AB’den Türkiye’ye tehdit
Almanya ve Fransa liderleri Doğu Akdeniz ve Türkiye gibi önemli gündem başlıklarıyla bir araya geldi. Kriz yönetiminde farklı yollar izleyen iki ülke ortak tutum bulmaya çalıştı. Bu arada AB Devlet ve Hükümet Başkanları Konseyi'nin Çarşamba günkü telekonferans buluşmasından Yunanistan'a ve Kıbrıs Rum kesimine destek çıktı
20.08.2020 18:11:00





YENİ MESAJ / DETAY HABER
Almanya Başbakanı Angela Merkel ile son iki aydır Türkiye düşmanlığını had safhaya vardıran Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Macron'un Fransa'nın güneyindeki yazlık rezidansında bir araya geldi. Macron bir yandan Akdeniz kıyısındaki ünlü Cote d'Azur'da yer alan cumhurbaşkanlığı yazlık rezidansında tatilini geçirirken, diğer yandan her yıl bir devlet başkanını davet ederek yaz sonrası yoğun gündeme hazırlık yapıyor.
Başbakan Merkel, 35 yıldır Cumhurbaşkanlığı yazlık rezidansını ziyaret eden ilk Almanya Başbakanı olacak. En son 1985'te Helmut Kohl burada dönemin Cumhurbaşkanı François Mitterand'ın konuğu olmuştu. Macron, 2018 yılında dönemin İngiltere Başbakanı Theresa May'i, geçen yıl da Biarritz'deki G7 zirvesi öncesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i yazlık rezidansında ağırlamıştı.
Türkiye gündemin baş köşesinde
Tatil ortamında gerçekleşse de Merkel ve Macron'un gündeminde başta Türkiye ve Doğu Akdeniz olmak üzere oldukça zorlu konular yer aldı. AB'nin lokomotifi konumundaki iki ülke ABD ile ilişkilerin soğuduğu ve uluslararası krizlerin giderek daha kestirilemez hale geldiği bir dönemde bir yandan AB'nin birliğini korumak bir yanda da kendi ulusal çıkarlarına ters düşmeyecek ortak çözümler bulmak gibi zorlu bir ödevle karşı karşıya. Doğu Akdeniz'de Türkiye ile AB üyeleri Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti arasında deniz yetki alanları konusunda yaşanan gerilim de iki liderin ortak bir tutum belirlemesi gereken konular arasında yer alıyor.
AB'den Rum-Yunan ikilisine destek
Öte yandan AB Devlet ve Hükümet Başkanları Konseyi'nin Çarşamba günü gerçekleştirdikleri video konferanstaki gündeme gelen konulardan biri, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki enerji arama faaliyetleriydi. Yapılan açıklamada, "Doğu Akdeniz'deki durum ve Türkiye ile ilişkiler bazı üye devletler tarafından gündeme getirildi. Gerilimin artması nedeniyle endişeliyiz ve acilen azaltılması gerektiğinin altını çizdik" denildi. Açıklamada Türkiye'nin Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri 'yasa dışı' ilan edilerek, Yunanistan ve Kıbrıs ile 'tam dayanışma' içinde olunduğu kaydedildi. Bu konunun Eylül ayındaki toplantıda gündeme getirileceği belirtilen açıklamada, "Tüm seçenekler masada olacak" ifadeleri yer aldı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.