logo
20 NİSAN 2025

Kurban eti nasıl muhafaza edilir

Kurbanın kesildikten hemen sonra pişirilmesinin sağlıksız olduğunu söyleyen kasap Okan Acar, 'Kurban etinin kıyma olması için 1 gün dinlenmesi gerekiyor' dedi

10.07.2022 17:03:00
Kurban eti nasıl muhafaza edilir
Kurban eti nasıl muhafaza edilir
Kurban kesimi sonrasında etin nasıl muhafaza edilmesi gerektiği hakkında bilgiler veren kasap Okan Acar, kesildikten hemen sonra pişirilmemesi, kıymasının çekilmemesi veya herhangi bir işlem yapılmaması gerektiğini belirtti. Etin soğutucularda en az 12 saat dinlenmesinin daha sağlıklı olacağını aktaran Acar, evlerde bulunan buzdolaplarında ise 15-20 saatin etin kendine gelmesi adına iyi bir zamanlama olduğunu ifade etti. İnsanların kurbanın kesilmesinin hemen sonrasında henüz sinirleri atıyorken kıyma makinesinden geçirdiklerini dile getiren Acar, 'Et soğumadan önce etin üzerinden buhar çıkıyorken veya kanları süzülüyorken kavurma yapmak yanlıştır' dedi.

'Kurban etinin kıyma olması için 1 gün dinlenmesi gerekiyor'

Kurban etinin kuşbaşı, kıyma haline dönebilmesi için en az 1 gün dinlenmesi gerektiğinden bahseden tecrübeli kasap Okan Acar, 'İşlem için ayrılan etin haricinde kalan kısım ise saklama poşetlerinde saklanabilir. Kullanılacak miktarda olmak üzere 3 kilogram veya 5 kilogramlık poşetler yerine 1'er kiloluk biçimlerde küçük poşetlerle derin dondurucularda saklanabilir. 5-10 kilogramlık poşetlenen torbalar dışarda bekletilirken tüketilecek etten fazlası çözüleceği için bir etin iki kez çözülmesi eti sıkıntıya düşürür. Küçük torbalarda çözülen etler için böyle bir problem söz konusu olmayacaktır' şeklinde konuştu.

'Kurbanlıkların işleneceği yer, kasap ve marketler olmalı'

'Kurban etini eğer kıyma çektireceksiniz kuşbaşılı, kemikli veya kemiksiz kuşbaşılı şeklinde bunu tamamen işin ehline yaptırmak gerekir' diyen Acar, 'Kasap dükkanlarında veya kasap reyonu bulunan marketlerde kıyma çektirilebilir. Maalesef günümüzde Kurban Bayramı zamanı geldiğinde eline kıyma makinesi alanlar, sağlıksız ve hijyensiz ortamlarda kıyma çekiyorlar. Yani bu durumu yetkililer fark etmiyor olabilirler fakat biz kasaplar görüyoruz. Bir televizyon tamircisi de, su tesisatçısı da dükkandaki malzemelerine rağmen kıyma çekerken insanlar da bilinçsizce sıraya giriyor. Sıcak ete kıyma çekmeye uğraşıyorlar. Sıcak et çamur gibi olur. Bir nevi kurban etini mundar ediyorlar. Benim tavsiyem, kurbanlıklarını işletecekleri yer mümkün mertebe kasap ve marketler olsun" ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Beşiktaş öne geçtiği maçta skoru koruyamadı
Göztepe: 1 - Beşiktaş: 1
16 yıllık hasret bitti
Kocaelispor Süper Lig’de
Almanya'dan Türkiye'ye uzanan dolandırıcılık operasyonu
Almanları dolandırıp, Türkiye'de yatırmışlar
Trabzonspor zorlandı
Adana Demirspor'u 1-0 ile geçti
MİT Başkanı Kalın, Hamas heyeti ile bir araya geldi
Gündem: İsrail'in 'tehcir' baskısı
CHP lideri Yozgat'tan iktidara seslendi
AKP'nin kalesinde CHP mitingi
Erdoğan'dan sığınmacı savunması
'Onlar olmasa pek çok sektör sıkıntıya düşer'
Başarı sansı ne?
Müzakereler Roma'ya taşındı
Katledilenlerin çoğu çocuk ve kadın
En aşağılık canlı tayfası Gazze'de yine katliam yaptı
Bakalım Çin'den turist gelecek mi?
Çinliler Trabzon'a yoğun ilgi gösterdi
İkisi kırmızı bültenle aranıyordu
Gürcistan'da enselendiler
Açılış fiyatı 3500 TL!
Bu yıl Mayısta kiraz almak zengin işi!
Peki fiyatlar düşecek mi?
İstanbul'da konut ihtiyacı azaldı!
Vefatının 10. yılında anılıyor
Büyük insan, mütevazi mezar
İşte güncel fiyatlar
Zirai don sonrası sebze-meyve fiyatları fırladı
Beşiktaş öne geçtiği maçta skoru koruyamadı
Göztepe: 1 - Beşiktaş: 1
16 yıllık hasret bitti
Kocaelispor Süper Lig’de
Almanya'dan Türkiye'ye uzanan dolandırıcılık operasyonu
Almanları dolandırıp, Türkiye'de yatırmışlar
Trabzonspor zorlandı
Adana Demirspor'u 1-0 ile geçti
MİT Başkanı Kalın, Hamas heyeti ile bir araya geldi
Gündem: İsrail'in 'tehcir' baskısı
CHP lideri Yozgat'tan iktidara seslendi
AKP'nin kalesinde CHP mitingi
Erdoğan'dan sığınmacı savunması
'Onlar olmasa pek çok sektör sıkıntıya düşer'
Başarı sansı ne?
Müzakereler Roma'ya taşındı
Katledilenlerin çoğu çocuk ve kadın
En aşağılık canlı tayfası Gazze'de yine katliam yaptı
Bakalım Çin'den turist gelecek mi?
Çinliler Trabzon'a yoğun ilgi gösterdi
İkisi kırmızı bültenle aranıyordu
Gürcistan'da enselendiler
Açılış fiyatı 3500 TL!
Bu yıl Mayısta kiraz almak zengin işi!
Peki fiyatlar düşecek mi?
İstanbul'da konut ihtiyacı azaldı!
Vefatının 10. yılında anılıyor
Büyük insan, mütevazi mezar
İşte güncel fiyatlar
Zirai don sonrası sebze-meyve fiyatları fırladı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.