Virüs çelik yüzeyde 3 gün hayatta kalıyor
Şu ana kadar dünya genelinde 4 bin 600'den fazla insanın ölümüne yol açan koronavirüs salgınında Çin'de yeni vaka sayısı azalsa da Avrupa ve ABD'de artış sürüyor. Birçok ülke sınırlarını kapatmış durumda. Son yapılan araştırmalar ölümcül virüsün plastik ve paslanmaz çelik gibi bazı yüzeylerde üç güne kadar hayatta kalabileceğini gösterdi





A. SAFA TERZİ / İSTANBUL
Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve Covid-19 adı verilen hastalığa yol açan koronavirüs, Antarktika hariç tüm kıtalara ve 120'den fazla ülkeye yayıldı. Salgında dünya genelinde vaka sayısı 126 bini bini, ölü sayısı ise 4 bin 600'ü aştı.
Çin'de koronavirüs vakalarındaki düşüş devam ediyor. Çin genelinde koronavirüs taşıdığı tespit edilen kişi sayısı 80 bin 793'ü buldu. Tedavilerinin ardından taburcu edilenlerin sayısı 62 bin 793, can kaybı ise 3 bin 169 olarak kayıtlara geçti. Ayrıca, 13 bin 701 kişinin de hastalarla yakın temas kurdukları gerekçesiyle müşahede altında tutulduğu aktarıldı.
Çin'in ardından en çok koronavirüs vakasının görüldüğü İtalya'da virüs tespit edilen 12 bin 462 kişiden 827'si öldü, bin 45'si ise iyileşti.
Salgının görüldüğü diğer bir ülke olan İran'da 9 bin vakadan 2 bin 959'u iyileşti. En çok koronavirüs vakasının görüldüğü 4. ülke olan Güney Kore'de 7 bin 869 hastadan sadece 66'sı hayatını kaybetti, 333 kişi tedavilerini tamamladı.
Virüs bazı yüzeylerde üç gün hayatta kalıyor
Yeni bir araştırmaya göre koronavirüs plastik ve paslanmaz çelik gibi bazı yüzeylerde üç güne kadar yaşayabiliyor.
ABD yönetimi için çalışan bilim insanlarının çarşamba günü yayımladığı rapora göre virüs havada da saatlerce canlı kalabiliyor.
Ancak çalışmayı yürüten araştırmacılara göre bulgular virüsün herhangi birine bu yollarla bulaştığını ispatlamıyor, sadece teorik olarak mümkün olabileceğini gösteriyor. ABD Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü'nden Dr Neeltje van Doremalen, "Sözlerimiz hiçbir şekilde virüsün havadan bulaştığı anlamına gelmiyor" dedi.
Hasta bir kimsenin öksürmesi veya hapşırması durumunda olacakları taklit etmek için virüs örneklerini cihazlar yardımıyla hassas biçimde havaya yayan araştırmacılar, Kovid-19'un çeşitli yüzeylerde ve havada uzun süre hayatta kalabildiğini keşfetti.
Virüs, havaya salındıktan sonra üç saate kadar aeorosoller içinde tespit edilebilir durumda kaldı. Koronavirüsünün bakır üzerinde 4 ve kartonda 24 saat, plastik ve paslanmaz çelikte 2-3 güne kadar yaşayabildiği görüldü.
Çin, İtalya'ya uzman gönderiyor
İtalya'da koronavirüsün yol açtığı ölüm oranının artması ve hastalığın hızlı bir şekilde yayılması nedeniyle Çin harekete geçti.
Ocak ayından bu yana koronavirüs ile mücadele eden ve son günlerde hastalığa yakalanma hızı gittikçe düşen Çin, deneyimlerini İtalyanlarla paylaşacak. Beş kişiden oluşan heyette, dört doktorun yanı sıra bir de İtalyan dili profesörü bulunuyor.
Çin'in güneybatı eyaleti Sichuan'dan İtalya'ya gitmek için Şangay'a giden ekipte bulunan Sichuan Üniversitesi'ne bağlı Batı Çin Hastanesi'nin akciğer hastalıkları bölümü ve yoğun bakım ünitesi direktörü Liang Zongan, "İtalya'ya varır varmaz önce yerel durumla ilgili bilgi edineceğiz.
Daha sonra salgınla mücadele konusundaki deneyimlerimizi paylaşacak ve İtalyan hekimleriyle işbirliği yapacağız" diye konuştu. Söz konusu edilen beş uzman bu arada Çin Kızılhaç Örgütü tarafından organize edilmiş gönüllü bir uzman ekibine katıldı ve bütün ekip uçakla İtalya'ya hareket etti.
İran IMF'den 5 milyar dolar istedi
Öte yandan İran ülkedeki koronavirüs salgınıyla mücadeleye yardım amacıyla Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) 5 milyar dolarlık acil kredi istedi.
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "IMF Başkanı Kristalina Georgieva koronavirüs salgınından etkilenen tüm ülkelerin Hızlı Finansman Aracı (RFI) ile destekleneceğini açıklamıştı. Merkez Bankamız bu araca acil erişim talebinde bulundu. IMF ve IMF Kurulu, Fon'un yetkilerine bağlı kalmalı, tarihin doğru tarafında durmalı ve sorumlu davranmalıdır" dedi.
İran Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti de Instagram hesabından yaptığı açıklamada, IMF'nin koronavirüs salgını ile mücadele eden ülkelere ayırdığı 50 milyar dolarlık yardım paketinden faydalanmak için IMF Başkanı Georgieva'ya geçen hafta mektup yazdığını duyurdu.