İtalya’yla ticarette rekor büyüme
İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği tarafından düzenlenen İkili Ticari İlişkilerde Yatırımcı Ödülleri sahiplerini buldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, etkinlikte yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ticaret hacmini yakın zamanda 30 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.
13.12.2023 01:07:00
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ





İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği, Türkiye ile ticari ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla İkili Ticari İlişkilerde Yatırımcı Ödülleri'ne ev sahipliği yaptı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın yanı sıra İtalya'nın Türkiye Büyükelçisi Giorgio Marrapodi ve İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Livio Manzini'nin katıldığı etkinlikte, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesine sundukları katkılar nedeniyle iki şirkete ödül verildi. Leonarda da Vinci'nin adını taşıyan ödüllerin sahibi, Türkiye'den Desa Deri ve İtalya'dan Pietro Fiorentini SPA oldu. Törende yaptığı konuşmada her iki ülkenin asırlardır devam eden tarihi ve ekonomik bağına dikkat çeken Bakan Kacır, "Her iki millet asırlardır Akdeniz'de ticari ve ekonomik hayata canlılık katarken; sahip oldukları dinamizmi 21'inci yüzyılda da sürdürmeye devam ediyor. 2002 yılından bu yana her iki ülke arasındaki ticaret hacmi 4 katına çıkarak 26 milyar dolara yükseldi. Bu yükseliş trendini bu yıl da koruyacağımıza inanıyoruz ve yakın zamanda ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarmayı başaracağız" dedi.
Dünyaya ayak uydurmak zorlaşıyor!
Dünyanın karmaşık ve zor bir süreçten geçtiğini belirten İtalya'nın Türkiye Büyükelçisi Giorgio Marrapodi ise "Belirsizlikler artarken zorluklar da büyüyor. Küresel anlamda senaryolar o kadar hızlı bir şekilde yeniden yazılıyor ki ayak uydurmak zorlaşıyor. Tüm bunlara rağmen 2023 yılında Türkiye ve İtalya arasında ticaretin büyüdüğünü görüyoruz. Ve bu durum iki ülkenin sahip olduğu bağlar konusunda çok şey söylüyor. İş birliğimizi güçlendirmek adına her fırsatı değerlendirmeliyiz. Son bir yılda yürüttüğümüz yoğun temaslar iki ülke arasındaki diyaloğun ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Liderlerimiz, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Meloni, son 12-13 aylık dönemde 5 kez bir araya geldi" dedi.
Karşılıklı yatırımlar artıyor
İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Livio Manzini ise İtalya ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin uzun süredir son derece başarılı şekilde devam ettiğini belirterek, şunları söyledi: "Bugün baktığımızda iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin rekor seviyeye geldiğini görüyoruz. İtalya ticari ilişkilerde sağlam bir şekilde Türkiye'nin en büyük beşinci ortağı durumunda..6. Avrupa Birliği ülkelerine baktığımızda ise Türkiye'nin ikinci büyük partneriyiz. Bu yıl içinde özel durumlar yaşansa da ticaret hacmimiz 26 milyar doların üzerinde ve büyümeye devam ediyor. Bu başarıdan hepimiz büyük bir gurur duyuyoruz. Türk şirketlerin İtalya'ya yaptığı yatırımlar ve aynı şekilde İtalyan şirketlerin Türkiye'deki yatırımları istikrarlı bir şekilde artıyor. İtalyan şirketlerin Türkiye'de halihazırdaki sermaye büyüklüğü birkaç milyar dolara ulaşmış vaziyette. Son dönemlerde yaşanan bir diğer önemli gelişme de Türk şirketlerin İtalya'ya sermaye ihraç etmeleri. Hala istenen seviyelere ulaşamasa da milyar dolar seviyesine yaklaştığına inanıyorum." HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.































































































