Sokak sütünde karbonat oyunu
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Özer Kınık, sokakta satılan sütlerin içerisine korbonat, nişasta, soda ve su katıldığını söyledi.
01.09.2013 00:00:00
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Özer Kınık, sokakta satılan sütlerin içerisine korbonat, nişasta, soda ve su katıldığını söyledi. Kınık yaptığı açıklamada, gıda güvenliği konusunda çalışmaların detaylandırıldığını fakat Türkiye'de açık ve uygun olmayan şartlarda ya da tekniklerle üretilen gıda satışlarının devam ettiğini ifade etti. Kınık, işlenmemiş ürün tüketme anlayışının pek çok gıdada yaygınlaşmasıyla birlikte açık süt tüketiminin de çoğaldığını belirterek, "Ancak bu insan sağlığı için ciddi bir risk oluşturmaktadır. Sokak sütü ya da açık süt olarak tanımlanan çiğ sütün içeriğinde insan sağlığına zarar verecek hastalık yapan ya da yapmayan bakteri, virüs gibi mikroorganizmaları oldukça yoğun şekilde içerme riski taşımaktadır. Kontrolsüz satılan sütlere, hayvandan sağılıp tüketiciye ulaşıncaya dek çevre hava, su, yem, gübre, insanlar gibi pek çok kaynaktan birçok hastalık yapan ya da yapmayan mikroorganizma bulaşabilmektedir" dedi. HABER MERKEZİ