Türk Telekom'dan mobilde hız hamlesi
Türk Telekom, Türkiye'nin dijital dönüşümünde kritik rol oynayan fiberdeki gücünü mobile taşıdı ve 'fiber mobilite' döneminin startını verdi. Türk Telekom Pazarlama ve Müşteri Deneyimi Genel Müdür Yardımcısı Zeynep Özden, "Fiber mobilitenin olanaklarından Türk Telekom mobil müşterileri, bugün dahi fazlasıyla yararlanıyor ve yararlanmaya devam edecek. Bunun etkilerini 5G'ye geçtikten sonra hepimiz çok daha net göreceğiz" dedi.
08.10.2024 19:25:00 / Güncelleme: 08.10.2024 19:35:43
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT





Türk Telekom, iletişimde fiberdeki gücünü mobile taşıdığı 'fiber mobilite' dönemini başlattı. Fiber mobilite dönemiyle fiberin gücünü mobile yansıtan Türk Telekom, teknolojiye bakış açısını değiştirecek bu yeni dönemin detaylarını Türk Telekom Pazarlama ve Müşteri Deneyimi Genel Müdür Yardımcısı Zeynep Özden'in sunumuyla Atatürk Kültür Merkezi'ndeki etkinlikte açıkladı. Özden, şunları söyledi: "Türkiye'nin dijital dönüşümünün öncüsü olarak, hızla dönüşen dünyada yeni nesil teknolojilerin standartlarını belirleyen küresel oyun kurucular arasında yerimizi alıyor ve ülkemizin bu doğrultuda gelişimi için durmaksızın çalışıyoruz. Memleketin bir şehrinde değil her şehrinde anlayışıyla, 81 ilin tamamını uçtan uca fiber ağlarla örüyoruz. Mobildeki konumumuz günden güne güçlenirken bir yandan fiberdeki benzersiz gücümüzü de mobile aktarıyoruz. Mobile bakış açısını değiştireceğimiz yeni bir dönemi, 'fiber mobilite' çağını başlatıyoruz. Yaptığımız tüm çalışmalar, kullanıcıları yenilikçi teknolojiler ile buluşturmayı amaçlıyor. Bu kavram aslında müşterilerin ihtiyaçlarına dayandırdığımız tespitlerden yola çıktı. Mobil hat kullanıcıları olarak hepimiz, düşük gecikmeyle yüksek hızda etkileşim kurmak istiyoruz. Kullanımlarımızı keyifle, kolaylıkla ve her bulunduğumuz yerden yapabilme özgürlüğümüz olsun istiyoruz. Fiber mobilite, işte tüm bunlara olanak tanıyor."
Esas değeri 5G'de anlaşılacak
'Fiber mobilite'nin gücünü Türk Telekom'un Türkiye'nin dört bir yanına erişen fiber altyapısından aldığını ifade eden Özden, şunları söyledi: "Fiber mobilite dünyasında müşterilerimiz; daha konforlu, daha güvenli ve mesafeye bağlı gecikmelerin olmadığı bir mobil iletişim deneyimi yaşıyorlar. Fiber mobilite gücünü Türkiye'nin dört bir yanına, her şehrine kurduğumuz fiber altyapımızdan alıyor. 2024'ün ilk yarısı itibarıyla fiber altyapı uzunluğumuz 449 bin kilometreye ulaştı. 4.5G mobil istasyonlarımızın yüzde 52'si fibere bağlı durumda. Fiber mobilitenin olanaklarından Türk Telekom mobil müşterileri, bugün dahi fazlasıyla yararlanıyor ve yararlanmaya devam edecek. Bunun etkilerini 5G'ye geçtikten sonra hepimiz çok daha net göreceğiz." Fiber mobilite çağının detaylarının aktarıldığı etkinlik Tolga Çevik'in 'Arkadaşım hoşgeldin' gösterisi ile devam etti.
Fiber mobilite nedir?
Fiber mobilite, mobil müşterilerin haberleşmesini fiber teknolojisi üzerinden gerçekleştirmesine deniyor. Müşterinin mobil cihazıyla yani cep telefonuyla bağlandığı baz istasyonu ile santral arasındaki veri iletiminin fiber optik kablolar üzerinden sağlanmasına fiber mobilite deniyor. Burada radyolinkler devre dışı kaldığından örneğin cep telefonlarından maç izlerken, stattaki süre ile ekrandaki süre arasındaki makas daralıyor. Fiber altyapının kullanılmadığı durumlarda veriler radyo sinyalleri ile belirli ekipmanlar üzerinden havadan gönderilir (radyolink iletimi). Şebekenin yoğun kullanımında mevcut kullanılan ekipmanın özelliklerine bağlı olarak hız düşümleri yaşanabilir. Radyolink ile kullanılan ekipman ve frekanslara bağlı olarak en iyi koşullarda saniyede 1 gigabit'e kadar veri taşınabilir. Fiber mobilite ile ekipmanlara bağlı olarak taşınabilecek veri saniyede 1 terabit'e (1000 gifabit) kadar artırılabilir.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.