logo
29 ARALIK 2025


Tarımsal kriz çok yakın

Yaşanan kuraklık probleminin büyük bir tarımsal krizi beraberinde getireceğini ifade eden İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Başkanı Baran Bozoğlu, önlemler alınmazsa, iklim değişimine uyum politikaları bir an önce hayata geçirilmezse çok kısa sürede kriz yaşanabileceğini söyledi

14.03.2023 15:03:00
Tarımsal kriz çok yakın
Tarımsal kriz çok yakın
Türkiye son yılların en kurak kış aylarını yaşarken, kuraklığın oluşturduğu etki artarak devam ediyor. Özellikle yağışların az olması nedeniyle baraj ve göletlerdeki su çekilmeleri kuraklığa işaret ederken, uzmanlar da kuraklığa karşı dikkati çekiyor. Bu çerçevede yaptığı açıklamada geçmiş raporlarda Türkiye'nin kuraklık problemiyle karşılaşabileceği yönünde ifadeler yer aldığını kaydeden İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Başkanı Baran Bozoğlu, "Özellikle İç Anadolu bölgesinin iç kısımlarında kuraklık riskinin olduğunu, kuzey bölümlerde de sel felaketlerinin olacağını ve aynı zamanda diğer bölgelerde de denizlerde tuzlanma gibi sorunlar olacağını biliyorduk. Dolayısıyla şu anda aslında beklenen bir süreci yaşıyoruz ve ciddi bir kuraklık problemi hayatımızı artık net bir şekilde etkilemeye başladı" şeklinde konuştu. Yaşanan problemin tek başına barajlardaki su miktarları üzerinden değerlendirilmesinin doğru olmayacağını ifade eden Bozoğlu, bir an önce çözüm üretilmesi konusunun gündeme gelmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'deki su kaynaklarının yüzde 74'ünün tarımsal üretim faaliyetlerinde kullanıldığı bilgisini veren Bozoğlu, tarımsal faaliyetlerde susuz tarım yöntemlerinin ya da su kaynağının olduğu yerlerde sulu tarım yöntemlerinin uygulanmasına ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, "Tarımdan kaynaklı su tüketimini bir an önce azaltmamız gerekiyor. Bunun için de yeni su kaynakları oluşturma şansımız var. Özellikle arıtılmış atık suların tekrar kullanımı konusunu bir an önce devreye sokmamız gerekiyor" açıklamasını yaptı. Atık suların arıtılıp tekrar sulama suyu olarak kullanılması imkanı olduğunu söyleyen Bozoğlu, "Şu anda bütün kentlerde kentsel atık su arıtma tesisinde çıkan suların ileri teknolojilerle oluşturulup tarımda kullanılmasını sağlamamız, bunun için proje üretmemiz lazım" dedi.


Su kayıpları engellenmeli


Bozoğlu, kentlerde ciddi bir su kayıp kaçağı olduğunu kaydederek, şöyle devam etti: "Şu anda biz barajdan alınacak suyu konuşuyoruz ama arıtma tesislerimizi aldığımız suları arıtıp daha sonra pompalarla kentin içerisine yayıyoruz ve bu kentin içerisinde bu suların yüzde elliye yakını fiziksel olarak kayboluyor. Aslında su kaynağımız var. Su kaynaklarını nasıl kullandığımız ve kentin içerisinde suyu nasıl yönettiğimiz kritik. Dolayısıyla su kayıp kaçakları yüzde 50'lere varmış olan büyük kentler, başta olan olmak üzere yüzde 50 oranındaki kayıp kaçağı azalttığımız zaman zaten iklim krizine karşı daha dirençli hale geleceğiz ve kuraklık riskinin daha iyi yönetme şansımız olacak." Vatandaşlara su tüketimleri konusunda uyarılarda bulunan Bozoğlu, "Evlerimizde sanayi tesislerimizde ya da iş yerlerimizde mutlaka suyu kullanırken çok hassas davranmamız gerekiyor. Suyun fiyatının kademelendirilmesi ve tekrar fiyatlandırmasının da düşünülmesi gerektiğini ben özellikle vurgulamak istiyorum" diye konuştu.


Göç tersine döndürülmeli


Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından büyük kentlerde ciddi bir nüfus artışı yaşanacağını anlatan Bozoğlu, "Ama burada asıl yapılması gereken en kritik konu, bütün bunların yanında göçün tersine döndürülmesi lazım. Çünkü kentlerimizde çok yoğun bir insan nüfusu artışı var. Fakat altyapı bu konuda yetersiz. Kaynaklar, ekonomik kaynaklar yetersiz. Dolayısıyla bu kaynakları arttırmaya çalışırken ekonomik anlamda güçlenmeye çalışırken, bir yandan da göçün, nüfusun yönetilmesine ihtiyacımız var. Çünkü insanın sonsuz talebi var. Fakat sonsuz bir kaynak yok" ifadelerini kullandı. Bozoğlu, kentlere yaşanacak büyük göçlerin engellenemediğinde tüketimin artacağını aktararak, "Çok açıkça söyleyebiliriz ki su kaynaklarının yüzde 74'e yakını tarımla kullanıldığı için su kaynaklarında yaşanacak risk bizim tarımsal üretimimizi olumsuz etkileyecek. Dolayısıyla ihracatımız olumsuz etkileyecek. Dolayısıyla soframıza gelen besinlerin kalitesinde ve düşüşleri olacak fiyatlarında artışlar olacak" dedi.


"Önlemler alınmazsa krizler yaşayabiliriz"


Kuraklık probleminin birçok konuda kriz oluşturabileceğini vurgulayan Bozoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Bu kuraklık probleminin bir tarımsal krizi beraberinde getireceğini söyleyebiliriz. Bunun yanında sanayi alanındaki suya ihtiyacımız devam ettiği için üretimimizde sıkıntılar olabilir. Aynı zamanda hijyenik temiz içilebilir suyu bulmakta sıkıntılar yaşanabilir. Ki zaten şu anda birçok kentte bunu görebiliyoruz. Bunun için daha fazla para harcamamız gerekebilir. Daha ileri teknolojiler kurmak için daha fazla yatırım yapmamız gerekiyor. Dolayısıyla kuraklık dediğimiz ekonomik olarak da toplumsal olarak da sosyal olarak da herkesi çok olumsuz etkileyecektir. Bunun yanında hiç kuşkusuz doğal alanlardaki sular da azalacağı için ekosistem diğer canlılarda büyük bir kriz yaşatacaktır. Bu da tetikleyici bir hareket olacaktır. Eğer bu bahsettiğimiz önlemler alınmazsa, iklim değişimine uyum politikalarını bir an önce hayata geçiremezsek çok kısa sürede bu krizleri yaşayabileceğimizi söyleyebiliriz ki bugün zaten fiyatlardaki artışların kısmen etkisinin bu bahsettiğimiz su krizi olduğunu söyleyebiliriz."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Veyis Ateş gözaltında
Uyuşturucu soruşturması
Trump yarın Zelenskiy ile buluşacak
Zelenskiy, Avrupalı liderlerle görüştü
Başbakan Sudani duyurdu
ABD ile İran Bağdat'ta buluşacak
Myanmar'da 4 yıl sonra bir ilk
Halk sandık başına gitti
Gazze'de şiddetli rüzgar ve yağmur
Filistinlilerin çadırları sular altında kaldı
Futbolda şike kumpası soruşturmasında 4 şüphelinin savcılık ifadeleri ortaya çıktı
Lütfü Arıboğan: 'Türk futbolunu korumak zorundaydık'
Yılın en çok kazanan futbolcuları listesi
Esenyurt'taki feci kazada 4 kişi hayatını kaybetti
Kazanın güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı
Uçak kazasında son durum
Libya komutanlarını uğurladı
Devletler İslam düşmanlığını körüklüyor
Avrupa'da Müslüman karşıtlığı normalleşiyor
Aylık işgücü maliyeti 120 bin TL
En iyi maaş veren sektör belli oldu
Vahşet üstüne vahşet!
Yahudiler, 2025'te Filistinlilere nefes aldırmadı
Afrika'da İsrail hamlesi
İsrail’in Somaliland’i tanımasında hedef ne?
Yenidoğan Çetesi davası
3 sanık tahliye edildi
Gazze'de katliam sürüyor
Can kaybı 71 bin 266'ya yükseldi
Veyis Ateş gözaltında
Uyuşturucu soruşturması
Trump yarın Zelenskiy ile buluşacak
Zelenskiy, Avrupalı liderlerle görüştü
Başbakan Sudani duyurdu
ABD ile İran Bağdat'ta buluşacak
Myanmar'da 4 yıl sonra bir ilk
Halk sandık başına gitti
Gazze'de şiddetli rüzgar ve yağmur
Filistinlilerin çadırları sular altında kaldı
Futbolda şike kumpası soruşturmasında 4 şüphelinin savcılık ifadeleri ortaya çıktı
Lütfü Arıboğan: 'Türk futbolunu korumak zorundaydık'
Yılın en çok kazanan futbolcuları listesi
Esenyurt'taki feci kazada 4 kişi hayatını kaybetti
Kazanın güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı
Uçak kazasında son durum
Libya komutanlarını uğurladı
Devletler İslam düşmanlığını körüklüyor
Avrupa'da Müslüman karşıtlığı normalleşiyor
Aylık işgücü maliyeti 120 bin TL
En iyi maaş veren sektör belli oldu
Vahşet üstüne vahşet!
Yahudiler, 2025'te Filistinlilere nefes aldırmadı
Afrika'da İsrail hamlesi
İsrail’in Somaliland’i tanımasında hedef ne?
Yenidoğan Çetesi davası
3 sanık tahliye edildi
Gazze'de katliam sürüyor
Can kaybı 71 bin 266'ya yükseldi
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.