Türkiye'nin pideleri damak çatlatıyor
Türk mutfağının vazgeçilmezi olan pide, farklı yörelerde çeşitli lezzetlerle karşımıza çıkar. Türkiye'nin hemen hemen her yöresinde oraya özgü pide üretilmektedir
25.06.2024 22:00:00
Yenal Arman
Yenal Arman
Türk mutfağının vazgeçilmezi olan pide, farklı yörelerde çeşitli lezzetlerle karşımıza çıkar. Türkiye'nin hemen hemen her yöresinde oraya özgü pide üretilmektedir. İşte Türkiye'nin damak çatlatan pidelerinden bazıları:
Samsun Bafra Pidesi:
İnce hamurlu ve boruya benzer bir şekle sahip olan Bafra pidesi, Samsun'un diğer ilçelerinden ismini almış Çarşamba pidesi ve Görele pidesi gibi çeşitleriyle de ünlüdür. Peynirli ya da kıymalı olarak yapılır.
Kastamonu Kır Pidesi:
İstanbul Karaköy'de pide fırını işleten Arnavut kökenli bir ustanın yanında çalışan Cahit Keloğlu, bu fırında Pazarcık pidesi adı verilen lezzetli bir pide yapımını öğrenir. 1963 yılında Kastamonu'na dönen Cahit Keloğlu, Pazarcık pidesine benzeyen bir pide yapıp satmaya başlar. Çokça sevilen bu pide çeşidi zamanla ünlenir ve Kastamonu Kır Pidesi adını alır.
Trabzon Sürmene Pidesi:
Hamuru el ile açılan Trabzon Sürmene pidesinin içerisine yörenin salamura edilmiş özel peyniri konulur. Taş fırınlarda pişirilir ve Trabzon Tereyağı ile servis edilir.
Aydın Yenipazar Pidesi:
Aydın'ın en küçük ilçelerinden olan Yenipazar pidesi tamamen elle açılır ve ustaların el lezzeti bu pidenin içerisine geçer. Ayrıca pidenin fırın içerisindeyken çevirme işlemi pide dışarı çıkartılmadan yapılır.
Aksaray Şerbetli Pide:
Aksaray'a ait olan bu pidenin üzerine şerbet dökülür ve o şekilde servis edilir. Fırından yeni çıkmış olan pidenin üzerine şerbet dökülür.
Denizli Tavas Pidesi:
Denizli'nin meşhur Tavas pidesi, diğer pidelerden farklı olarak hamuruna tahin karıştırılarak hazırlanır. Ayrıca bu pidenin üzerine bal ve ceviz de ilave edilir.
Kayseri Develi Cıvıklı Pidesi:
Kayseri'nin Develi ilçesine özgü bir lezzettir. Bir tür pide olan cıvıklı, çıtır çıtır ve özel olarak hazırlanan et ile pişirilir.
Bursa Cantık:
Lahmacunun mayalı versiyonu olarak düşünülebilecek Bursa'nın cantık pidesi, diğer pide çeşitlerine kıyasla boyut olarak daha küçüktür.
İzmir Tongül Pidesi:
İzmir'in Ödemiş ilçesi, Tongül pidesi ile ünlüdür. Maydanoz, süt, şeker, kavrulmuş kıyma, yaş maya ve tulum peyniri gibi malzemelerle yapılır.
Konya Kadınhanı Tahinli Pide:
Hamur ve tahinden yapılan bu pide, Konya'nın Kadınhanı ilçesine özgü bir lezzettir.
Samsun Bafra Pidesi:
İnce hamurlu ve boruya benzer bir şekle sahip olan Bafra pidesi, Samsun'un diğer ilçelerinden ismini almış Çarşamba pidesi ve Görele pidesi gibi çeşitleriyle de ünlüdür. Peynirli ya da kıymalı olarak yapılır.
Kastamonu Kır Pidesi:
İstanbul Karaköy'de pide fırını işleten Arnavut kökenli bir ustanın yanında çalışan Cahit Keloğlu, bu fırında Pazarcık pidesi adı verilen lezzetli bir pide yapımını öğrenir. 1963 yılında Kastamonu'na dönen Cahit Keloğlu, Pazarcık pidesine benzeyen bir pide yapıp satmaya başlar. Çokça sevilen bu pide çeşidi zamanla ünlenir ve Kastamonu Kır Pidesi adını alır.
Trabzon Sürmene Pidesi:
Hamuru el ile açılan Trabzon Sürmene pidesinin içerisine yörenin salamura edilmiş özel peyniri konulur. Taş fırınlarda pişirilir ve Trabzon Tereyağı ile servis edilir.
Aydın Yenipazar Pidesi:
Aydın'ın en küçük ilçelerinden olan Yenipazar pidesi tamamen elle açılır ve ustaların el lezzeti bu pidenin içerisine geçer. Ayrıca pidenin fırın içerisindeyken çevirme işlemi pide dışarı çıkartılmadan yapılır.
Aksaray Şerbetli Pide:
Aksaray'a ait olan bu pidenin üzerine şerbet dökülür ve o şekilde servis edilir. Fırından yeni çıkmış olan pidenin üzerine şerbet dökülür.
Denizli Tavas Pidesi:
Denizli'nin meşhur Tavas pidesi, diğer pidelerden farklı olarak hamuruna tahin karıştırılarak hazırlanır. Ayrıca bu pidenin üzerine bal ve ceviz de ilave edilir.
Kayseri Develi Cıvıklı Pidesi:
Kayseri'nin Develi ilçesine özgü bir lezzettir. Bir tür pide olan cıvıklı, çıtır çıtır ve özel olarak hazırlanan et ile pişirilir.
Bursa Cantık:
Lahmacunun mayalı versiyonu olarak düşünülebilecek Bursa'nın cantık pidesi, diğer pide çeşitlerine kıyasla boyut olarak daha küçüktür.
İzmir Tongül Pidesi:
İzmir'in Ödemiş ilçesi, Tongül pidesi ile ünlüdür. Maydanoz, süt, şeker, kavrulmuş kıyma, yaş maya ve tulum peyniri gibi malzemelerle yapılır.
Konya Kadınhanı Tahinli Pide:
Hamur ve tahinden yapılan bu pide, Konya'nın Kadınhanı ilçesine özgü bir lezzettir.