleri görüp algılayan diğer arılar ise bu çiçeklere uğramıyor, zaman ve enerjiden kazanmış oluyor.
Arılar emekli olmuyor: Arılar yaşlandıkça daha da akıllanıyor, meslek hastalığına yakalanıyor ve emekliliği hiç mi hiç düşünmüyor. Toplayıcı arılar iki kilo bal üretebilmek için toplam olarak dünya ve ay arasındaki mesafeye eşit bir yol kat ediyorlar.
Nörolojik yapıları ilginç: Her arının beyninde yaklaşık olarak bir milyon sinir hücresi (nöron) bulunmaktadır. Bir arı topluluğu ise 100 milyar nörona sahip insanın yarısı kadar sinir hücresine sahiptir.
Kokuları özel: Her kovanda kraliçe arının salgıladığı kimyasal bir madde bulunuyor ve bu madde kovandaki tüm arılar tarafından tanınıyor. Bu madde sayesinde aynı kolonideki bütün bireyler birbirlerini kolaylıkla tanıyabiliyor. Kovana giren herhangi bir yabancı arı ise kovandan dışarı atılıyor ya da öldürülüyor. ŞEVKET TEPETAŞ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.