Vergiler nefes aldırmayacak!
Hükümet memura yaptığı zammın faturasını tüm vatandaşlara kesti. Yurt dışından alınan telefonların kayıt harcı 6 bin 91 liradan 20 bin liraya çıkartıldı. Dahası otomobilden beyaz eşyaya birçok üründen yüzde 18 alınan KDV de yüzde 20'ye yükseltildi. Bebek bezi ve deterjan gibi ürünlerden alınan yüzde 8'lik KDV oranı da yüzde 10 oldu.
09.07.2023 10:16:00 / Güncelleme: 09.07.2023 10:21:16
Haber Merkezi
Haber Merkezi





YENİMESAJ.COM.TR / İSTANBUL
Hükümet, memura yaptığı zammın faturasını tüm vatandaşlardan çıkarmak için ciddi vergi artışına gitti. Memura yapılan zammın aylık faturası ise yaklaşık 40 milyar TL... Hükümet, bu faturayı karşılamak için yurt dışından getirilen cep telefonlarının kaydedilmesi için gereken harcın 20 bin TL'ye çıkarılmasına karar verdi. Yeni harç miktarı 7 Temmuz'dan itibaren geçerli... Cuma günü Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı öncesinde bu ücret 6 bin 91 TL'ydi. 2022 sonuna kadar ise 2 bin 732 TL olarak uygulanmıştı. Böylece IMEI harcı 7 ayda 7.3 katına çıkmış oldu.
KDV yükseltildi
Resmi Gazete'de yayımlanan bir diğer Cumhurbaşkanı Kararı'yla da katma değer vergisi (KDV) yüzde 18 olan ürünlerde yüzde 20'ye, yüzde 8 olan ürünlerde ise yüzde 10'a çıkarıldı. Elektronik ürünler, otomobil, beyaz eşya, otomobil, sigara ve alkol gibi ürünlerde KDV oranı yüzde 18 olarak uygulanıyordu. Bu oran yüzde 20 oldu. Deterjan, mobilya, sabun, tuvalet kağıdı, peçete, bebek bezi gibi temel ihtiyaç ürünleri ve yeme-içme sektöründe yüzde 8 olan KDV oranı dünden itibaren yüzde 10'a çıkartıldı. KDV oranı yüzde 1 olan pirinç, bulgur, nohut gibi tüm bakliyat ürünleri, su, çay, şeker, tuz, sıvı ve katı yağlar, kırmızı et, beyaz et, balık, süt, yoğurt, peynir, zeytin gibi temel tüketim maddelerinde ise değişiklik olmadı.
Bütçe gelirlerinin 3'te biri KDV'den
KDV, devlet bütçesinde önemli bir yer tutuyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 2022 Aralık Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri Raporu'na göre bütçe gelirlerinin yaklaşık 3'te biri KDV'den oluşuyor. Bu bütçedeki en büyük kalem. KDV'den sonraki en önemli iki gelir kaynağını ise özel tüketim vergisi (ÖTV) ve gelir vergisi oluşturuyor. En yüksek ÖTV tutarı otomobil, sigara, cep telefonu ve akaryakıttan tahsil ediliyor. Son dönemde emeklilikte yaşa takılanların (EYT) emekli edilmesi, kamu işçileri ve memur maaşlarına yapılan zamlarla birlikte vergilerde de artış beklenmeye başlamıştı. Bu hafta TBMM'ye sunulan ve kabul edilen bir torba yasada 2023 için kurumlar vergisinin yüzde 20'den 25'e çıkarılması, motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) ise iki katına çıkarılması yer alıyordu.
Pasaport, noter ve vize harçlarına yüzde 50 zam
Harç tutarının yüzde 50 oranında artırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı da Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre pasaport, noter ve vize harçları yüzde 50 oranında artırıldı. Yüzde 50'lik artış çalışma izni, ipotek, dava, yargı, gemi-liman, ruhsat ve diploma harçlarını da kapsıyor. Karara göre trafik harçları kapsamında bulunan sürücü belgesi harçlarında değişiklik olmayacak. Resmi Gazete'de yayınlanan 7347 no'lu karar ile spor müsabakalarına dayalı bahislerdeki vergi oranları da iki katına çıkarıldı. Yeni vergi oranı yüzde 10, at yarışlarında yüzde 14 ve diğer şans oyunlarında yüzde 20 olarak değiştirildi. Tüketici kredilerinde banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) yüzde 10'dan yüzde 15'e yükseltildi.
Yurt dışından cep telefonu almak hala daha ucuz
Türkiye'de cep telefonlarından alınan yüksek vergileri nedeniyle çok sayıda kişi yurt dışından telefon getirip kaydettirmeyi veya Gürcistan gibi pasaportsuz girilebilen ülkelere gidip telefon aldıktan sonra IMEI kaydı yapmayı tercih ediyordu. Bunun için alınan harç, 2017 yılında 149 TL'ydi. Cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aldığı kararla birlikte IMEI kayıt harcı 6 yılda 134 katına çıkmış oldu. Bu kararla birlikte ucuz cep telefonlarını yurt dışından getirip IMEI kaydı yaptırmak, 20 bin TL'lik tutar nedeniyle daha pahalıya gelecek. Fakat pahalı cep telefonlarında yurt dışından telefon alıp kaydettirmek hâlâ bir miktar daha ucuz. Zaten yurtdışından getirilen telefonların yüzde 95'i iPhone... Örneğin iPhone 14 Pro Max 128 GB Almanya'da 1449 Euro... TL olarak 41 bin 300 TL... Harç ile birlikte 61 bin 300 liraya mal oluyor. Aynı telefon Türkiye'de 66 bin liraya satılıyor. Aynı telefon ABD'de 1099 dolar yani 28 bin 685 lira... Harç ödendikten sonra 48 bin 635 liraya çıkıyor. Dolayısıyla ABD, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerden iPhone'un yüksek modellerini almak yine kârlı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
















































































