Tüketilen toplam sütün yüzde 57'sinin açık sütün içinde mikroorganizma olduğunu saptayan uzmanlar, sütün mutlaka kapalı ambalajlarda tüketilmesini öneriyor Bilinçlenmek gerekBugüne kadar yapılan araştırmalar, açık sütün sağlığı tehdit eden özelliklerini gözler önüne serse de ülkemizde halen yüksek oranda açık süt tüketiliyor. Süt her yaş döneminde sağlıklı bir gelişim ve sağlıklı bir hayat için büyük önem taşıyan bir besin maddesi. Aynı zamanda çok hassas olan bu gıda maddesinin hangi koşullarda tüketildiği sağlık açısından büyük önem taşıyor. Ülkemizde halen yüksek oranda tüketilen açık süt içinde çok sayıda zararlı mikroorganizma barındırıyor. Açık süte karşı mutlaka sağlıklı ambalajda süt tüketilmesinin teşvik edilmesi, toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Araştırmalarla açık süt tüketim oranlarıHacettepe Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirilen ve altı hafta süren bir saha araştırmasında, Ankara'nın 39 semtinden elde edilen 150 sokak sütü, 109 UHT süt ve 41 pastörize süt örneği üzerinde yapılan laboratuar analizlerinde halk sağlığı açısından şok edici sonuçlara ulaşıldı. Buna göre, uluslararası standartlarda, 1 mililitre sütte kabul edilebilir bakteri miktarı 5 bin iken, incelenen açık süt örneklerinde bu sayının 100 bine kadar yükseldiği ortaya çıktı. İçindeki zararlı mikroorganizmalardan arındırılması amacıyla uzun süre kaynatılan süt ise besin değerini yüzde 60 100'e varan oranlarda kaybediyor.Yapılan analizlerde, UHT ısıl işlemden geçirilen ve aseptik ambalajlarda tüketime sunulan Uzun Ömürlü Süt'ün ise insan sağlığı açısından tüm standartlara uygun özellikler taşıdığı görüldü.Uzmanlara göre çiğ süt ve çiğ sütten elde edilen ürünlerin tüketilmesi yoluyla bulaşan brusella ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Hastalıklı hayvanlardan elde edilen sütler veya bu sütlerle yapılmış besinler, çiğ olarak tüketildiği veya yeterince pastörize veya sterilize edilmediği zaman ölümle sonuçlanabilecek çeşitli gıda zehirlenmelerine neden olabilmektedir. Brusellozis, insanlarda ve sığırlarda görülen bir hastalık olup, genellikle hastalıklı hayvanların sütü ve sütten yapılmış besinlerden geçmektedir. Süt ve süt ürünlerinin pastörize edilerek kullanılması, bu mikroorganizmayı öldürdüğü için hastalığın önlenmesi için gereklidir.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.