Kuru incirde ihracat iyi başladı
Doğal vitamin ve lezzet kaynağı, Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünlerinden kuru incirde ihracat sezonunun başlamasıyla birlikte ilk gemi ile 6 bin 649 ton karşılığı, 34 milyon 322 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. İlk gemi ile Türk çiftçisinin ürettiği lezzetli kuru incir 54 ülkeye ulaştı
17.10.2017 00:00:00
HALİL MEMİŞ/İSTANBUL
Türkiye 11-14 Ekim 2017 tarihleri arasında 54 ülkeye 34 milyon 322 bin dolarlık kuru incir ihracatı gerçekleştirdi. 2016/17 sezonunun ilk haftasında ise; 5 bin 196 ton karşılığı 22 milyon 329 bin dolarlık kuru incir ihraç edilmişti.
Kuru incir ihracatı miktar bazında yüzde 28, değer bazında ise yüzde 54 artış gösterdi. Kuru incir ilk ihraç tarihinin 11 Ekim 2017 olarak belirlenmesi sonrasında bazı kesimlerden kuru incirin fiyatının düşürülmek istendiği, dünya pazarlarında Türk incirinin yerini Yunan incirinin aldığı şeklinde eleştiriler olduğuna dikkati çeken Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (EKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, bu eleştirilerin ne kadar haksız olduğunu, ihracat rakamları ortaya koyduğunu, üreticinin yüzünün güldüğünü söyledi. Türk incirinin dünya genelinde bir marka olduğunu dile getiren Celep, "Türk incirinin en yüksek değerden ihraç edilmesi için çaba gösteriyoruz. Yapacağımız doğru hamlelerle Türk incirini daha katma değerli ihraç etmek için çalışıyoruz.
Bu yıl 78 bin 200 ton ile tarihi bir rekoltemiz var. Bu rekolte kimsenin gözünü korkutmasın, panik olmadan bu rekolteyi ihraç edeceğiz. Hedefimiz 70 bin ton ihracat" şeklinde konuştu.
En fazla ihracat üç AB ülkesine
2017/18 sezonunun ilk haftasında kuru incir ihracatında ilk sırayı 6 milyon 251 bin dolarla Fransa alırken, ikinci Almanya 5 milyon 833 bin dolarlık kuru incir ithal etti. Almanya'yı 4 milyon 25 bin dolarlık kuru incir alımı ile İtalya takip etti. Bu ülkeleri 2 milyon 539 bin dolarlık tutarla ABD ve 2 milyon 178 bin dolarlık kuru incir ithalatı ile İsviçre izledi. Kuru incir ihracatında Türkiye, 2016/17 sezonunu 63 bin 605 ton'luk ihracatla tamamlamıştı. 2015/16 sezonunda ise 67 bin 530 ton kuru incir ihraç edilmişti.
Türkiye 11-14 Ekim 2017 tarihleri arasında 54 ülkeye 34 milyon 322 bin dolarlık kuru incir ihracatı gerçekleştirdi. 2016/17 sezonunun ilk haftasında ise; 5 bin 196 ton karşılığı 22 milyon 329 bin dolarlık kuru incir ihraç edilmişti.
Kuru incir ihracatı miktar bazında yüzde 28, değer bazında ise yüzde 54 artış gösterdi. Kuru incir ilk ihraç tarihinin 11 Ekim 2017 olarak belirlenmesi sonrasında bazı kesimlerden kuru incirin fiyatının düşürülmek istendiği, dünya pazarlarında Türk incirinin yerini Yunan incirinin aldığı şeklinde eleştiriler olduğuna dikkati çeken Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (EKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, bu eleştirilerin ne kadar haksız olduğunu, ihracat rakamları ortaya koyduğunu, üreticinin yüzünün güldüğünü söyledi. Türk incirinin dünya genelinde bir marka olduğunu dile getiren Celep, "Türk incirinin en yüksek değerden ihraç edilmesi için çaba gösteriyoruz. Yapacağımız doğru hamlelerle Türk incirini daha katma değerli ihraç etmek için çalışıyoruz.
Bu yıl 78 bin 200 ton ile tarihi bir rekoltemiz var. Bu rekolte kimsenin gözünü korkutmasın, panik olmadan bu rekolteyi ihraç edeceğiz. Hedefimiz 70 bin ton ihracat" şeklinde konuştu.
En fazla ihracat üç AB ülkesine
2017/18 sezonunun ilk haftasında kuru incir ihracatında ilk sırayı 6 milyon 251 bin dolarla Fransa alırken, ikinci Almanya 5 milyon 833 bin dolarlık kuru incir ithal etti. Almanya'yı 4 milyon 25 bin dolarlık kuru incir alımı ile İtalya takip etti. Bu ülkeleri 2 milyon 539 bin dolarlık tutarla ABD ve 2 milyon 178 bin dolarlık kuru incir ithalatı ile İsviçre izledi. Kuru incir ihracatında Türkiye, 2016/17 sezonunu 63 bin 605 ton'luk ihracatla tamamlamıştı. 2015/16 sezonunda ise 67 bin 530 ton kuru incir ihraç edilmişti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.