Karaciğer yağlanmasına karşı silahlarınızı kuşanın!
Karaciğer yağlanması dünya genelinde en sık görülen ve hızla yaygınlaşan kronik karaciğer hastalıkları arasında yer alıyor. Ülkemizde de son yıllarda hızla artan obezite ve diyabet nedeniyle önemli bir halk sağlığı problemi olarak öne çıkıyor.
02.11.2024 14:38:00
NEVZAT YILDIRIM
NEVZAT YILDIRIM
![Karaciğer yağlanmasına karşı silahlarınızı kuşanın!](resimler/haberler/24/karaciger-yaglanmasina-karsi-silahlarinizi-kusanin-H1546611-11.webp)
![](temalar/resimler/bos.gif)
![Karaciğer yağlanmasına karşı silahlarınızı kuşanın!](resimler/haberler/24/karaciger-yaglanmasina-karsi-silahlarinizi-kusanin-H1546611-12.webp)
![](temalar/resimler/bos.gif)
![](temalar/resimler/bos.gif)
Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Suna Yapalı, Türkiye'de karaciğer yağlanması sıklığının yüzde 48 olduğunu, vücut kitle indeksi 25'in üzerinde olan kişilerde bu oranın yüzde 63'ü bulduğunu belirterek, "Karaciğer yağlanması sinsice ilerleyerek, genellikle bir şikâyete yol açmadığından, çoğunlukla herhangi bir nedenle yapılan ultrasonografi gibi radyolojik görüntülemelerle ve karaciğer fonksiyon testlerinde bozukluk ile tanı konmaktadır. Ancak önlem alınmadığında ileri aşamada karaciğer sirozu veya karaciğer kanserine neden olabilmektedir. Dünyada 2030 yılında siroz ve karaciğer naklinin en sık sebebi olması beklenmektedir" diye konuştu. Doç. Dr. Suna Yapalı bu sinsi hastalıktan korunmada ve tedavide kritik önem taşıyan 3 yöntemi anlattı. Yapalı, şunları söyledi: "Karaciğer yağlanması alkole bağlı ve alkol dışı nedenlerden kaynaklanabiliyor. Karaciğerde yüzde 5-10'dan fazla yağ birikimi olması sonucunda gelişiyor. Karaciğer yağlanması birden fazla hastalığın bir arada bulunduğu metabolik sendrom tablosunun bir parçası olarak da ortaya çıkabiliyor. Bu tablonun içinde obezite, Tip 2 diyabet, hipertansiyon, insülin direnci, kalp damar hastalıkları ve ürik asit yüksekliği yer almaktadır. Alkol kullanmayan bir kişide de, karaciğerde alkol hasarına benzer bir yağ birikimi tablosu yağlı karaciğer hastalığına yol açmaktadır. Ancak halihazırda metabolik sendrom bulguları olan kilolu bir bireyde alkol tüketim miktarı da hastalığın ilerlemesine önemli derecede neden olmaktadır."
İşte 3 önemli silah
Aşırı kilolu kişiler ve obezite hastaları ile diyabet, insülin direnci yüksek kişiler, kan yağları yüksek olanlar, vücut kitle indeksi 25'in üzerinde olanlar, bel çevresi (erkeklerde 94 cm'in üzeri, kadınlarda 80 cm'in üzeri) kalın olanlar ve alkol kullananların karaciğer yağlanması riski altında olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Suna Yapalı, şöyle devam etti: "Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, düzensiz aralıklarla yemek yeme, menopoz ve bazı ilaçların kullanımı sonucu karaciğer yağlanması sıklığı artmaktadır." Peki, yağlı karaciğer hastalığından kurtulmak için nelere dikkat edilmeli? Doç. Dr. Suna Yapalı, bu noktada 3 silahşoru şöyle açıkladı.
1. Sağlıklı beslenme: Protein, yağ ve karbonhidratların dengeli bir oranda olduğu, tek besine yönelik kısıtlamanın olmadığı ve sürdürülebilir kilo kaybının sağlandığı diyetler tercih edilmeli. Alkolden uzak durulmalı, bol su içilmeli. Sağlıklı olduğu düşüncesiyle fazla miktarda çerez tüketimi veya aşırı meyve tüketimi en sık yapılan hatalar arasında yer alıyor.
2. Düzenli egzersiz.
3. İdeal kilo ve ince bel çevresi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.