Almanya'da şirket iflasları artıyor
Almanya'daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının son zamanlarda yüksek enerji fiyatları, çalışan ücreti ve kredi faiz artışları nedeniyle Eylül'de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 34 arttığını belirtti.
12.10.2022 22:33:00





Almanya'daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede şirket iflas trenlerine ilişkin Eylül raporunu açıkladı. Buna göre, Almanya'da Eylül'de şirketlerin ve ortaklıkların iflas başvuruları Eylül 2021'ye göre yüzde 34 artarak 762'ye yükseldi. Açıklamada, Enstitüsü'nün bir ay önce Eylül'de iflaslarda yıllık bazda 25'lik bir artış öngördüğü hatırlatılarak, "Bu ay için, IWH'nin öncü göstergeleri yıllık yaklaşık üçte bir oranında daha fazla iflas rakamlarına işaret ediyor. Kasım ayında, artış yüzde 40'u bile aşılabilir" denildi.
İflasların ana nedeni maliyetlerin artması
Artan iflasların ciddi şekilde kötüleşen ekonomik duruma ek olarak önemli üretim faktörlerinin fiyatlarındaki keskin artıştan kaynaklandığını vurgulayan Müller, ülkede enerji maliyetlerine ek olarak, çalışan ücretleri ve kredi faizleri de arttığını ifade etti. Rusya-Ukrayna savaşı Avrupa'nın en büyük ekonomisine sahip Almanya'da daha yüksek enerji maliyetlerine yol açarken, uluslararası tedarik zincirlerindeki aksaklıklar ülkede üretim için ithal edilen birçok ara malını daha pahalı hale getiriyor. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikasında geri dönüş de Alman şirketlerin finansman maliyetlerini de artırıyor. Bunlara ek olarak, yasal asgari saatlik ücret, Ekim'den itibaren 10.45 Euro'dan 12 Euro'ya yükseltildi. Bununla, Alman şirketler başka bir maliyet faktörüyle karşı karşıya kaldı. ECB Yönetim Konseyi, 8 Eylül'deki toplantısında bankanın üç temel politika faizini 75 baz puan artırmıştı. Böylece, banka 1999'da Avrupa Ortak Para Birimi'nin kullanılmasından bu yana en yüksek faiz artışına gitmiş oldu. Alman Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Birliği'ne (BVMW) göre de, ülkede şirketlerin yüzde 52'si yüksek enerji fiyatları nedeniyle ekonomik varlıklarını tehdit altında hissediyor. EKONOMİ SERVİSİ/AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.