Salgının nedeni Endüstri 4.0 mı?
Endüstri 4.0, üretim süreçlerinin otomatikleştiği bir dönemi temsil ediyor. Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, Covid-19 sonrası robot kullanımının artacağını, 10 yıl sonra olması beklenen değişikliklerin süresinin 7 yıl erkene çekildiğini savundu. Mersin Çağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Koç da, koronavirüsün hayatımıza girişinin bir nedeninin de endüstri 4.0’ın istenildiği gibi gitmeyişinden kaynaklanabileceğini söyledi.
20.04.2020 13:19:00





RECEP BAHAR / DETAY HABER
Koronavirüs salgını ile ilgili ortada çok sayıda çatışan görüş ve bakış var. Zira insanlık en zor dönemlerinden birinden geçiyor. ABD'de Mart ayında işsizlik başvurusunda bulunanların sayısı 22 milyonu aştı. Avrupa'da da milyonlarca insan işsiz kalacak. Yapılan tahminlere göre Afrika'nın yarısı işsiz kalacak. Çin'de fabrikalar açıldı ancak en büyük pazarları Avrupa ve ABD'de sokağa çıkılamadığından sipariş alamıyorlar, dolayısıyla tam kapasite çalışamıyorlar.
Robotların sayısı artacak
Koronavirüs bağlamında Türkiye'den de farklı fikirler çıkmıyor değil... Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, Covid-12 salgını ile bütün sektörlerde teknoloji kullanımına yönelik çok daha güçlü çıkışlar yaşanacağını, üretim modellerindeki otomasyonla birlikte yeni pek çok mesleğin hızla hayatımıza gireceğini söyledi. 10 yıl sonra beklenen kimi yeniliklerin süresinin yedi yıl erkene çekildiğine de dikkat çeken Aydoğdu, şunları kaydetti: "Oxford Economics'in araştırmasına göre, imalat sektöründe hızla yükselen robot kullanımı sadece Çin'de 14 milyon insanın işsiz kalmasına neden olacak. 2000 tarihinden bu yana ABD, Avrupa ve Çin'de 1.7 milyon insan robot kullanımının artmasından ötürü işlerini kaybetti. Covid-19 robot ve otomasyon sistem kullanımına geçişi hızlandıracak. Kimi araştırmalara göre dünya genelinde 200 milyon insan bu süreç sonunda işsiz kalacak. Ama bu değişim aynı zamanda yeni iş kollarının ortaya çıkmasına neden olacak. Robot kullanabilen, programlayan, yazılım çözümleri geliştiren, otomasyon sistemleri geliştirip uygulayan, hayata geçiren, dijital alt yapıları oluşturan, bu konuda uzmanlaşan başka bir iş gücüne ihtiyaç olacak."
Kavganın ana kaynağı ne?
Mersin Çağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Koç ise, koronavirüsün hayatımıza girişinin bir nedeninin de belki endüstri 4.0'ın istenildiği gibi gitmeyişinden kaynaklanabileceğini savunarak, "Endüstri 4.0'dan 5.0'a geçip yeni modele baktığımızda teknolojinin, buna bağlı olarak Ar-Ge'nin, eğitimin, yapay zekanın hayatımıza girme oranını yükseltecek. Teknoloji, birilerinin göndermiş olduğunu almak değildir. Oyun kurucu olmak için yapay zekayı en yüksek derecede kullanabilen, teknolojiyi hayatına entegre etmiş bir toplum olmak mecburiyetindeyiz. İşin en kritik noktası üretim merkezleri… Çin, düğmeye bastı, 'Artık bundan sonra bir kuşak yol projesi var' dedi. Pasifikten bir ucu Londra'ya, diğer ucu Roma'ya bağlanan Çin'in etkileşimde bulunduğu tüm alanlarda koronavirüs etkisinin had safhada olduğunu görüyoruz. Çin'in ilerlemesinde bir kuşak, bir yol projesi ne kadar önemliyse virüsün özellikle bu alanların üstünde etki gösterdiğini biliyoruz. Dünyada ticaretin rotası değişiyor" diye konuştu. "Güvenlik, adalet, eğitim ve sağlık politikalarının milli anlamda revize edilmesi, eğitim ve öğretim için uzaktan eğitimin küresel değişime ayak uydurmak için bir fırsat olarak görülerek milli sistemlerle desteklenmesi önemli" diyen Murat Koç, aynı zamanda iktisadi açıdan kendine yeterli durumda olan veya sahip olduğu kaynaklarla başta gıda tedariki ve güvenliğini sağlama alt yapısı olan ülkelerin daima avantajlı durumda olacağına dikkat çekti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.