logo
22 OCAK 2026

NATO zirvesinin ardından…

13.07.2024 00:00:00

ABD'de gerçekleşen 75. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin sonuç bildirgesine baktığımızda, hedefin direkt olarak Rusya ve Çin olduğunu görürsünüz.

Başını ABD'nin çektiği Batılı ülkeler, "Ukrayna'yı NATO'ya alacağız" vaatleriyle tahrik ettikleri ve savaşa sürükledikleri Rusya'yı şimdi bu savaşın tek sorumlusu olarak görüyorlar. Dahası, Çin, İran, Kuzey Kore ve Belarus'a da, Rusya'ya destek vermek suretiyle savaşı uzattıkları suçlaması yöneltiyorlar.

Sanki Rusya-Ukrayna savaşında ABD'nin, AB ülkelerinin hiç suçu yokmuş gibi.

İşte Batı'nın mantığını anlamak için bu örnek bile yeterli bence.

NATO'nun sonuç bildirgesine baktığımızda, savaşın uzamasını bizzat NATO üyelerinin istediğini görüyoruz.

Örneğin bildirgede, müttefiklerin gelecek yıl içinde Ukrayna'ya asgari 40 milyar avroluk (43,28 milyar dolar) askeri yardım finansmanı sağlayacağı belirtildi.

Bugüne kadar yapılan yardımlarla ve bu ve bundan sonraki yardımlarla Ukrayna'nın Rusya karşısında kesin bir zafer elde etme ihtimali yok şüphesiz. Peki, o zaman istenen ne diye sorabilirsiniz? İstenen, Batılı ülkelerin Ukrayna üzerinden Rusya ile bilek güreşi.

Vekalet savaşları devam ediyor. Rusya ile Ukrayna üzerinden vekalet savaşı yürütülüyor, yarın göreceğiz, Çin ile de Tayvan üzerinden vekalet savaşı yürütülecek.

Batılı ülkeler adeta diyor ki, "Biz elimizi kana bulaştırmayız, parayı basarız, birileri bizim menfaatlerimiz için rakiplerimizle savaşır."

Esasen yaşanan bu tablo, ekonomik ve siyasi olarak alt edemedikleri Rusya ve Çin'in vekalet savaşlarıyla yıpratılmasıdır. Rusya ve Çin'in bu tuzağı görmesi ve ticaret savaşlarında gösterdikleri diplomatik performansı, Batı'nın bu askeri ve siyasi tuzaklarına karşı da göstermeleri gerekiyor. Çünkü savaştıkça bir noktaya varamayacakları, Batı'nın tuzağına daha fazla düşecekleri aşikar.

Batı'da dolara çevirecekleri kağıt çok, Batı'nın menfaatleri için kendi topraklarını ve insanlarını bu boyalı kağıtlar karşılığı feda edebilecek, kukla liderler de çok.

Rusya ve Çin'e karşı yürütülen bu vekalet savaşlarının asıl nedeninin, bu ülkelerin ekonomik özgürlerine kavuşmaları, doları devre dışı bırakarak milli paralarını devreye koymaları, doların dünya hakimiyetine son vermeleri olduğu net olarak bilinmelidir. Zaten Batı'nın en zayıf noktası da budur.

BRICS devletlerinin yapması gereken, bu sebeple, Batı'nın bilek güreşini kendi sahalarına çekmesine müsaade etmeleri değil, bu zayıf noktadan hareketle projeler ve hedefler belirlemeleridir. İşte bu anlaşıldığı zaman vekalet savaşlarının da hiçbir anlamı kalmayacaktır.

BRICS büyük bir hızla genişlemeye devam ediyor. BRICS'in genişlemesi demek, doların devre dışı bırakıldığı milli paralarla ticaretin de kullanım alanının genişlemesi demektir. Bu da doların daha hızlı rezerv olmaktan çıkması demektir.

Milli Ekonomi Modeli'nin sahibi Prof. Dr. Haydar Baş'ın ifade ettiği gibi, "ABD gücünü iki kaynaktan almaktadır, birincisi parası (dolar), ikincisi ise askeridir. Esasen ikincisi de birincisini korumak için vardır."

Bu, tarihi bir tespittir ve bugün BRICS devletleri eğer daha da büyümek istiyorlarsa, Batı'nın tuzaklarına düşmek istemiyorlarsa bu önemli tespiti unutmamaları gerekiyor.

Dün Azerbaycan da BRICS birliğine katılmak istediğini ilan etti. Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Sahibe Gafarova, BRICS 10. Parlamento Forumu'nda çok kutupluluk ilkesinin önemi vurgulayarak, ülkesinin birliğe katılma isteğini duyurdu. 

Daha önce de Malezya, BRICS'e "partner ülke" olarak katılabileceğini duyurmuştu. Malezya Başbakanı Enver İbrahim, ülkesinin, üye ülkelerle geliştirdiği ilişkiler sayesinde BRICS'e "partner ülke" olarak katılabileceğini bildirdi.

BRICS'e katılmanın Malezya'nın dış politikalarıyla çelişmediğine işaret eden Enver, bunun, ülkenin ticaret ve ihracatını artıracağını ve ekonomik dayanıklılığını da güçlendireceğini vurguladı. 

Ekonomik gücün artık sadece ABD'nin elinde olmadığını ifade eden Enver; Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) BRICS'e katılımıyla grubun toplam nüfusunun 3,54 milyara ulaştığını ve bunun da dünya nüfusunun yüzde 45'ini oluşturduğuna dikkati çekti. 

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın oluşturduğu BRICS, bu yıl da Mısır, Etiyopya, İran ve BAE'nin katılımıyla çok uluslu bir yapı haline geldi. 

30 ülkenin daha katılmaya hazır olduğu BRICS, küresel ekonomide önemli konuma sahip ve dünya düzeninde lider bir birlik olma yolunda ilerliyor. 

BRICS temsilcisi olan Prof. Dr. Vladimir Gorbanovski'nin Milli Ekonomi Modeli kongresinde ifade ettiği gibi, "BRICS, Prof. Dr. Baş'ın Milli Ekonomi Modeli'nin bir projesi olan Milli Paralarla Ticaret ekseninde kurulmuş olan bir birliktir."

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Murat Çabas / diğer yazıları
Seyrantepe’de kazanan yok
Galatasaray, Atletico’ya kendi golüyle cevap verdi
BTP'den Türk bayrağına saldırıya tepki
"Bayrak namustur"
'Bugüne kadar emeklimizi ihmal etmedik'
'Bize güvenmeye devam edin'
Dervişoğlu Grup Toplantısı'nda konuştu
'İsrail'in planı tıkır tıkır işliyor'
Netanyahu, Barış Kurulu'na katılacakmış!
Sadece adı Barış Kurulu...
Altın tüm zamanların rekorunu kırdı
Ons fiyatı ilk kez 4 bin 800 doları aştı
Suriye'deki olaylar Irak'ın kuzeyine sıçradı
PKK/YPG yandaşları Irak Türkmen Cephesi binasına saldırdı
Kartalkaya faciasının 1. yıl dönümü
Yangında hayatını kaybedenler anıldı
Trump'ın uçağı havadayken arızalandı
Davos'a başka bir uçakla gidecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan Trump'la telefonda görüştü
Suriye ve Gazze'deki gelişmeler ele alındı
TBMM'de muhalefetin grup önerileri reddedildi
Engelliler ve emekliler için bir hayalkırıklığı daha
Ocak 2026 FIFA Dünya Sıralamasında İspanya zirvede
A Milli Takımın, FIFA sıralamasındaki yeri değişmedi
Cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucu operasyonu
620 şüpheliden 480'i yakalandı, baron veya baronlar yine yok
DEM Parti SDG için yürüdü
Teröristler ‘Türk Bayrağına’ saldırdı
Özgür Özel'den Bahçeli'ye çağrı
'Önergeyi verin destekleyelim'
Seyrantepe’de kazanan yok
Galatasaray, Atletico’ya kendi golüyle cevap verdi
BTP'den Türk bayrağına saldırıya tepki
"Bayrak namustur"
'Bugüne kadar emeklimizi ihmal etmedik'
'Bize güvenmeye devam edin'
Dervişoğlu Grup Toplantısı'nda konuştu
'İsrail'in planı tıkır tıkır işliyor'
Netanyahu, Barış Kurulu'na katılacakmış!
Sadece adı Barış Kurulu...
Altın tüm zamanların rekorunu kırdı
Ons fiyatı ilk kez 4 bin 800 doları aştı
Suriye'deki olaylar Irak'ın kuzeyine sıçradı
PKK/YPG yandaşları Irak Türkmen Cephesi binasına saldırdı
Kartalkaya faciasının 1. yıl dönümü
Yangında hayatını kaybedenler anıldı
Trump'ın uçağı havadayken arızalandı
Davos'a başka bir uçakla gidecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan Trump'la telefonda görüştü
Suriye ve Gazze'deki gelişmeler ele alındı
TBMM'de muhalefetin grup önerileri reddedildi
Engelliler ve emekliler için bir hayalkırıklığı daha
Ocak 2026 FIFA Dünya Sıralamasında İspanya zirvede
A Milli Takımın, FIFA sıralamasındaki yeri değişmedi
Cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucu operasyonu
620 şüpheliden 480'i yakalandı, baron veya baronlar yine yok
DEM Parti SDG için yürüdü
Teröristler ‘Türk Bayrağına’ saldırdı
Özgür Özel'den Bahçeli'ye çağrı
'Önergeyi verin destekleyelim'
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.